Volumul comerţului global şi-a accelerat scăderea anuală în decembrie 2022, până la 3%, cea mai mare din ultimii doi ani şi jumătate, de la 1% în luna precedentă, conform ultimului raport World Trade Monitor al institutului olandez CPB (www. cpb.nl) (vezi graficul).
Dinamica anuală negativă a fost determinată de trei scăderi lunare consecutive, care au dus declinul trimestrial la 2,1%, după o creştere de 1,3% în T3 2022.
Importurile globale şi-au accelerat scăderea anuală până la 3,1%, de la 0,9%, pe fondul unei scăderi lunare de 0,6%, iar exporturile au scăzut cu o rată anuală de 2,8%, după o scădere de 1,1%, în condiţiile unei noi scăderi lunare de 1,2%.
Volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor emergente au scăzut cu o rată anuală de 4,8%, după o scădere de 2,5% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 1,8%, iar volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor avansate şi-a accelerat scăderea anuală până la 2%, de la 0,3%, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,4%.
Importurile economiilor avansate au scăzut cu o rată anuală de 3,4% în decembrie 2022, pe fondul unei scăderi lunare de 0,8%, iar exporturile au scăzut cu o rată anuală de 0,4%, după o scădere de 0,2% în luna precedentă, în condiţiile unui avans lunar de 0,1%.
La nivelul economiilor emergente, importurile au scăzut cu o rată anuală de 2,5%, după o scădere de 2,2% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 0,1%, in timp ce exporturile şi-au accelerat puternic declinul anual, până la 7,2%, de la 2,8% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi lunare de 3,6%.
Schimburile comerciale ale Chinei şi-au temperat scăderea anuală până la 7%, de la 7,1%, în condiţiile unei scăderi lunare de 2,7%. Exporturile celei mai mari economii din Asia şi-au accelerat declinul anual până la 10,9%, de la 8,9%, pe fondul unei scăderi lunare de 3,2%, iar importurile au scăzut cu o rată anuală de 2,7%, după un declin de 5,3%, în condiţiile unei scăderi lunare de 2,2%.
La nivelul economiilor emergente din Asia, exclusiv China, s-a înregistrat o scădere lunară de 2,6% a schimburilor comerciale, iar scăderea anuală a fost de 4,8%, după o creştere de 1,2%. Volumul exporturilor a scăzut cu o rată anuală de 4,5%, după o creştere de 1,7%, în condiţiile unei scăderi lunare de 3,3%, iar volumul importurilor a scăzut cu o rată anuală de 5,1%, după un avans de 0,7%, pe fondul unui declin lunar de 1,9%.
Volumul schimburilor comerciale din Europa Centrală şi de Est şi-a accelerat scăderea anuală în decembrie 2022 până la 12,7%, de la 7,1%, pe fondul unei scăderi lunare de 5,9%. Volumul exporturilor şi-a accelerat declinul anual până la 23,6%, de la 13,1%, în condiţiile unei scăderi lunare de 11,9%, iar importurile şi-au menţinut scăderea anuală la 0,7%, pe fondul unei stagnări lunare.
Indicele volumului schimburilor comerciale din zona euro a scăzut cu o rată anuală de 2,5%, după o creştere de 1,6% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 2,5%. Importurile au scăzut cu o rată anuală de 4,1%, după o creştere de 0,7%, pe fondul unei scăderi lunare de 2,1%, iar exporturile au înregistrat o scădere anuală de 0,9%, după o creştere de 2,5%, în condiţiile unei scăderi lunare de 2,9%.
Schimburile comerciale ale Statelor Unite au înregistrat o creştere lunară de 1,8%, după o scădere de 4,6% în luna anterioară, pe fondul creşteri exporturilor cu 1,6% şi a creşterii importurilor cu 2%. Scăderea anuală a fost de 1,5%, după un declin de 0,4% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri anuale de 0,9% a exporturilor şi a unei scăderi de 3,5% a importurilor.
Volumul schimburilor comerciale ale Japoniei a stagnat faţă de aceeaşi lună a anului precedent, după o creştere anuală de 3,5% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 4,1%. Exporturile au scăzut cu o rată anuală de 2,2%, după o creştere de 1,5%, pe fondul unei scăderi lunare de 4,5%, iar importurile şi-au temperat creşterea anuală până la 2,2%, de la 5,5%, în condiţiile unei scăderi lunare de 3,8%.
Dinamica schimburilor comerciale din America Latină a fost influenţată mai ales de importuri. Acestea au înregistrat o creştere lunară de 4,8%, după un declin de 5,3% în luna precedentă, iar scăderea anuală s-a temperat până la 2,4%, de la 4,4%. Volumul total al schimburilor comerciale a înregistrat o scădere anuală de 2%, după o creştere de 0,7%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,5%, în condiţiile în care exporturile au scăzut cu o rată anuală de 1,6%, după o creştere de 5,7%, în urma unei scăderi lunare de 3,5%.
Datele institutului olandez CPB mai arată o creştere anuală de 0,2% a producţiei industriale globale în luna decembrie 2022, după un avans de 1,4% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 0,1%.
La nivelul economiilor dezvoltate s-a înregistrat un declin anual al producţiei industriale, de 0,7%, după o creştere de 0,6% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,5%.
Creşterea anuală la nivelul economiilor emergente a fost de 1%, după un avans de 2,2% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,2%, pe fondul unei scăderi lunare de 0,1% a producţiei industriale din Europa Centrală şi de Est, a unui avans lunar de 0,3% în China şi a unei creşteri lunare de 0,2% în economiile emergente din Asia, exclusiv China.
În timp ce producţia industrială din zona euro a scăzut cu o rată anuală de 1,8%, după o creştere de 1,1% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,8%, producţia industrială din SUA şi-a temperat creşterea anuală până la 1,1%, de la 2%, pe fondul unei scăderi lunare de 1%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de adrian în data de 28.02.2023, 06:33)
numai cel cu panouri fotovoltaice si eoliene...care sint montate pe milioane de hectare agricole......nu este in declin.....si cel cu mincarea artificiala desigur, cu care se va hrani marea masa deja.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2023, 17:14)
"Declinul comerţului global"
va frana ptr.mult timp cresterile economice reale
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2023, 21:15)
Debt-trap diplomacy is an international financial relationship whe rea creditor country or institution extends debt to a borrowing nation partially, or solely, to increase the lender's political leverage. The creditor country is said to extend excessive credit to a debtor country with the intention of extracting economic or political concessions when the debtor country becomes unable to meet its repayment obligations.[1] The conditions of the loans are often not publicized.[2] The borrowed money commonly pays for contractors and materials sourced fr om the creditor country.
The term was coined by Indian academic Brahma Chellaney to describe how the Chinese government leverages the debt burden of smaller countries for geopolitical ends.[3][4] Other analysts have described the idea of a Chinese debt trap as a "myth" or "distraction".
s c cret