DANIELA CHRZANOVSKI:  "Competenţele digitale - importanţă fundamentală pentru viitorul economic"

A.S.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 30 martie 2015

 "Competenţele digitale - importanţă fundamentală pentru viitorul economic"

"Lipsă acută şi crescândă de oameni capabili să conducă inovaţia spre valorificarea tehnologiilor digitale"

Interviu cu doamna Daniela Chrzanovski

Absolventă a Universităţii Politehnice din Timişoara, inginer IT, Daniela Chrzanovski a lucrat ca responsabil informatic la numeroase companii private înainte de a fonda, în 2002, Institutul Multimedia Româno-Elveţian Deva, un proiect finanţat de Confederaţia Elvetica şi Republica şi Cantonul Jura. După 10 ani în care s-a aflat la conducerea institutului, a fondat la Sibiu un nou brand, SWA (Swiss Webacademy) în anul 2012, dezvoltând conceptul expertizat de elveţieni, lansând, în acelaşi timp, o serie de proiecte de anvergură vizând accesul publicului în utilizarea celor mai noi tehnologii ale Internetului şi militând pentru responsabilizarea şi informarea acestuia în prevenirea şi luarea de măsuri privind siguranţa cibernetică.

Reporter: Cu ce se ocupă Swiss Webacademy?

Daniela Chrzanovski: Swiss Webacademy (SWA) a fost creată în 2012 la Sibiu, având, însă, la bază o experienţă de aproape 15 ani de colaborare cu Elveţia, care ne-a oferit expertiză în conţinutul formărilor de specializare din domeniul Internetului şi susţinere pentru o serie de proiecte culturale şi economice.

Swiss Webacademy se doreşte a fi un "reper". Un reper pentru ceea ce se întâmplă astăzi.

Studii şi analize recente arată, cât se poate de evident, că astăzi competenţele digitale sunt de o importanţă fundamentală pentru viitorul economic. Firmele pot beneficia de creşteri semnificative ale business-ului lor prin adoptarea de soluţii digitale. Doar că există un mare decalaj între nivelul tehnologiilor actuale cu potenţialul lor enorm de creştere economică şi nivelul scăzut de competenţe digitale atât la nivel de manageri şi angajaţi, cât şi în rândul tinerilor. De unde şi o lipsă acută şi crescândă de oameni capabili de a conduce inovaţia spre valorificarea tehnologiilor digitale.

În aceste condiţii, este absolut necesar ca lumea de astăzi să îşi adapteze permanent cunoştinţele şi activităţile la noile concepte şi fenomene digitale, să înţeleagă şi să conştientizeze ceea se întâmplă şi să contribuie la o evoluţie armonioasă a lor în viitor.

Iată de ce, în acest context, Swiss Webacademy oferă repere.

Un "reper" pentru viitorii specialişti care doresc să îşi facă o carieră în domeniul noilor tehnologii. Aceştia pot să se formeze la Swiss Webacademy urmând cursurile sale de Web Designer, Web Programmer şi Web Expert, cu o durată de câte 6 luni fiecare.

Un "reper" pentru mediul de afaceri şi instituţional care are nevoie să înţeleagă noile concepte şi să adapteze strategiile de lucru la noile paradigme. De aceea Swiss Webacademy concepe pachete de cursuri destinate managerilor şi angajaţilor în companii, cuprinzând o serie de module de marketing web, mobile marketing, social media marketing, dar şi module de conştientizare în domeniul securităţii cibernetice.

Un "reper" pentru copiii noştri, copiii noii ere digitale, care au nevoie să fie îndrumaţi şi orientaţi în a înţelege tehnologiile Web şi modul cum să le folosească. Astfel pachetul de cursuri Web Design for Children creează copiilor o oportunitate deosebită de a pătrunde în mod organizat şi structurat în lumea tehnologiilor web.

Reporter: Câţi participanţi previzionaţi că vor fi, în acest an, la conferinţa din domeniul securităţii cibernetice, pe care o organizaţi la Sibiu? Care sunt principalele teme de discuţie?

Daniela Chrzanovski: "Cybersecurity in Romania" s-a lansat în 2013 ca o platformă regională de dialog printr-o primă conferinţă la Sibiu, concepută ca un parteneriat public-privat pentru securitatea cibernetică. Succesul primei ediţii a creat premisele pentru cea de-a 2-a ediţie, de anul trecut, care a înregistrat cifre record de audienţă, atât ca număr de ţări implicate, cât şi ca număr de instituţii şi specialişti care au participat la lucrări.

Anul acesta estimăm o creştere a participării publicului, cu circa 20% faţă de anul trecut, când la lansarea evenimentului, în Sala festivă a Bibliotecii Astra din Sibiu, se numărau peste 220 de participanţi. Menţionăm, însă, faptul că cel mai important lucru pe care ne concentrăm este menţinerea calităţii congresului, a conţinutului tematic şi a valorii prezentărilor asigurate de cei 70 de speakeri de prestigiu de anul acesta.

Principalele teme vor fi încă odată focusate pe problemele de acces la distanţă la date confidenţiale (cloud, mobile access, etc), "invazia" produselor din categoria "Internet of things" prost securizate, Cybercrime & Cyberwar cu cei mai mari experţi din 13 state, care au un interes particular privind ceea ce vor spune delegaţii oficiali din Republica Moldova şi din Ucraina. Şi conţinutul tematic nu se opreşte aici.

Reporter: De ce aţi ales Sibiul pentru locaţie şi nu Bucureştiul?

Daniela Chrzanovski: Deoarece Bucureştiul găzduieşte deja cele mai importante evenimente naţionale şi internaţionale din toate domeniile. Am ales provocarea de a organiza un eveniment prestigios în mijlocul ţării, într-un oraş ale cărui frumuseţi şi tradiţii sunt din plin apreciate de oaspeţii congresului, şi nu numai de cei din străinătate.

De nepreţuit este şi faptul că avem sprijinul temeinic al Consiliului Judeţean Sibiu, al Primăriei Sibiu, a Universităţii Lucian Blaga din Sibiu şi al numeroşilor parteneri din mediul de afaceri şi instituţional local.

Reporter: Câţi specialişti a format Swiss Webacademy de la înfiinţare şi până în prezent şi în ce domenii?

Daniela Chrzanovski: În cei trei ani de când funcţionează la Sibiu, Swiss Webacademy a format peste 250 de specialişti Web Designer-i majoritatea fiind tineri absolvenţi sau tineri care au dorit o reorientare a carierei spre domeniul Internetului. Ceea ce este demn de menţionat, este faptul că cei mai mulţi dintre ei au reuşit după absolvire să găsească mult mai uşor un loc de muncă fie într-o întreprindere care avea nevoie de un responsabil pentru realizarea şi gestionarea site-ului şi a promovării sale on line, fie într-o companie de profil IT. Mulţi dintre ei şi-au lansat chiar propria afacere în domeniul Web. Iar alţii au continuat să se specializeze la Swiss Webacademy urmând cursul de Web Programmer, 6 luni, apoi cursul de Web Expert, încă 6 luni.

Reporter: Specialiştii formaţi la Swiss Webacademy sunt acreditaţi? Dacă da, de cine?

Daniela Chrzanovski: Absolvenţii cursului de Web Designer vor obţine certificatul de "Designer pagini Web" eliberat de Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei, Swiss Webacademy fiind furnizor autorizat de formare profesională. Pentru Web Programmer sau Web Expert nu există încă un cod COR, de aceea în acest moment putem oferi absolvenţilor un certificat care poartă semnătură Swiss Webacademy.

Reporter: Pregătiţi specialişti şi în securitatea informatică?

Daniela Chrzanovski: Împreună cu partenerul nostru Security Brokers din Italia, un actor de anvergură europeană în domeniul securităţii cibernetice, am început organizarea primelor cursuri adresate mediului de afaceri şi angajaţilor din întreprinderi şi instituţii. Aceste cursuri au drept scop în primul rând conştientizarea acestora la ameninţările din mediul on line şi impactul pe care l-ar putea avea în viaţa lor personală şi profesională, precum şi cunoaşterea măsurilor de prevenire şi apărare în cazul unei situaţii de atac cibernetic.

Reporter: De ce aţi simţit nevoia să deschideţi un birou al Swiss Webacademy şi la Bucureşti?

Daniela Chrzanovski: Iniţial, am intenţionat să nu ne extindem, lăsând timp şi spaţiu pentru o dezvoltare mai degrabă a conceptului şi a conţinutului activităţii noastre de cursuri, decât o dezvoltare a volumului de activitate.

În ultima vreme, însă, cursurile noastre sunt tot mai mult solicitate de persoane din ţară şi străinătate, care doresc să se specializeze la noi. Iar trainerii noştri încep să nu mai facă faţă solicitărilor de cursuri on line.

În aceste condiţii, am avut o oportunitate deosebită de a întâlni doi parteneri de mare calitate, alături de care am reuşit, într-un timp foarte scurt, să lansăm Centrul Swiss Webacademy la Bucureşti. Dinamismul şi intensitatea vieţii economice şi sociale în Capitală a făcut necesar ca abordarea noastră să fie diferită faţă de Sibiu. Am fost foarte bucuroşi să vedem că publicul din Bucureşti este tot mai interesat de formările noastre şi că, în doar două luni, sălile de curs ale noului nostru centru, s-au umplut.

La Bucureşti, am lansat cu succes cursurile pentru copii, Web Design Kids şi Web Design Junior, iar primele rezultate au atras deja noi înscrieri pentru Summers School - ul din iulie organizat la Bucureşti şi pentru Tabăra de Web Design pe care o vom organiza tot în iulie într-o zonă pitorească de lângă Sibiu.

Agora Group, împreună cu Swiss Webacademy şi cu sprijinul principalilor actori publici şi privaţă din România au lansat acum prima revistă trimestrială public-privată destinată unui public larg, explicând problemele fierbinţi, dar şi soluţiile posibile în ceea ce priveşte securitate cibernetică : Cybersecurity Trends (cybersecuritytrends.ro). De comun acord cu instituţiile partenere ale Statului Român, revista în varianta sa online va fi gratuită şi va cuprinde toate textele integrale. Mai mult, va conţine o vastă bibliografia virtuală - şi ea gratuită - în limba română, în dorinţa de a ajunge la orice cetăţean interesat să se informeze în mod accesibil, dar şi profund asupra acestui subiect.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb