Derivatele financiare au adus pierderi de sute de milioane de euro landului german Hessen

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 august 2018

Derivatele financiare au adus pierderi de sute de milioane de euro landului german Hessen
Călin Rechea

"În efortul de consolidare a bugetului concentrăm energiile, economisim resurse şi asigurăm creşterea", se arată pe site-ul ministerului de finanţe ale landului Hessen, iar "aceasta implică un control strict al cheltuielilor".

O parte semnificativă a acestor cheltuieli sunt cele pentru plata dobânzilor aferente datoriei publice a landului, iar autorităţile au decis că este prudent să se protejeze în faţa unor viitoare creşteri prin apelarea la derivate financiare.

Probabil că autorităţile din Hessen au considerat că expertiza necesară administrării portofoliului de derivate se găseşte din belşug, mai ales în condiţiile în care cel mai mare oraş al landului este Frankfurt, capitala financiară a Germaniei.

Dar dobânzile nu au crescut, ci au scăzut, prin grija BCE, iar pierderile au ajuns la sute de milioane de euro.

Într-un articol din publicaţia săptămânală Welt am Sonntag (WamS) se arată că pierderile pot ajunge la ordinul miliardelor de euro pe termen lung.

Se pare că "povestea" derivatelor care ar fi trebuit să protejeze bugetul landului împotriva creşterii dobânzilor a început în 2011, la câteva luni după ce actualul premier, Volker Bouffier, şi ministrul de finanţe, Thomas Schäfer, şi-au început mandatele.

Noii conducători au considerat că este prudent să se asigure că dobânzile vor rămâne scăzute pentru împrumuturile viitoare şi au încheiat tranzacţii cu derivate financiare a căror maturitate a ajuns până la 40 de ani.

La întrebările adresate de Welt am Sonntag, ministrul de finanţe Schäfer a răspuns că "nu am speculat, ci am planificat pentru perioada când vor creşte dobânzile".

În condiţiile în care atât Bouffier cât şi Schäfer sunt membri ai partidului CDU, condus de Angela Merkel, reprezentanţii Partidului Social-Democrat din opoziţie au cerut Curţii de Audit a landului clarificarea urgentă a situaţiei până la noile alegeri locale, care vor avea loc în octombrie 2018.

Die Welt scrie că auditorii au lansat deja o investigaţie cu privire la situaţia tranzacţiilor cu derivate, însă publicarea raportului final este întârziată de "complexitatea problemei".

Deocamdată, costul pe care vor trebui să-l suporte contribuabilii din Hessen nu este clar, după cum mai arată Die Welt, deoarece unele tranzacţii pentru compensarea creşterii dobânzilor din 2011 nu au încă "subiect", adică nu s-au făcut împrumuturile.

Publicaţia germană scrie că autorităţile din Hessen s-au angajat în 65 de tranzacţii cu derivate, iar unele împrumuturi "acoperite" de acestea nu vor fi atrase decât în 2021.

Conform datelor preluate de Die Welt de la ministerul de finanţe al landului, ponderea tranzacţiilor cu derivate în datoria totală a regiunii a depăşit 52% în 2018, după saltul major înregistrat în 2011, când ponderea a ajuns la 44,6%, de la 29,9% în anul precedent (vezi graficul).

Autorii articolului mai arată că pentru unele tranzacţii pierderile s-au realizat deja, în timp ce pentru altele "pierderile sunt deocamdată numai pe hârtie". Pierderi reale de circa 375 de milioane de euro s-au înregistrat pentru 10 tranzacţii cu derivate iniţiate în 2013, după cum arată datele de la Curtea de Audit preluate de Die Welt.

"Celelalte instrumente derivate pot fi considerate bombe cu ceas", se mai arată în articolul din publicaţia germană, iar costurile pentru contribuabili se vor majora semnificativ dacă dobânzile nu vor creşte substanţial în următorii trei ani. În prezent, portofoliul de derivate al landului Hessen are o valoare negativă de circa 3,2 miliarde de euro.

Pe marginea articolului din Die Welt s-au înregistrat peste 1.100 de comentarii, cea mai mare parte fiind deosebit de virulente.

Un cititor scrie că "la un moment dat, un politician va veni în faţa camerelor şi va spune că îşi asumă responsabilitatea şi apoi îşi va anunţa demisia, însă paguba rămâne neplătită". "Acest fel de responsabilitate este patetic", mai continuă cititorul, în opinia căruia trebuie să existe consecinţe financiare personale pentru cei responsabili şi poate chiar pedeapsa cu închisoarea.

Opinia sa este împărtăşită şi de alt cititor, pentru care "nu se va învăţa niciodată din greşeli dacă nu va exista o răspundere materială directă a celor implicaţi".

Alţi cititori au luat apărarea autorităţilor din Hessen, deoarece consideră că în următorii 30 de ani, cât a mai rămas până la maturitatea instrumentelor derivate, economiile realizate pe fondul creşterii dobânzilor vor depăşi de câteva ori pierderile înregistrate până acum.

Costurile suplimentare pentru bugetele locale de pe urma angajării în tranzacţii cu derivate nu reprezintă o problemă doar pentru landul Hessen.

Die Welt mai arată că 12 dintre cele 16 landuri au portofolii de instrumente financiare derivate, în condiţiile în care "legea permite guvernului federal şi guvernelor landurilor să cumpere derivate financiare pentru administrarea datoriei publice". Derivatele nu sunt utilizate în Bavaria, Mecklenburg - Pomerania Inferioară, Saxonia şi Turingia.

În ciuda existenţei prevederilor legale care permit utilizarea derivatelor pentru administrarea datoriei publice, publicaţia germană aminteşte că numeroşi experţi financiari pun sub semnul întrebării utilitatea şi necesitatea folosirii unor astfel de instrumente complexe în acest scop.

Experienţa landului Hessen ar trebui să reprezinte un mare semnal de alarmă şi pentru autorităţile noastre guvernamentale, care tocmai au aprobat utilizarea instrumentelor financiare derivate "pentru acoperirea riscurilor asociate portofoliului de datorie publică guvernamentală".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb