Deputatul latifundiar Ochi, acuzat că a luat o mită de 490.000 de lei

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 22 aprilie 2015

Deputatul latifundiar Ochi, acuzat că a luat o mită de 490.000 de lei

Actualizare 20:30 Mircovici: "Comisia juridică va prezenta luni raportul în cazul deputatului"

Comisia juridică din Camera Deputaţilor are termen până luni să redacteze raportul în cazul deputatului PSD Ion Ochi, pentru care DNA cere încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive.

"Scrisoarea ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, referitoare la solicitarea privind reţinerea şi arestarea preventivă a deputatului Ion Ochi se trimite la Comisia juridică şi s-a stabilit termenul până luni pentru discutarea în Comisie, inclusiv prezenţa deputatului şi a apărătorului, urmând ca luni să prezinte raportul Comisia juridică", a declarat secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici, la finalul Biroului Permanent.

El a precizat că Biroul permanent doreşte să primească luni raportul Comisiei juridice.

(Elena Deacu)

---

DNA a solicitat, ieri, Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi ares-tării preventive a deputatului PSD de Braşov Ion Ochi. El este suspectat că, în perioada în care a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, a luat mită de 490.000 de lei, încredinţând un contract de asfaltare cu dedicaţie.

DNA îl acuză pe Ochi că, în a doua jumătate a anului 2011, când acesta era vicepreşedinte al CJ Braşov, ar fi convenit cu omul de afaceri Dorin Cristian Nica ca firma acestuia să execute lucrări de reparaţie a drumului judeţean 112D (Prejmer - Lunca Câlnicului). "Prin aceas-ta, a urmărit obţinerea de foloase materiale necuvenite, precum şi de capital electoral pentru alegerile parlamentare care urmau să se desfăşoare în toamna anului 2012 (alegeri în urma cărora a şi devenit deputat)", susţine DNA.

Firma respectivă a executat 60% din lucrări fără să existe vreun contract cu CJ Braşov sau cerinţe tehnice. Înţelegerea cu omul de afaceri a fost ca firma acestuia să achiziţioneze materialele de construcţie de la firma lui Ion Ochi, de unde şi acuzaţia de luare de mită. Firma deputatului a primit 490.000 de lei de la cea a lui Nica, pentru "agregate minerale", conform DNA. Banii au fost remişi abia după ce firma lui Nica a primit banii de la CJ Braşov, deci şpaga s-a plătit, practic din banii publici.

"Lucrările au fost executate necorespunzător, nu au fost finalizate, iar în prezent drumul judeţean respectiv se află într-o stare comparabilă cu cea de dinaintea reabilitării, fiind necesare, potrivit estimărilor, aceleaşi reparaţii", arată DNA.

Pentru a putea deconta lucrările de la bugetul CJ Braşov, s-a organizat o licitaţie-fantomă, arată DNA. Firma lui Nica a participat la "o procedură formală de achiziţie publică, context în care, la instigarea inculpatului Ochi Ion, comisia de evaluare a ofertelor a declarat câştigătoare societatea omului de afaceri cu un punctaj maxim, deşi oferta depusă nu a fost în realitate analizată", conform DNA.

Pentru a se asigura că firma lui Nica iese câştigătoare, Ion Ochi i-ar fi determinat pe ceilalţi participanţi la licitaţie, care au contestat procedura de achiziţie, să-şi retragă plângerile, susţine DNA.

Contract pentru executarea unor lucrări deja făcute

Comisia de evaluare a ofertelor, din care au făcut parte şi inculpaţii Costea Viorel şi Blaga Nicolae, a fost constituită la data de 12 ianuarie 2012, printr-o dispoziţie a preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov (Aristotel Căncescu). În acest sens, la data de 2 aprilie 2012, inculpatul Ochi Ion, în baza împuternicirii emise de preşedintele CJ Braşov, a semnat un contract pentru executarea unor lucrări deja efectuate.

Firma lui Nica a cerut decontarea a 2,5 milioane lei de la CJ Braşov, suma reprezentând valoarea a peste 60% din contract. "Pe parcursul anului 2012, pentru a evita plata unor penalităţi de către firma omului de afaceri, în baza unor adrese trimise de primarul localităţii Prejmer, inculpatul Şerban Todorică Constantin, la solicitarea inculpatului Ochi Ion şi pe baza unor referate întocmite de inculpatul Costea Viorel, contractul a fost prelungit succesiv prin 4 acte adiţionale, ultima dată la 28.09.2012 , prelungindu-se fără termen. Până la acea dată, lucrările respective nu au fost finalizate şi nici recepţionate, suferind deteriorări semnificative din cauza modului necorespunzător de efectuare a lucrărilor", susţin procurorii.

DNA a dispus controlul judiciar pe o perioadă de 60 de zile în cazul lui Nicolae Blaga, fost director al Serviciului de Administrare Drumuri din cadrul CJ Braşov, şi al lui Viorel Costea, fost şef al Direcţiei de Administrare Drumuri din cadrul CJ Braşov. Ei sunt acuzaţi de abuz în serviciu. În cazul omului de afaceri Dorin Cristian Nica, DNA a dispus tot control judiciar pe 60 de zile, acesta fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Aceeaşi măsură pentru aceeaşi acuzaţie, au fost luată şi împotriva primarului localităţii Prejmer, Constantin Todorică Şerban.

Moşii de 200 de hectare

Deputatul Ion Ochi, în cazul căruia DNA cere Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive, are, potrivit declaraţiei sale de avere, peste 200 de hectare de teren, un apartament în Braşov şi a acordat împrumuturi de peste 1,3 milioane de lei societăţii la care este acţionar.

Conform declaraţiei de avere din iunie 2014, pesedistului are două terenuri agricole la Braşov şi Prejmer, în suprafaţă de 18, respectiv 28 de hectare, cumpărate în perioada 2011-2005, precum şi o pădure la Malnaş (Covasna), în suprafaţă de 52 de hectare, cumpărată în anul 2005. De asemenea, deputatul menţionează în declaraţia de avere, la rubrica "alte categorii de terenuri", unul cu o suprafaţă de 120 de hectare, la Malnaş, iar celălalt de 12 hectare, la Braşov.

Ioan Ochi are şi un apartament de 80 de metri pătraţi la Braşov. El mai menţionează în declaraţia de avere şi bijuterii în valoare de 8.000 de euro, dobân-dite în perioada 1990-2005.

Deputatul PSD mai scrie în declaraţia de avere şi faptul că a acordat un împrumut de peste 1,32 de milioane de lei firmei Exploconstruct Covasna, firmă de construcţii la care, de altfel, este acţionar. El deţine la această societate peste 20.000 de părţi sociale, cu o valoare de 200.100 de lei.

În anul fiscal anterior depunerii declaraţiei de avere, deputatul PSD a încasat de la Camera Deputaţilor 58.908 de lei. De asemenea, el a încasat şi subvenţii de 19.000 de lei de la APIA Covasna, precum şi suma de 9.700 de lei din arendă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb