Deputatul Petru Movilă a elaborat un plan de divizare a societăţii "Fortus" Iaşi

Doru Mocanu, Iaşi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 aprilie 2009

Deputatul PD-L, Petru Movilă, a declarat că va propune conducerii Ministerului Finanţelor şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală un plan de salvare de la faliment a societăţii "Fortus" Iaşi.

Pentru prima fază, acest plan vizea­ză obţinerea unei suspendări pe o perioadă de şase luni a procedurii de insolvenţă, printr-o hotărâre de Guvern, timp necesar pentru a se constitui o nouă societate pe bazele combinatului de utilaj greu. "Propunem divizarea Fortus în două societăţi, Fortus 1, respectiv Fortus 2. Una din societăţi, de exemplu Fortus 1, va rămâne cu datoriile vechii firme, precum şi cu bunurile mobile şi imobile care nu fac parte din fluxul tehnologic al unităţii. Cealaltă, Fortus 2, va avea în patrimoniu bunurile mobile şi imobile necesare desfăşurării în condiţii optime a fluxului de producţie. De asemenea, dacă din estimările vânzării patrimoniului nu se pot acoperi datoriile vechii societăţi Fortus, atunci diferenţa va fi preluată de cea de-a doua înfiinţată, plata acestui rest de datorii urmând a fi eşalonată pe o perioadă de cinci ani.

Suspendarea procedurii de insolvenţă pentru o perioadă de şase luni este necesară pentru realizarea divizării societăţii, a împărţirii patrimoniului, înscrierii la Oficiul Registrului Comerţului a noilor firme rezultate din divizare cât şi a celorlalte proceduri necesare. După derularea acestei faze, urmează reluarea procedurii de insolvenţă, în aceast caz pentru Fortus 1, în aceleaşi condiţii existente în momentul suspendării procedurii. În paralel, se va pregăti Fortus 2 pentru privatizare, statul obţinând astfel din privatizare un profit mai mare decât din vânzarea pe bucăţi a societăţii.

De asemenea, cea de-a doua societate înfiinţată va prelua şi portofoliul contractelor de producţie a vechii firme", se arată într-un comunicat al deputatului ieşean.

În opinia administratorului judiciar al societăţii Fortus SA, planul propus de deputatul Petru Movilă ar putea fi o soluţie viabilă, dar succesul acestuia nu este garantat.

"În cazul în care societatea mamă nu va putea achita toate datoriile, de unde ştim că actualii creditori ai firmei nu vor fi nemulţumiţi şi vor cere şi insolvenţa celei de-a doua societăţi înfiinţate? În plus, actualii sau viitorii parteneri de afaceri sigur vor manifesta o reticenţă în a încheia afaceri cu noua societate, ştiind că a fost făcut acest artificiu financiar, ba chiar nu vor şti cu care din firme să colaboreze. În ceea ce priveşte suspendarea procedurii de insolvenţă pe o anumită perioadă, nu cred că se poate obţine o asemenea derogare de la legislaţie deoarece se vor ridica alte firme aflate în aceeaşi stare şi vor cere drepturi similare", a declarat Adrian Ababei, administratorul judiciar al Fortus SA. Acesta a mai afirmat că implementarea programului de reorganizare va reuşi să scoată societatea Fortus din impas. "De vreme ce planul de redresare al societăţii a fost deja finalizat şi depus la judecătorul sindic, eu cred că trebuie să continuăm pe acest drum şi să nu ne abatem. Oricum, în prezent procedura insolvenţei este suspendată până la emiterea de către Curtea de Casaţie a unei decizii privind cererea formulată de SC Metalexportimport SA Bucureşti privind strămutarea procesului", a adăugat Adrian Ababei.

Reticent în privinţa punerii în practică a propunerilor deputatului Movilă este şi liderul sindicatului salariaţilor de la Fortus SA. "Ideea este bună dar mai greu de pus în practică, mai ales că trebuie să treacă de legislaţia în vigoare, care nu agreează acest lucru, şi de factorul politic. De asemenea, ideea nu este nouă, noi discutând-o chiar şi înainte de intrarea societăţii în insolvenţă, dar nu s-a putut materializa", a spus şi Dumitru Mihăiliuc, liderul sindical al societăţii.

În ciuda importanţei strategice pe care o deţine în sistemul economic naţional, Fortus Iaşi este în procedură de insolvenţă, la solicitarea unor creditori. Potrivit planului de reorganizare, document care urmează să fie supus aprobării creditorilor, pentru achitarea datoriilor pe care le are Fortus, vor fi scoase la vânzare o serie de terenuri, spaţii industriale neutilizate în activitatea de producţie, precum şi utilaje vechi. Astfel, ar putea fi scoase la vânzare o suprafaţă de 50 de hectare de teren, sediul administrativ al societăţii şi parcarea aferentă, trei hale de depozitare, şapte secţii de producţie neutilizate în prezent, precum şi o serie de utilaje vechi. Expertul tehnic a evaluat activele ce vor fi scoase la licitaţie la aproximativ 85 milioane de euro, iar din fierul vechi se speră că vor fi obţinute minim cinci milioane de euro. Valoarea datoriilor Fortus este de aproximativ 75 milioane de euro. Cea mai mare parte a acestora revine Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Judeţului Iaşi, aceasta având de recuperat de la societatea ieşeană aproape 60 milioane de euro.

În urma desfiinţării, în vara anului trecut, a contractului de privatizare a societăţii ieşene, acţionar majoritar la Fortus a redevenit AVAS, cu o cotă de 60,03% din acţiuni, Metalexportimport, fostul acţionar majoritar, a rămas cu 26,23% din titluri, diferenţa aflându-se în posesia SIF Moldova (13,56%) şi a altor acţionari (0,17%).

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb