Deputaţii europeni au adoptat principiile acordului de Brexit

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 aprilie 2017

"Doar atunci când va fi realizat un progres substanţial în negocieri poate începe discuţia despre posibile aranjamente tranzitorii", conform parlamentarilor europeni

O largă majoritate a plenului Parlamentului European (516 voturi "pentru", 133 "împotrivă" şi 50 de abţineri) a adoptat, ieri, o rezoluţie în care sunt prezentate în mod oficial principiile şi condiţiile cheie ale acestei instituţii pentru aprobarea acordului de Brexit cu Marea Britanie, anunţă Biroul de Informare al Parlamentului European în România.

Conform sursei, un astfel de acord, obţinut la sfârşitul negocierilor dintre Londra şi UE, va avea nevoie de aprobarea Parlamentului European.

Deputaţii subliniază importanţa asigurării unui tratament egal şi corect pentru cetăţenii UE care trăiesc în Marea Britanie şi pentru cetăţenii britanici care trăiesc în UE. Totodată, deputaţii menţionează că Marea Britanie rămâne un stat membru până la plecarea oficială, acest lucru presupunând drepturi şi obligaţii, inclusiv angajamente financiare care s-ar putea prelungi dincolo de data retragerii.

Rezoluţia avertizează împotriva oricărui schimb între securitate şi viitoarele relaţii economice între UE şi Marea Britanie, se opune oricărei abordări de tipul "a la carte" sau unei relaţii bazate pe acorduri separate pentru fiecare sector economic şi reiterează indivizibilitatea celor patru libertăţi fundamentale pe piaţa unică - libertatea de mişcare a bunurilor, capitalurilor, serviciilor şi a oamenilor.

Rezoluţia spune că doar atunci când va fi realizat "un progres substanţial" în negocierile privind modalitatea de ieşire a Marii Britanii din UE poate începe discuţia despre posibile aranjamente tranzitorii. Acestea nu pot dura mai mult de trei ani, iar acordul privind viitoarea relaţie nu poate fi încheiat decât după ce Marea Britanie a părăsit UE.

Interesele cetăţenilor trebuie să fie în prim-plan încă de la început, se precizează în rezoluţia care arată, de asemenea, că cetăţenii irlandezi "vor fi afectaţi în mod special". Deputaţii le cer tuturor părţilor să rămână angajate în procesul de pace din Irlanda de Nord şi să evite o graniţă puternică. Circumstanţele speciale prezentate de această situaţie trebuie să fie o prioritate în acordul de retragere, conform rezoluţiei.

Totodată, rezoluţia avertizează Marea Britanie împotriva oricărei încercări de a limita drepturile privind libertatea de mişcare înainte de retragerea efectivă din UE şi cere UE-27 să examineze modul în care se poate răspunde temerilor cetăţenilor britanici că Brexitul va duce la pierderea drepturilor legate de cetăţenia UE.

Deputaţii le cer ambelor părţi să acţioneze cu bună-credinţă şi în completă transparenţă, astfel încât să asigure o retragere corectă a Marii Britanii.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat la dezbaterea de ieri: "Votul Parlamentului va fi decisiv pentru rezultatul final al condiţiilor în care Marea Britanie se va retrage din UE şi pentru viitorul relaţiilor dintre UE şi Marea Britanie. Recentele atacuri teroriste au subliniat faptul că toate statele europene trebuie să continue să lucreze împreună îndeaproape".

Dezbaterea a arătat un sprijin transpartinic pentru prioritatea absolută de a proteja interesele cetăţenilor celor mai afectaţi de Brexit. Majoritatea liderilor grupurilor politice au subliniat şi că UE 27 vor rămâne unite şi îşi vor proteja interesele.

Surse: Bancherii străini din Londra vor să fie trimişi acasă

Angajaţii străini ai unora dintre cele mai mari bănci din Londra încep să ceară să fie transferaţi în ţările lor de origine, sătui să se mai întrebe dacă posturile lor vor fi mutate sau desfiinţate în contextul Brexit, conform unor surse citate de Bloomberg.

Acestea declară că bancheri ai Citigroup, Goldman Sachs şi HSBC s-au oferit să revină în ţările de origine din Uniunea Europeană, dacă angajatorii lor trebuie să transfere personal după Brexit.

Potrivit surselor, la Societe Generale, cel puţin doi traderi s-au transferat deja în ţările lor, Franţa şi Italia, anticipând că banca ar putea începe să îşi trimită personalul din Londra pe continent.

Bloomberg susţine că JPMorgan ar putea transfera din Marea Britanie pe continentul european 4.000 de angajaţi dintr-un total de 16.000, Barclays - 150 din 100.000, Morgan Stanley - 1.000 din 6.000, Goldman Sachs - 1.000 din 6.000, UBS - 1.500 din 5.000 şi HSBC - 1.000 din 5.000.

Rezoluţia notează că Marea Britanie ar încălca legislaţia UE dacă va negocia acorduri comerciale cu state terţe înainte să părăsească UE şi avertizează Londra să nu se angajeze în negocieri bilaterale cu unul sau mai multe state membre privind procedurile de retragere sau privind viitoare relaţii cu UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb