Delgaz Grid a investit peste 3,2 milioane de lei într-un sistem nou de radio-comunicaţii operative, care permite diminuarea timpilor de răspuns în cazul unor avarii, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Noul sistem de radio-comunicaţii implementat de Delgaz Grid cuprinde 63 de repetoare (amplificatoare de semnal), asigurând comunicaţiile operative în zonele unde sunt elemente ale sistemului de distribuţie electricitate.
Aproximativ 500 de staţii emisie-recepţie creează reţeaua prin care dispecerii energetici şi electricienii pot comunica permanent despre manevrele executate, potenţialele avarii constatate la echipamente, măsurile de siguranţă ce trebuie adoptate în diferite situaţii etc.
În acest mod, comunicarea directă între Dispecerat şi echipa de intervenţie este facilă, chiar şi atunci când dispare semnalul de telefonie mobilă, nefiind necesare deplasări ale electricienilor până în zone cu semnal telefonic în vederea coordonării manevrelor din sistemul de distribuţie. Astfel, timpul alocat unor intervenţii este redus considerabil.
Noul sistem de radio-comunicaţii a fost operaţionalizat în 2019 în judeţele Iaşi, Suceava şi Botoşani, iar anul acesta au fost finalizate lucrările şi perioadele de testare în judeţele Vaslui, Bacău şi Neamţ. Prin implementarea investiţiei de peste 3,2 milioane lei se îmbunătăţesc semnificativ comunicaţiile operative, în mod deosebit în situaţii critice, reducându-se astfel perioadele în care consumatorii nu sunt alimentaţi cu energie.
Configuraţia noului sistem de radio-comunicaţii permite dezvoltări ulterioare printre care: utilizarea unor butoane de panică pentru siguranţa oamenilor în cazuri extreme în care este pusă în pericol integritatea echipelor din teren (ex. accidente rutiere sau accidente în instalaţii, agresiuni), localizare prin GPS etc. Totodată, pentru consolidarea funcţionării acestui sistem vor fi montate echipamente suplimentare de comunicaţii pentru a reacţiona optim în cazul unor avarii semnificative în reţelele de distribuţie a energiei.
Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 23.300 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 82.300 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.
De la intrarea pe piaţa locală, in anul 2005, E.ON a investit circa 1,8 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,5 miliarde de euro.