Modalitatea în care este structurată comunitatea agricolă din ţară ne împiedică, la momentul actual, să ocupăm un loc important în rândul marilor producători agricoli din Uniunea Europeană, a declarat, ieri, premierul Călin Popescu Tăriceanu, la finalul unei întrevederi cu reprezentanţii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.
Călin Popescu-Tăriceanu a explicat: "Cu ferme ale căror suprafeţe sunt de circa 2,5 hectare noi nu putem să facem agricultură de performanţă şi, prin urmare, am adresat un cuvânt foarte clar către fermieri să se asocieze. Noi nu suntem adepţii formelor colectiviste dar aşa cum se întâmplă peste tot în Europa, unde sunt ferme performante, oamenii se asociază pentru ca anumite elemente de logistica să le poată folosi în comun. Mi-aş dori ca potenţialul agricol pe care îl avem să îl valorificăm mai mult, dar trebuie să ne decidem cum procedăm, întrucât, modul în care este structurată comunitatea agricolă din ţară nu ne acordă această posibilitate".
Potrivit premierului, în pofida investiţiilor, potenţialul tehnologic al agriculturii naţionale rămâne redus, comparativ cu cel al marilor producători occidentali, împiedicând, totodată, şi punerea în valoare a resurselor naturale cu care este înzestrată agricultura din ţară.
"Agricultura ar putea să deţină o pondere mult mai mare în economia naţională şi cred că, cu investiţii, fie în agricultura de bază, fie în ceea ce înseamnă prelucrarea produselor agricole, este singurul drum care ne va conduce la transformarea şi modernizarea sectorului", a spus Tăriceanu.
Premierul a admis că, datorită acestei situaţii, am ajuns să ne confruntăm cu o "evoluţie extraordinară" a preţurile produselor agro-alimentare şi a precizat că Guvernul va căuta soluţiile necesare, întrucât aceste preţuri se reflectă negativ în buzunarele consumatorilor.