DATE ESTIMATE MFP Deficit bugetar de 1% din PIB, în primul trimestru

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 aprilie 2011

"În strategia fiscal-bugetară pentru anul viitor nu este luată în calcul la acest moment o reducere a cotei unice de impozitare", a afirmat Gheorghe Gherghina.

"În strategia fiscal-bugetară pentru anul viitor nu este luată în calcul la acest moment o reducere a cotei unice de impozitare", a afirmat Gheorghe Gherghina.

Datele estimate pentru primul trimestru al acestui an indică un deficit bugetar de 5,6 miliarde lei, reprezentând 1% din Produsul Intern Brut, a declarat, ieri, Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Minis-terul Finanţelor Publice (MFP). Domnia sa a precizat că deficitul pe cash include pierderile Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale şi titlurile Fondului Proprietatea, iar deficitul ESA (calculat conform standardelor UE) cuprinde pierderile Companiei Naţionale a Huilei, Termoelectrica, CFR Călători, CFR Infrastructură, Metrorex, unele CET-uri şi aeroporturi locale.

Potrivit Mediafax, deficitul bugetar de anul trecut a reprezentat 6,5% din PIB, sub limita stabilită în acordul cu FMI, şi ar urma să scadă la 4,4% în acest an şi sub 3% în 2012. FMI a obligat Guvernul să includă în calculul deficitului bugetar şi pierderile din 30 companii de stat centrale sau locale, precum şi titluri emise de Fondul Proprietatea, societăţile fiind astfel obligate să anunţe periodic la Ministerul Finanţelor indicatorii financiari şi operaţiunile efectuate.

Contribuţiile sociale pot fi reduse cu 1-3 puncte, probabil din 2012

Contribuţiile de asigurări sociale ar putea fi reduse cu unul până la trei puncte procentuale, dar momentul scăderii ar putea fi amânat pentru anul viitor, în funcţie de gradul de colectare a veniturilor bugetare, a mai spus Gheorghe Gherghina. Domnia sa a subliniat: "În condiţiile în care colectarea va merge în continuare din ce în ce mai bine, ar putea avea loc şi o reducere a cotelor de contribuţii cu circa două puncte procentuale. Diminuarea poate fi de un punct, două puncte sau trei puncte, totul va fi calculat în funcţie de cum merge colectarea. Discutăm să o aplicăm fie de anul acesta, fie de anul viitor, în funcţie de cum merge colectarea". Domnia sa afirmă însă că în strategia fiscal-bugetară pentru anul viitor nu este luată în calcul la acest moment o reducere a cotei unice de impozitare.

Prima rectificare bugetară, în iulie - august

Guvernul va efectua, la sfârşitul lunii iulie sau începutul lunii august, prima rectificare a bugetului din acest an, a anunţat Gheorghe Gherghina. "Vom face o analiză exactă cu ce s-a întâmplat în primul semestru şi vom reaşeza cifrele. Pe total, aşa cum arată cifrele acum, nu avem o problemă cu cheltuielile de personal pe 2011", a spus oficialul MFP.

Majorarea salariilor profesorilor ar impune concedierea a 100.000 de bugetari

Majorarea salariilor profesorilor conform deciziei judecătoreşti ar impune concedierea a aproape 100.000 angajaţi din sectorul bugetar, pentru a menţine anvelopa salarială fără a creşte impozitele, a declarat Gheorghe Gherghina. Domnia sa a avertizat, însă, că impactul ar fi mult mai mare deoarece o eventuală majorare a salariilor în educaţie ar genera solicitări similare justificate şi din partea altor categorii de bugetari.

Secretarul de stat în MFP a precizat că drepturile salariale ale profesorilor vor fi eşalonate la plată în intervalul 2012-2014.

Pensiile din sectorul public vor creşte, anul viitor, cu circa 6%

Pensiile din sectorul public vor fi majorate, anul viitor, cu circa 6%, reprezentând indexarea cu rata inflaţiei şi jumătate din creşterea salariului mediu, conform Legii sistemului unitar de pensii, a declarat Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Această majorare este una estimativă, iar creşterea finală va fi calculată după stabilirea indicatorilor macroeconomici pentru anul viitor. Legea sistemului unitar de pensii publice prevede indexarea anuala a pensiilor cu rata inflaţiei şi cu 50% din creşterea salariului mediu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb