Codul Silvic adoptat, săptămâna trecută, de Parlament permite, în continuare, tăierea fără menajamente a pădurilor, care vor fi în continuare jefuite, ne-a declarat deputatul PNL Lucia Varga, fost ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.
Domnia sa ne-a precizat: "Codul stipulează că, pentru pădurile de până la 10 hectare, tăierile sunt lăsate la latitudinea şefului de district. Acest lucru încurajează corupţia. De asemenea, vor fi probleme în aplicarea dreptului de preempţiune pentru agenţii economici din industria de prelucrare a lemnului, care este instituit doar ca principiu. Codul permite în continuare atât vânzarea «pe picior» (n.r. înainte de a fi tăiat efectiv), cât şi fasonat, în rampă sau din depozite".
Deputatul ne-a explicat că impunerea vânzării lemnului din rampă ar elimina tăierile abuzive şi ar permite aplicarea principiului dreptului de preempţiune.
Parlamentul a adoptat proiectul de modificare a Codului Silvic, după o dezbatere de aproximativ doi ani. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor consideră că una dintre prevederile importante ale noului Cod se referă la administrarea judicioasă a fondului forestier naţional, pe baza principiului teritorialităţii. "Devine, astfel, prioritară administrarea micilor proprietăţi forestiere de până la 10 ha pentru care, în prezent, nu sunt asigurate administrarea sau serviciile silvice (circa 500.000 ha). Studiile arată că din această zonă provin mare parte din tăieriile ilegale din pădure", arată un comunicat al instituţiei.
Potrivit noului Cod Silvic, vânzarea masei lemnoase se va face în baza unui regulament aprobat prin hotărâre a Guvernului, pornind de la principii precum valorificarea superioară a masei lemnoase, prioritatea alocării resurselor de materiale lemnoase necesare încălzirii locuinţelor populaţiei, transparenţa vânzării şi comercializării masei lemnoase şi obligativitatea prelucrării de către operatorii comerciali, în proporţie de 40%, a buşteanului achiziţionat.
Actul normativ susţine că valorificarea masei lemnoase pe picior se va face doar de către operatori economici atestaţi, iar dezvoltarea satelor va fi susţinută prin prelucrarea locală a masei lemnoase.
Ministerul Mediului a subliniat că noul Cod Silvic stipulează asigurarea cu prioritate de masă lemnoasă pentru producătorii din industria mobilei din păduri de stat şi că aceştia vor avea drept de preempţiune la cumpărarea de masă lemnoasă, la ofertă de preţ şi în condiţii egale de vânzare.
Lucia Varga ne-a spus, însă, că un lucru extrem de grav este că nu mai sunt obligatorii amenajamentele silvice pentru pădurile până în 10 hectare. Astfel, proprietarii care s-au asociat să poată exploata pădurea legal vor fi, în opinia domniei sale, tentaţi să se fărâmiţeze la loc, mai ales că tăierile pot fi stabilite de şeful de district pentru suprafeţele de până la 10 hectare.
Domnia sa afirmă: "Sincer, mă uimeşte tăcerea din jurul adoptării Codului. Nu există reacţii de la Academia Română, care a fost vocală în dezbateri, tăcerea specialiştilor din silvicultură şi cea a sindicatului silvic, mai ales că noul Cod nu facilitează eliminarea personalului corupt din silvicultură".
În plenul Parlamentului, Lucia Varga a spus că noul Cod Silvic nu este o lege pentru păduri, ci una care serveşte intereselor PSD.