DEŞI ASIGURAREA UNEI MESE DE 2400 DE CALORII ESTE CEA MAI IEFTINĂ DIN UE, O masă standard ne înghite peste un sfert din salariu, lunar

A.M.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 august 2016

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Asigurarea unei mese de 2400 de calorii, media necesară unei persoane adulte pe zi, costă 119,08 euro/lună pentru cei care locuiesc în ţara noastră, cea mai mică sumă alocată din Uniunea Europeană, însă, reprezintă 25,72% din salariul nostru mediu net, cea mai mare pondere din Uniune, după Bulgaria, arată datele portalului de statistică Numbeo.

    Statele care alocă cel mai mic procent din salariu pentru asigurarea aportului caloric standard sunt: Danemarca - 8,55%, Luxemburg - 9,13%, urmate de Anglia şi Germania cu 10,06%, respectiv, 10,14%.

    Masa standard, luată în considerare de portalul de statistică, este alcătuită din: 0,25 litri de lapte, 125 grame de pâine albă, 100 grame orez, 2,4 ouă, 100 grame de brânză, 150 grame de piept de pui, 150 grame de carne de vacă, 300 grame de mere, 250 de grame banane, 300 de grame portocale, 200 grame roşii, 200 grame cartofi, 100 grame de ceapă şi două legături de salată.

    Pâinea albă (0,46 euro/kilogram), brânza (4,41 euro/kilogram), carnea de vacă (5,75 euro/kilogram), ceapa (0,47 euro/kilogram) şi roşiile (0,93 euro/kilogram) din ţara noastră sunt cele mai ieftine produse din Uniunea Europeană, conform Numbeo.

    Potrivit datelor Eurostat, românii alocă cea mai mare parte din salariile lor pentru achiziţia de mâncare, 27,9%, adică peste necesarul asigurării unui aport caloric standard, următoarea ţară fiind Lituania, cu 21,7%.

    Deşi, pentru o masă de 2400 calorii, bulgarii ar trebui să cheltuie 33,74% din venituri, în realitate, ei alocă doar 16,1% din salariu pentru mâncare.

    Raportat la salariile medii nete, preţul unei sticle de apă de 1,5 litri din ţara noastră are una dintre cele mari ponderi din Uniune. Primele două ţări sunt Bulgaria şi Croaţia, cu ponderi de 0,118%, respectiv 0,117% din salariul net, în timp ce, în România, preţul unei sticle de apă are un procent de 0,114%.

    România, cu un salariu mediu net de 463 euro/lună şi Bulgaria, cu 382 euro/lună, sunt singurele ţări din Uniunea Europeană cu venituri medii nete sub 500 de euro/lună. Ungaria (570 euro/lună), Lituania (600 euro/lună) şi Letonia (664 euro/lună) sunt ţările care se află la coada clasamentului, imediat înaintea noastră.

    Cele mai mari venituri medii nete sunt deţinute de către locuitorii din statele Luxemburg (3149 euro/lună), Danemarca (3100 euro/lună) şi Suedia (2560 euro/lună).

    Deşi avem unul dintre cele mai mici salarii medii nete din Uniune, rata şomajului este destul de scăzută, fiind printre cele mai mici din Europa. Ţări cu un alt stil de viaţă, care alocă mai mult din salariu pentru restaurante şi hoteluri, Grecia sau Spania, au o rată a şomajului de peste 22%.

    Avem un procent mai mare destinat băuturilor alcoolice faţă de cel alocat restaurantelor şi hotelurilor

    Românii alocă, din veniturile lor, 2,7% băuturilor alcoolice şi doar 2,2% restaurantelor şi hotelurilor, raport invers proporţional comparativ cu spaniolii şi grecii care alocă 0,8% din salariile lor băuturilor alcoolice şi 14,5% restaurantelor şi hotelurilor, conform datelor Eurostat.

    Malta şi Cipru au cea mai mare pondere din venituri destinate hotelurilor şi restaurantelor, de peste 15%.

    Achiziţionarea tutunului mai importantă decât cea a hainelor

    Pentru noi, achiziţionarea tutunului este mai importantă decât cea a hainelor, arată distribuirea veniturilor salariaţilor din ţara noastră. Românii cheltuiesc 2,8% din salariile lor pentru cumpărarea tutunului şi doar 2,6% pentru haine, comparativ cu Germania, Slovenia, Finlanda, ale căror salariaţi alocă un buget mai mare pentru cumpărarea hainelor, comparativ cu procentul alocat tutunului.

    În schimb, cel mai mic procentaj din Europa, împreună cu Estonia şi Slovacia, îl avem la prostituţie şi alte servicii, cu 0,5%. Cea mai mare pondere alocată pentru această categorie o deţine Franţa, cu 9,5%.

    Cheltuiala cu transportul implică, pentru români, o alocare a 11,3% din salariile românilor, fiind un procent mediu la nivelul Uniunii Europene, cu un maxim de 16,2% pentru Slovenia, şi un minim de 7,6% deţinut de Slovacia.

    În plus, la nivelul Uniunii Europene, cheltuim cel mai mult din salariu cu produsele medicale, aparatele şi echipamentele, acestea având o pondere de 4,1%, şi, împreună cu cetăţenii din Polonia şi Suedia, alocăm cel mai puţin pentru serviciile spitaliceşti, 0,1%.

    Ponderea alocată din salariu de către români culturii şi relaxării este cea mai mică din Uniunea Europeană, de 5,9% din venit. Cele mai înalte ponderi pentru acest domeniu le au ţări precum Suedia, Olanda şi Finlanda, cu aproape 11%.

    Londra, cea mai scumpă capitală din Europa, pentru închirierea unui apartament

    În 2015, capitala cu cea mai scumpă chirie medie pentru un apartament din Europa era Londra, cu 2.360 de dolari pe lună, Bucureşti şi Sofia fiind la coada clasamentului cu chirii de 370, respectiv 310 dolari. Cea mai scăzută medie de închiriere a unui apartament într-o capitală a Europei de Vest o deţine capitala Germaniei, Berlin, cu 690 dolari, conform unui portal statistic.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    22 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
    Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    thediplomat.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb