Daniel Constantin: "Vom sprijini universităţile agricole să acceseze fonduri europene"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 7 octombrie 2014

Universităţile agricole vor fi susţinute pentru accesarea fondurilor europene, a declarat, ieri, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în cadrul unei vizite la staţiunea de cercetare-dezvoltare pentru viticultură şi vinificaţie Pietroasa, din judeţul Buzău.

Domnia sa a precizat: "Am prevăzut ca staţiunile de cercetare care sunt administrate de universităţile agricole să poată aplica pentru fonduri europene ca orice alt fermier, pentru a nu avea o concurenţă neloială. Vom ajuta staţiunea de la Pietroasele să finalizeze procesul de reconversie a plantaţiilor viticole la unele ecologice".

Domnul Constantin apreciază că, în acest moment, viţele de vie au fost culese în proporţie de 90-95% la nivel naţional şi avem un an mai slab decât 2013 din punctul de vedere al recoltei de struguri. "Nu a fost un an aşa bun ca 2013 şi avem o medie naţională a recoltei de struguri de 4 tone la hectar, la jumătate din potenţialul ţării noastre", a explicat ministrul, opinând că trebuie să investim mai mult în consolidarea exploataţiilor şi în gradul de retehnologizare.

Domnul Constantin a spus că exporturile de vin nu au crescut aşa cum şi-ar fi dorit, dar afirmă că scăderea importurilor arată că avem o productivitate satisfăcătoare pentru consumul intern. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, exporturile de vin au urcat de la 15,9 milioane euro în 2012 la 16,5 milioane euro în 2013. De asemenea, importurile au înregistrat o scădere la 38 milioane euro în 2013, de la 41,9 milioane euro în 2012, potrivit sursei citate.

Daniel Constantin a declarat că ministerul pe care îl conduce derulează, din acest an, o serie de programe de promovare a vinurilor noastre pe pieţele din China, Coreea de Sud, Vietnam şi Japonia. Ministrul de resort a amintit de Legea pieţelor, care prevede ca 40% din spaţiile de desfacere să fie destinate producătorilor "adevăraţi" şi nu intermediarilor. Domnia sa a declarat că legea a trecut de Parlament şi aşteaptă să fie promulgată de preşedintele Traian Băsescu.

Altă temă abordată de Daniel Constantin în vizita de ieri din Buzău a fost boala "limbii albastre", despre care ministrul Agriculturii a declarat că este o problemă la care nu se aştepta: "Trebuie să găsim soluţii imediate, pentru că această boală a restricţionat exporturile şi, astfel, au fost înregistrate pierderi".

Domnul Constantin a subliniat că Ministerul Agriculturii va gândi o strategie prin care să contracareze acest fenomen şi prin care să compenseze aceste pierderi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb