Deprecieri masive ale monedelor ţărilor emergente

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 ianuarie 2014

Lira turcească, la minim record faţă de dolar

Peso-ul argentinian, în cea mai mare scădere din 2002

Monedele ţărilor emergente, precum lira turcească şi randul sud-african, au scăzut puternic vineri, pe pieţele externe, raportat la dolar, pe fondul temerilor legate de încetinirea economiei Chinei, dar şi al perspectivelor de creştere a dobânzilor în SUA. Vineri au avut loc, astfel, vânzări masive de valute ale ţărilor emergente.

Moneda Turciei a consemnat, în 24 ianuarie, un nou record minim faţă de dolar: -1,9%, la 2,3376 lire, de la 2,2929 lire la finele zilei de joi. Pentru moneda americană, vineri a fost a zecea sesiune consecutivă cu avans faţă de liră. Săptămâna trecută, lira turcească a pierdut 4,7% raportat la dolar.

Moneda sud-africană a coborât cu 0,8% faţă de dolar vineri, la 11,1016 ranzi, de la 10,9912 în ziua precedentă. În intervalul 20-24 ianuarie, randul s-a depreciat cu 2,2% raportat la moneda SUA.

Peso-ul argentinan a scăzut cu 1,5% vineri, la 8,0014 unităţi/dolar, după un declin de 12% joi. Deprecierea este cea mai importantă înregistrată după devalorizarea din 2002 a peso-ului.

Dolarul australian a scăzut cu aproape 1% vineri, faţă de cel american, ajungând la 87,03 cenţi SUA, de la 87,64 cenţi joi, când a pierdut 1,1%. Moneda australiană a fost afectată de datele privind economia Chinei, care este cea mai mare piaţă de export pentru Australia. Săptămâna trecută, dolarul australian s-a depreciat cu 1% faţă de cel american.

Sectorul producţiei industriale din China a scăzut în mod neaşteptat luna aceasta, alimentând temerile legate de viitorul economiilor emergente care depind de China din punct de vedere comercial sau de cererea de materii prime din ţara asiatică.

"Continuă presiunile pe pieţele de capital mai vulnerabile, respectiv cele emergente, atrăgând în mod semnificativ atenţia la nivel global şi generând o mai mare aversiune la risc", este de părere, conform MarketWatch, Camilla Sutton, strateg valutar şef la "Scotiabank".

Scad şi valutele asiatice

Monedele asiatice s-au depreciat săptămâna trecută, cel mai mare declin înregistrându-l wonul sud-coreean, pe fondul datelor sub aşteptări privind evoluţia economiei Chinei, respectiv al celor pozitive privind economia SUA (situaţia vânzărilor de locuinţe), care au alimentat speculaţiile privind reducerea stimulentelor de către banca centrală americană Federal Reserve (Fed).

Săptămâna aceasta, Fed are programată o reuniune de politică monetară (28-29 ianuarie), când va decide cu privire la programul de achiziţii de obligaţiuni. Amintim că, în decembrie anul trecut, Fed a decis reducerea cu 10 miliarde de dolari lunar, la 75 de miliarde dolari, a acestui program.

Wonul sud-coreean a scăzut cu 1,9% săptămâna trecută, la 1080,36 unităţi/dolar, acesta fiind cel mai puternic declin săptămânal din ultimele şapte luni. Ringgit-ul malaezian a coborât cu 1,1%, la 3,3334 unităţi/ dolar, iar rupia indiană - cu 1,8%, la 62,6850 unităţi/dolar. În cazul ringgit-ului, scăderea a fost cea mai importantă din ultima lună, iar în cel al rupiei - cel mai mare declin din august.

"Datele slabe privind China consolidează cererea de active sigure, precum dolarul", a declarat, potrivit Bloomberg, Hong Seok Chan, analist valutar la Institutul de Cercetare Economică Daishin din Seul.

Euro a scăzut cu 0,1% vineri, pe piaţa americană, la 1,3678 dolari. Moneda europeană a câştigat 1% săptămâna trecută, faţă de cea americană.

Preţul futures al aurului a înregistrat cea mai lungă perioadă de creşteri săptămânale din ultimele 16 luni, ca urmare a declinului pieţelor globale ale acţiunilor, care orientează investitorii spre plasamentele în metalul preţios.

Cotaţia aurului cu livrare în aprilie a urcat cu 0,2% vineri, la Comex New York, ajungând la 1.264,50 dolari uncia. În intervalul 20-24 ianuarie, preţul aurului a crescut cu 1%, acesta fiind al cincilea câştig săptămânal consecutiv, respectiv cea mai lungă perioadă de avans din septembrie 2012. Pe parcursul zilei de vineri, preţul metalului preţios a urcat până la 1.273,20 dolari uncia, cel mai ridicat nivel din 20 noiembrie 2013 până în prezent.

În ianuarie, preţul aurului a câştigat 5,2%, ca urmare a cererii de monede, lingouri şi bijuterii în unele ţări, precum China.

Anul trecut, cotaţia aurului a scăzut cu 28%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb