Alocarea ajutoarelor de stat companiilor care intenţionează să investească la Jucu se pare că reprezintă una dintre preocupările Guvernului din ultima vreme. Atât "De Longhi", cât şi "Bosch" au semnat, în aceste zile, acorduri cu Executivul potrivit cărora vor primi ajutoare de stat pentru investiţiile ce vor fi realizate în judeţul Cluj.
Producătorul italian de electrocasnice "De Longhi" va cumpăra fabrica "Nokia", după cum a precizat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, citat de Mediafax: "Am finalizat discuţia în trei - între < Nokia >, < De Longhi > şi CJ Cluj - şi s-a încheiat acordul de preluare a halelor < Nokia > de la Jucu de către < De Longhi >. La Jucu va fi a cincea fabrică de electrocasnice < De Longhi > din lume, investiţia fiind de până la 30 de milioane de euro. Compania italiană va angaja între 600 şi 1.000 de oameni; e important pentru disponibilizaţii de la < Nokia > să lucreze aici. În urma discuţiilor cu cei de la < De Longh >i, ei au acceptat, în principiu, ideea de a subcontracta componente de la producători români pentru producţia lor de electrocasnice. Producţia ar putea începe în acest an".
"De Longhi" produce şi comercializează aparate electrocasnice, în special în domeniul automatelor de cafea, aparatelor de bucătărie, îngrijirii locuinţei şi confortului casnic. În România, "De Longhi" nu deţine în prezent facilităţi de producţie.
Producătorul german de componente auto "Bosch" va concesiona, în judeţul Cluj, un spaţiu de producţie de 215.000 metri pătraţi pentru o investiţie în valoare totală de 77 milioane euro, potrivit datelor prezentate, ieri, premierului Emil Boc de conducerea com-paniei.
"Bosch" estimează că investiţia va asigura, într-o primă fază, peste 300 de noi locuri de muncă.
Premierul Emil Boc i-a asigurat pe reprezentanţii acestei corporaţii că proiectul de investiţie va fi sprijinit de Guvern prin acordarea unui ajutor de stat.
Bosch ar urma să îşi instaleze facilităţile de producţie pe 21 de hectare din parcul industrial Tetarom III, unde a funcţionat şi fabrica de telefoa-ne mobile "Nokia".
Alin Tişe a declarat, acum două zile, că CJ Cluj se află în negocieri avansate cu un nou investitor - producător de componente auto - care va investi 60 de milioane de euro în fabrica din parcul Tetarom III şi care va crea între 1.500 şi 2.000 de locuri de muncă.
Grupul "Bosch" este prezent în ţara noastră din anul 1994 şi deţine cinci companii, respectiv "Robert Bosch" (distribuţie de echipamente şi piese auto, echipamente termotehnice şi scule electrice), "BSH Electrocasnice" (import şi distribuţie de electrocasnice marca Bosch şi Siemens), "Bosch-Rexroth" (componente pentru industria de maşini-unelte), fabrica "Bosch-Rexroth" România de la Blaj (care produce scule electrice) şi centrul de servicii de externalizare Bosch Communication Center din Timişoara.
"Nokia" a anunţat, în septembrie 2011, că va opri producţia de telefoane mobile la Cluj şi că va vinde halele de producţie, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor. Grupul finlandez a început producţia la Jucu - Cluj - în februarie 2008, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 milioane euro.
Guvernul a alocat, pentru anul în curs, un buget pentru ajutoare de stat pentru firmele private de 850 de milioane de lei, care vor fi acordate printr-o serie de programe şi scheme de ajutor.