David: "Hidroelectrica vinde sub costuri doar pe piaţa reglementată"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 octombrie 2010

Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, susţine că societatea vinde energie electrică în pierdere dar pe piaţa reglementată, nu şi prin contractele bilaterale directe cu furnizorii privaţi. David a explicat: "Cel mai mare efort al companiei este să susţină costul de consum pentru populaţie şi micii agenţi economici. Preţul costului de consum de energie pleacă de la gradul de suportabilitate al consumatorilor captivi. Cantitatea şi preţul energiei livrate de Hidroelectrica în acest coş sunt elemente stabilite, în funcţie de cos-turile centralelor scumpe care func-ţionează pe cărbune şi gaz. Astfel pentru 2010, Hidroelectrica livrează pentru piaţa reglementată 4 TWh la un preţ cât costurile noastre de producţie de circa 84 lei/MWh."

Şeful Hidroelectrica afirmă că aceste pierderi înregistrate de societate pe piaţa reglementată sunt acoperite de profitul obţinut prin vânzarea energiei în contractele bilaterale directe.

Mihai David susţine că Hidroelectrica are în derulare 17 contracte bilaterale negociate direct cu furnizori privaţi , la un preţ mediu de 130 lei pe MWh. Directorul general al Hidroelectrica susţine: "Acest preţ de 130 lei MWh l-am negociat la finele anului trecut cu furnizori privaţi, operând o majorare de circa o treime faţă de preţul la care am livrat energia acestor companii în anul 2009. Unii furnizori care au aceptat majorarea de preţ ne-au solicitat prelungirea contractului. Am acceptat acest lucru pentru că am vrut să obţin un profit cât mai mare pentru Hidroelectrica, dar şi posibilitatea negocierii anuale a tarifelor din cadrul acestor contracte".

Domnia sa a declarat că aceste contracte încheiate , în anii trecuţi, cu aşa numiţi "băieţi deştepţi" din energie sunt confidenţiale. Acestea funcţionează cu clauze specifice unor contracte comerciale în care preţurile şi cantităţile sunt confidenţiale. Potrivit lui David, proprietarii Hidroelectrica, Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea, cunosc în detaliu aceste contracte şi ştiu că nu pot fi făcute publice şi nu pot fi reziliate pentru că este în detrimentul companiei.

Mihai David a explicat: "Când am fost numit director general la Hidroelectrica în vara anului 2009 am făcut o analiză şi am expus proprietarilor Hidroelectrica două variante de acţiune privind aceste contracte: rezilierea lor şi vânzarea întregii cantităţi de energie pe pieţele OPCOM sau continuarea lor cu renegocierea preţurilor în favoarea Hidroelectrica. În cazul rezilierii contractelor, compania riscă să fie acţionată în instanţă de furnizori, şi ar putea ajunge să plătească daune de sute de milioane de euro. Aceste daune care pot fi solicitate de furnizori pleacă de la acoperirea diferenţei de preţ rezultat din achiziţia de pe piaţa liberă a energiei pe care Hidroelectrica nu o mai furnizează până la imputarea pierderii întregului portofoliu de consumatori. Astfel s-a ales varianta renegocierii contractelor cu o creştere importantă de preţ, chiar dacă a trebuit să acceptăm pentru mai puţin de jumătate din furnizorii cu care avem încheiate contracte directe, o prelungire cu maxim cinci ani a perioadei de livrare a energiei".

Alro a cumpărat de la Hidroelectrica energie la preţuri între 105 şi 120 de lei MWh

Preţul la care Hidroelectrica furnizează energie către Alro în acest an a variat, conform declaraţiilor lui Mihai David, între 105 şi 120 de lei MWh. Într-o singură lună din acest an preţul mediu a fost de 98 de lei MWh, în condiţiile în care costurile estimate de producţie ale Hidroelectrica sunt în acest an de 90 MWh , sumă sub care compania nu ar putea vinde energie în profit.

Domnul David a subliniat: "Este complet falsă şi periculoasă ideea că populaţia plăteşte un preţ foarte mare pentru energia electrică din cauza faptului că Hidroelectrica are aceste contracte directe cu furnizorii privaţi. Hidroelectrica realizează profit pe aceste contracte directe, în timp ce pe piaţa reglementată vindem la o medie de preţ de 84 lei MWh, sub costurile noastre de producţie".

Directorul general al Hidroelectrica a adăugat că hotărârea prin care Alro poate cumpăra direct energie de la Hidroelectrica a fost luată de Guvern în 2006, pe vremea când Codruţ Sereş era ministrul al Economiei. Domnia sa a menţionat că a renegociat acest contract în 2009 şi a stabilit împreună cu Alro ca preţul de furnizare să varieze în funcţie de cotaţia internaţională pentru aluminiu: "Hidroelectrica nu a ieşit perdantă din acest contract şi ţin să menţionez că la sosirea mea în companie am studiat preţul energiei vândute prin contractele directe în perioada 2006-2009 şi am constatat că acesta nu a fost sub costuri".

Probleme în instanţe cu doi "băieţi deştepţi"

Renegocierea contractelor directe cu furnizorii privaţi din toamna anului 2009 a adus Hidroelectrica şi primele procese. Mihai David a spus că cei doi furnizori care au dat compania în judecată sunt "Elsid" şi "Electrocarbon".

Cei doi furnizori au refuzat să accepte preţuri mai mari pentru energia aferentă anului 2010 şi au obţinut în instanţă două ordonanţe preşedinţiale prin care a obligat Hidroelectrica să îngheţe preţurile până la soluţionarea diferendelor juridice pe fond.

David a precizat că Hidroelectrica a contestat aceste ordonanţe la tribunalele din Ploieşti şi Craiova. Instanţa din Craiova a dat câştig de cauză Hidroelectrica, contractul cu Electrocarbon fiind reziliat, iar instanţa de la Ploieşti a soluţionat cazul în favoarea Elsid.

Tot la finele anului trecut Hidroelectrica a încheiat contractul cu Enol. În prezent, după prelungirile acordate, toate contractele bilaterale directe ale Hidroelectrica se încheie în 2018.

Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, a spus că stenogramele din dosarul Alro prezentate luni seara la Realitatea TV nu au nici o legătură cu un dosar deschis Hidroelectrica în această problemă, ci cu un contract mai vechi cu Nuclearelectrica. David a precizat că ancheta în acest caz s-a soluţionat cu neînceperea urmăririi penale. David a mai spus că acuzaţiile aduse companiei de către Varujan Vosganian, fostul ministru al Economiei, sunt nefondate. Domnia sa sus-ţine că Hidroelectrica nu vinde sub costuri pe piaţa liberă, afirmând că Vosganian putea să dispună renegocierea contractelor directe cît timp a fost ministru.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In contractele bilaterale cu marile hidrocentrale ( peste 10 Mwp) nu exista cerificate verzi alocate producatorilor de energie regenerabila, certificate care fac ca pretul pe Mwh sa creasca cu circa 45Euro, astfel ca producatorii de energie "verde" raman cu certificatele in aer, acestea fiind tranzactionate doar pe OPCOM, de unde cumpara Electrica si astfel pretul ptr populatie cuprinde si aceste costuri. De ce credeti ca programele de finantare nerambursabila pe microhidrocentrale ( pana la 10 Mwp) bate pasul pe loc. In alta ordine de idei, supraproductia de energie poate fi preluata de centralele de compensatie ( tot hidro ) care functioneaza pe pompare si acumulare. Romania are un astfel de proiect la Tarnita, nefinalizat inca datorita Hidroelectrica, iar Transelectrica este nevoita sa transfere surplusul in Bulgaria, tara ce are doua astfel de centrale. Si Transelectrica face jocurile ei introducand si scotand din sistem termocentralele aflate in functiune care sunt greu si costisitor de oprit. Totusi Transelectrica plateste diferenta de pret la cele oprite si preia anumite riscuri. Sunt jocuri mari pe care putini le inteleg iar cei mai multi tind sa-i dea dreptate lui David care joaca cu Goliat din obilgatie de serviciu si joaca bine ! Totdeauna si oriunde in lume populatia plateste si mai ales plateste prostia manifestata la vot unde are impresia ca poate schimba ceva. Aleluia, de fapt ale lui David !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb