DEPUTAŢII DEZBAT, MÂINE, CEREREA DE REEXAMINARE TRANSMISĂ DE IOHANNIS Senatul a adoptat Codul Fiscal

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 septembrie 2015

Senatul a adoptat Codul Fiscal

Actualizare 15:45 Comisia de buget a decis majorarea impozitului pe clădirile şi terenurile neîngrijite

Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a decis, astăzi, să reintroducă în Codul fiscal prevederea potrivit căreia consiliile locale au posibilitatea de a majora la 500% a impozitului pe clădirile şi terenurile neîngrijite, aceasta aplicându-se de la 1 ianuarie 2016, potrivit surselor din presă.

Secretarul de stat în ministerul de Finanţe Dan Manolescu a propus, la dezbaterile din comisie asupra cererii de reexaminare a Codului fiscal, reintroducerea prevederii privind acordarea posibilităţii consiliilor locale de a majora impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite situate în intravilan cu până la 500%, precizând că este o solicitare a autorităţilor.

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a propus ca această prevedere să se aplice de la 1 ianuarie 2016, iar preşedintele comisiei, Viorel Ştefan (PSD), a precizat că aceasta este o decizie a liderilor partidelor.

Mai mulţi deputaţi au atras atenţia că trebuie specificat ce înseamnă clădiri şi terenuri neîngrijite şi că primarii ar putea să aplice discriminatoriu această prevedere.

În final, deputaţii din comisie au fost de acord cu amendamentul privind acordarea posibilităţii consiliilor locale de a majora impozitul pe clădiri şi pe teren cu până la 500 la sută pentru clădirile şi terenurile neîngrijite situate în intravilan.

Criteriile de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite, precum şi procedura de aplicare se adoptă prin hotărârea consiliului local. Clădirile şi terenurile încadrate la această categorie se stabilesc conform nomencalturii stradale.

(A.C.)

-----------

Actualizare 13:15 Comisia de buget a adoptat reexaminarea Codului fiscal, cu amendamentele convenite de lideri şi ale MFP

Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a adoptat, azi, în unanimitate, amendamentele la Codul fiscal convenite la reuniunea de joi a liderilor partidelor politice, introducând reducerea etapizată a TVA - la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la 1 ianuarie 2017, potrivit surselor din presă.

La şedinţa comisiei a participat şi ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici.

Deputaţii din comisie au introdus, în plus, unele amendamente propuse de Ministerul Finanţelor care corectează erori de scriere ale Codului fiscal, acordări cu ceea ce a apărut ca legislaţie, după trimiterea în Parlament a Codului fiscal sau care armonizează modificările făcute în Senat şi contradicţiile în proiect.

Raportul comisiei privind cererea de reexaminare a preşedintelui la Codul fiscal va intra în dezbaterea plenului Camerei mâine.

(A.C.)

-------------

După ce plenul Senatului a adoptat, ieri, Codul Fiscal în forma amendată, deputaţii urmează să dezbată, mâine, cererea de reexaminare a acestei legi, transmisă de preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că astăzi, până la ora 12.00, pot fi depuse amendamentele la Codul Fiscal, iar Comisia de buget-finanţe poate să întocmească raportul în cazul acestui act normativ.

Solicitarea preşedintelui Iohannis a fost aprobată de 130 de senatori, fiind înregistrate patru voturi "împotrivă" şi o abţinere.

Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat a avizat, luni, favorabil cererea de reexaminare a Codului Fiscal, cu amendamentele convenite de liderii partidelor politice.

Amendamentele vizează reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017. Eliminarea taxei pe construcţiile speciale şi a supraaccizei la carburanţi se amână tot pentru 1 ianuarie 2017. În schimb, rămâne în vigoare eliminarea taxei pe construcţiile speciale pentru investiţiile în agricultură începând cu 1 ianuarie 2016.

În privinţa impozitului pe dividende, reducerea de la 16% la 5% va intra în vigoare tot de la 1 ianuarie 2017.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis Senatului, în luna iulie, potrivit Agerpres, cererea de reexaminare a Legii privind Codul fiscal, subliniind că "legiuitorul trebuie să promoveze o atitudine echilibrată şi raţională, de natură a nu genera disfuncţionalităţi care, ulterior, să necesite frecvente corectări de ordin legislativ", motiv pentru care, "în elaborarea unui nou Cod fiscal nu ar trebui promovate politici care generează fiscalităţi excesive, dar nici relaxări accentuate".

Proiectul Codului fiscal urmează să fie trimis la promulgare duminică, potrivit preşedintelui interimar al PSD, Liviu Dragnea.

Ponta: "O parte din măsurile amânate vor fi aplicate mai devreme, dacă este posibil"

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că măsurile destinate mediului de afaceri care sunt conţinute de Codul Fiscal, dar care au fost amânate până la 1 ianuarie 2017, pot intra în vigoare mai devreme dacă "datele certe şi realităţile economice" o permit. Primul ministru a subliniat, citat de Mediafax: "I-am spus şi preşedintelui României, le-am spus şi liderilor politici şi reprezentanţilor mediului de afaceri că noi continuăm să prezentăm toate datele reale, nu estimări, şi pe baza acestora, dacă este posibil mai devreme de 1 ianuarie 2017, o parte din măsurile care sunt amânate un an pot să intre în vigoare pentru a sprijini mediul de afaceri în creare de locuri de muncă, în taxe mai bine plătite, în combaterea evaziunii fiscale".

Ponta a dat asigurări că proiectul Codului Fiscal va fi votat de Camera Deputaţilor şi promulgat de preşedinte.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb