"Danone": România trebuie să-şi renegocieze atent cotele de lapte pentru a evita importurile

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 6 iulie 2007

România trebuie să-şi renegocieze atent cotele de lapte cu Uniunea Europeană pentru a evita importurile din alte ţări, ceea ce ar putea avea repercusiuni asupra preţurilor preparatelor din lapte, a declarat ieri directorul general Danone România, Jacques Ponty, cu ocazia celei d-a IV-a ediţii a evenimentului "Journee France", organizat la reşedinţa Ambasadorului Franţei la Bucureşti. "Este necesară o mai mare implicare a autorităţilor în procesul de regrupare a cotelor de lapte, în sensul creşterii cotei la renegocieri, pentru că România trebuie să aibă lapte produs în ţară şi nu să importe din Olanda sau Germania", a precizat Jacques Ponty. Acesta a explicat că România produce anual cinci milioane tone de lapte, cota negociată cu Uniunea Europeană fiind de trei milioane tone. Ponty a spus că România trebuie să evite eventualele influenţe produse de schimbările la nivel internaţional a preţurilor la lapte. "Laptele este ca petrolul şi România nu trebuie să devină dependentă de alte surse de aprovizionare cu lapte, pentru că orice fluctuaţie a preţului ar afecta preţul final al produselor", a explicat reprezentantul Danone România. Ponty a subliniat că circa 40% din laptele produs în România, în afara fermelor, nu ar trebui comercializat pentru că nu este conform în ceea ce priveşte conţinutul organic. Vacile crescute de ţărani produc lapte cu un conţinut de un milion de germeni pe 0,5 mililitri, faţă de doar 100.000 pe jumătate de mililitru, nivelul maxim admis în Uniunea Europeană. România are trei ani de graţie, din momentul aderării la Uniunea Europeană, pentru ca tot laptele procesat să provină din materie primă conformă cu reglementările comunitare în domeniu. În caz contrar, respectiv dacă laptele nu este conform cu standardele UE, el nu poate fi exportat.

"La ora actuală, în România vacile nu sunt crescute în condiţii conforme cu standardele UE şi, în consecinţă, produc lapte cu un milion de germeni pe 0,5 mililitri. De asemenea, este mai scăzut nivelul de proteine şi grăsime, astfel încât sunt necesare investiţii masive în sector", a explicat Jacques Ponty.

Acesta a subliniat că Româ­nia trebuie să redevină la statutul de exportator de produse agroalimentare, mai ales că va beneficia de importante fonduri structurale până în 2013 iar investitorii din domeniu consideră că industria agroalimentară nu este una din preocupările majore ale Guvernului. În urma negocierilor cu Uniunea Europeană, România a obţinut o cotă totală de lapte de trei milioane tone pe an. Depăşirea acestei cantităţi atrage penalizări de 278,3 euro pentru fiecare tonă realizată peste cotă, iar în cazul în care cantitatea de lapte produsă este mică, Româ­niei i se va diminua cota pentru următorii ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb