Depozitarul Central vrea să devină Banca Brokerilor

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 2 martie 2010

Adriana Tănăsoiu

Adriana Tănăsoiu

Adriana Tănăsoiu: Am putea împrumuta intermediarii cu banii necesari decontării, în schimbul unei dobânzi şi a garanţiilor corespunzătoare

Conducerea Depozitarului Central vrea să extindă gama de operaţiuni pe care le oferă membrilor săi cu operaţiuni specifice conturilor de numerar, după modelul Euroclear şi al depozitarilor din Austria şi Elveţia. Astfel, Depozitarul Central ar putea să împrumute brokerii cu banii necesari decontării tranzacţiilor pe piaţa de capital, în schimbul garantării acestora cu instrumente financiare din portofoliu. La rândul lor, intermediarii ar avea posibilitatea să îşi plaseze banii pentru decontare în conturi deschise la Depozitar, primind, în schimb, o anumită dobândă procentuală.

Deşi mai are mulţi paşi de parcurs până la finalizarea acestui proiect, conducerea Depozitarului este optimistă că va reuşi să definitiveze cadrul de reglementare, care va fi cuprins în Codul Depozitarului Central, până la finele anului.

"Ideea este ca participanţii Depozitarului (n.r. intermediarii) să îşi des-chidă şi conturi de cash la noi, aşa cum au conturi de instrumente financiare (acţiuni, obligaţiuni, etc). Astfel, noi am putea să vedem direct în sistemul nostru dacă brokerul are banii necesari decontării, nu ar trebui să mai aşteptăm confirmările de la toate băncile cu care lucrează intermediarii", a explicat, pentru ziarul BURSA, Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului, adăugând: "De asemenea, am putea să oferim brokerilor împrumuturi de bani în scopul finalizării decontării, pe care aceştia le-ar garanta cu acţiunile sau obligaţiunile pe care le deţin în Depozitarul Central, pentru o perioadă scurtă, în general de o zi sau maxim câteva zile. Bineînţeles, că nu am lua în calcul instrumentele financiare la o valoare de 100%, ci le-am aplica un coeficient de risc, calculat în funcţie de tipul acestora. De asemenea, numai instrumentele financiare lichide ar putea fi eligibile pentru garantare, în condiţiile care vor fi precizate în Codul Depozitarului Central".

În eventualitatea în care intermediarul debitor nu ar returna banii la timp, Depozitarul ar urma să îi execute garanţia, vânzându-i acţiunile sau obligaţiunile obiect al garanţiei. Instituţia ar fi acoperită în eventualitatea în care piaţa ar lua-o în jos pe durata împrumutului pentru că marcarea la piaţă s-ar face în fiecare zi, urmând a fi emise apeluri în marjă, dacă va fi necesar, ne-a mai spus Adriana Tănăsoiu.

"Ce ar câştiga Depozitarul? Ar creşte eficienţa şi siguranţa procesului de decontare a tranzacţiilor, având în vedere că Depozitarul Central ar avea acces direct să verifice atât instrumentele financiare, cât şi numerarul necesar decontării tranzacţiilor.

Principalii beneficiari ai acestui serviciu ar fi, însă, participanţii, care ar avea parte de un sistem integrat şi de comisioane competitive. În plus, dacă şi-ar lăsa banii de decontare la noi, de exemplu pentru decontarea zilei următoare, am putea să le plătim o mică dobândă; a nu se înţelege că este vorba de depozite, ci pur şi simplu de bonificarea sumelor res-pective. Toate operaţiunile vor fi transparente, incluse în Codul Depozitarului. Am putea funcţiona ca o bancă a brokerilor pentru decontare", a mai precizat Adriana Tănăsoiu.

Pentru a finanţa acest proiect, Depozitarul are nevoie de bani, care ar putea proveni din mai multe surse. Conducerea instituţiei are în plan câteva posibilităţi ca să facă rost de suma necesară, deşi nu a dorit să menţioneze, la acest moment, care este valoarea ei aproximativă: "Am putea fie să folosim resursele proprii, fie să încercăm să atragem resurse suplimentare prin intermediul unui credit bancar. Am putea să facem şi o majorare de capital, dar, deocamdată, nu am luat nicio decizie pentru că trebuie să finalizăm mai întâi, regulile în baza cărora vom oferi aceste servicii", a precizat directorul general al instituţiei.

Oricât de inovatoare ar putea părea pentru piaţa de capital autohtonă ideea transformării Depozitarului Central în "bancă a brokerilor", conducerea instituţiei a primit deja semnale pozitive din partea celor două autorităţi de reglementare, Banca Centrală şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

Adriana Tănăsoiu ne-a spus: "Analizăm posibilitatea să facem aceste operaţiuni fără să ne transformăm, practic, în bancă şi considerăm că am putea să le facem atâta timp cât am avea reguli clare, aprobate atât de BNR cât şi de CNVM. Aş dori să fac precizarea că Depozitarul Central îşi propune să gestioneze conturile de numerar ale participanţilor numai în legătură cu activitatea de decontare a tranzacţiilor acestora. Intenţionăm să începem să scriem aceste reguli. Noi am întrebat, de principiu, dacă am putea face aceste operaţiuni şi ni s-a spus că nu este nimic care să ne împiedice. Sigur că după modificarea corespunzătoare a Codului Depozitarului Central, este nevoie de aprobarea noilor prevederi de către autorităţi".

Cum Depozitarul Central este controlat în proporţie de aproximativ 67% de Bursa de Valori Bucureşti, iar beneficiarii acestor servicii sunt intermediarii, clienţi atât ai Depozitarului Central, cât şi ai Bursei de Valori Bucureşti, orice proiect major trebuie să fie discutat cu conducerea BVB. Adriana Tănăsoiu spune că acest proiect a fost primit bine de reprezentanţii BVB: "Au existat asemenea discuţii şi în Consiliul Depozitarului şi în Consiliul Bursei, dar şi discuţii informale cu intermediarii. Iniţiativa este bine primită, dar vom avea discuţii mai detaliate cu brokerii înainte să dăm drumul proiectului. Mi se pare nerealist acel zvon potrivit căruia Ovidiu Sergiu Pop (n.r. preşedintele Depozitarului), se gândeşte să rupă Depozitarul de Bursă. Relaţia Depozitarului Central cu Bursa de Valori Bucureşti este una foarte bună, strategia de dezvoltare fiind comună".

Depozitarul Central va finaliza serviciul de distribuire a dividendelor, în câteva zile

Conducerea Depozitarului Central ne-a spus că, în câteva zile, va finaliza proiectul de distribuire a dividendelor pentru emitenţii de la Bursa de Valori Bucureşti, dar şi pentru societăţile nelistate. Dintre acestea, Fondul Proprietatea ar putea fi pe lista Depozitarului, deşi niciunul dintre reprezentanţii instituţiei nu a confirmat acest lucru.

Depozitarul a contactat, până acum, peste 20 de emitenţi, dintre care unii i-au trimis deja declaraţii de intenţii pentru utilizarea serviciilor de distribuire a dividendelor puse la punct de instituţie.

"Suntem foarte aproape să anunţăm efectiv modul în care vom presta serviciul şi împreună cu cine vom face acest lucru. Am consultat un grup pilot de peste 20 de emitenţi, marea majoritate au spus că ar fi interesaţi de acest serviciu", ne-a mai spus doamna Tănăsoiu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nimic concret. Atatea promisiuni au fost ca ne-am plictisit sa tot citim d-astea. "Vrem sa facem si ca am putea" atatea promisiiuni si nimic concret. Mai bine puneati mai multe poze cu fetele din calendar direct in ziar. Era cumparat si citit mai mult decat cum este acum cu stiri de bursa. :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb