Daniela Lulache: Să decidă acţionarii dacă FP se va tranzacţiona pe ROTC-ul Brokerilor

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 22 octombrie 2009

Mircea Ursache, preşedinte Consiliul de Supraveghere: Acţionarii minoritari au votat deja favorabil

Decizia Consiliului de Supraveghere ca acţiunile Fondului Proprietatea să fie tranzacţionate pe sistemul Romanian-Over-The -Counter (ROTC) al brokerilor stârneşte unele semne de întrebare chiar în cadrul conducerii Fondului.

Daniela Lulache, directorul general al FP, a spus, ieri, că, deocamdată, există o serie de disensiuni în interiorul societăţii pe care o conduce privind cine este în măsură să ia o astfel de decizie.

Directorul Fondului a spus: "Tranzacţionarea acţiunilor FP pe ROTC a fost discutată în cadrul Consiliului de Supraveghere al FP, acesta şi-a dat avizul, dar, în continuare nu există o părere unanimă privind cine este organul care are această putere de decizie".

Daniela Lulache a subliniat că actul constitutiv al Fondului ar trebui modificat astfel încât acţiunile sale să poată fi tranzacţionate pe ROTC, modificare ce are nevoie de girul acţionarilor FP exprimat în cadrul unei Adunări Generale.

"În septembrie 2007, acţionarii Fondului au aprobat în cadrul AGA admiterea la tranzacţionare a FP pe o piaţă reglementată. Trebuie să ne gândim la acţionarii minoritari, în definitiv, averea lor va fi tranzacţionată pe ROTC", a completat directorul general. În ciuda acestui lucru, Daniela Lulache nu exclude în totalitate posibilitatea tranzacţionării acţiunilor FP pe ROTC-ul Brokerilor, menţionând că aceasta este analizată în continuare.

Doamna Lulache a spus: "În acest stadiu analizăm solicitarea trimisă de Asociaţia Brokerilor, care este iniţiatorul acestui proiect, dar nu există, deocamdată, un răs-puns oficial al Fondului privind ROTC-ul. Bineînţeles că tranzacţionarea pe acest sistem ar aduce mai multă transparenţă pentru transferurile cu acţiunile Fondului, dar există o serie de noţiuni de natură tehnică ce nu ne sunt suficient de clare".

Directorul general al Fondului a atras atenţia că, până acum, nici Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare nu a prezentat vreo poziţie oficială privind ROTC-ul. "Nici Depozitarul Central nu a prezentat un punct de vedere oficial până acum, nu ştim, de exemplu, cum vor fi decontate tranzacţiile", a completat directorul Fondului.

Consiliul de Supraveghere al Fondului a aprobat, săptămâna trecută, transferul acţiunilor FP pe sistemul de tranzacţionare Romanian Over- the-Counter (ROTC), anunţând că Fondul Proprietatea va încheia un act adiţional la contractul pe care îl are deja cu Depozitarul Central prin care menţionează explicit că este de acord cu tranzacţionarea pe ROTC.

Consiliul de Supraveghere spune că tranzacţionarea pe ROTC eeste în favoarea micilor acţionari

Mircea Ursache, preşedintele Consiliului de Supraveghere, susţine, însă, că acţionarii minoritari au fost consultaţi când s-a luat decizia tranzacţionării acţiunilor FP pe mecanismul brokerilor, odată ce Corin Trandafir, reprezentantul acestora în CS a votat în favoarea acestui demers.

Domnul Trandafir ne-a spus: "Intră în competenţele Consiliului de Supraveghere al Fondului să se pronunţe asupra tranzacţionării acţiunilor FP, acest lucru nu ţine de AGA. Consider că este oportună aducerea acţiunilor Fondului la tranzacţionare pe ROTC pentru că va fi un început de piaţă reală, preţul se va forma prin alte mecanis-me faţă de cele de acum".

Domnul Corin Trandafir ne-a mai spus că schimbul acţiunilor FP pe ROTC nu exclude modalitatea actuală de transfer a acestor titluri.

"ROTC-ul reprezintă doar o oportunitate, nu va cuprinde toate tranzacţiile cu acţiuni FP".

Familia Malaxa, care deţine 8% din acţiunile Fondului Proprietatea, a cerut convocarea AGA pentru alegerea unui mandatar care să semneze contractul cu Franklin Templeton în numele fondului, deoarece Enache Jiru, fostul reprezentant desemnat, a renunţat recent la mandat. Astfel, familia Malaxa doreşte ca avocatul Mark Alan Meyer să fie mandatat pentru semnarea contractului cu Franklin Templeton Investment Management Ltd, propunerea urmând a fi discutată într-o adunare generală care va avea loc pe 26-27 noiembrie. (N.I.)

Fondul Proprietatea şi-a sporit profitul la nouă luni la 655 milioane lei

Fondul Proprietatea a afişat, ieri, un câştig net preliminat de 655 milioane lei (155 milioane euro), aferent primelor nouă luni ale acestui an, pe seama vânzării participaţiei la companiile CEZ, şi estimează că profitul anual va creşte în 2009 cu 48%, la aproximativ 690 milioane lei.

Iniţial, Fondul se aştepta să obţină un profit net de 212,4 milioane lei pentru întreg anul 2009, dar aşteptările sale au fost depăşite ca urmare a vânzării participaţiilor la CEZ Distribuţie, CEZ Vânzare şi CEZ Servicii, în cuantum de 546,7 milioane lei.

La sfârşitul lunii septembrie a acestui an, Fondul Proprietatea avea lichidităţi de 2,1 miliarde lei (503,6 miloane euro), din care 2,03 miliarde lei în depozite bancare din 13 bănci, pentru diversificarea riscului, şi 74,2 milioane lei în titluri de stat. Tot atunci, 43% din depozitele bancare erau în lei, iar restul de 57% în euro.

Reprezentanţii Fondului au mai declarat că, în primele nouă luni, au obţinut venituri din dobânzi de 94 milioane lei.

Fondul Proprietatea raportase un profit net de 424,8 milioane lei (117 milioane euro) pentru primele trei trimestre din 2008, în creştere cu 40% faţă de cel din intervalul similar din 2007, la care au contribuit mai ales veniturile din dividende. Anul trecut, Fondul a obţinut un profit net de 467,7 milioane lei (127 milioane euro), în creştere cu 50% faţă de 2007, la o cifră de afaceri de 524,1 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb