DEŞI MAI MULTE STATE AU ANUNŢAT CĂ VOR SĂ RENUNŢE LA FRACTURAREA HIDRAULICĂ Chevron: "Vom continua explorările gazelor de şist din România"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 29 iulie 2014

Chevron: "Vom continua explorările gazelor de şist din România"

Radulian, INFP: "În cazul fracturării hidraulice există un anumit nivel de seismicitate şi se produc micro-cutremure, dar doar în zona unde au loc aceste foraje"

Explorarea gazelor de şist din România va continua, ne-au declarat reprezentanţii companiei americane Chevron. Oficialii ne-au precizat: "Am obţinut toate aprobările necesare pentru demararea activităţilor de explorare în comuna Puieşti şi am îndeplinit şi o parte din condiţiile necesare aprobărilor pentru a fora sonde de explorare în alte trei comune din judeţul Vaslui (Băceşti, Găgeşti şi Urdeşti). În prezent, analizăm informaţiile obţinute pe parcursul operaţiunilor de foraj şi cele obţinute în urma investigaţiilor geo-fizice pentru a înţelege potenţialul de resurse de gaze naturale din argilite. După finalizarea analizelor, rezultatele vor fi predate ANRM (Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale) şi vor rămâne în custodia statului. Confidenţialitatea informaţiilor de acest gen este menţinută în conformitate cu legislaţia din România". Reprezentanţii Chevron ne-au spus că decizia legată de planul viitoarelor operaţiuni din perimetrul municipiului Bârlad va fi bazată pe rezultatele obţinute în urma studiilor geo-fizice şi a forajului de explorare la sonda de lângă satul Siliştea, comuna Pungeşti, judeţul Vaslui.

Compania americană îşi continuă operaţiunile în Europa Centrală şi de Est, potrivit sursei citate. "În Polonia, Chevron evaluează rezultatele obţinute în urma studiilor geofizice care au fost finalizate recent şi va începe forajul unei noi sonde anul acesta, în colaborare cu compania poloneză de petrol şi gaze PGNiG. În Ucraina, ne concentrăm pe crearea unui acord de operaţiuni cu Nadra Oles'ka şi pe îndeplinirea condiţiilor legate de adoptarea unei legislaţii favorabile înainte de a putea începe activităţile de explorare", ne-au spus reprezentanţii Chevron.

Radulian, INFP: "Statul trebuie să supravegheze activitatea Chevron"

Directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, ne-a declarat că statul trebuie să supravegheze activităţile de explorare ale Chevron, în paralel cu monitorizarea pe care o desfăşoară şi compania americană, pentru a avea o "altă perspectivă asupra problemei".

Domnia sa ne-a precizat: "În cazul fracturării hidraulice există un anumit nivel de seismicitate şi se produc micro-cutremure, dar doar în zona unde au loc aceste foraje. Acele cutremure repetate care au avut loc în comuna Izvoarele din judeţul Galaţi s-au diminuat, în ultima perioadă. Este o problemă pe care încă o analizăm, dar vă pot spune că acele fenomene nu au legătură cu explorările efectuate de Chevron, pentru că ei au avut lucrări în judeţul Vaslui. La Izvoarele a fost vorba doar despre mişcările plăcilor tectonice".

Potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii Chevron, activităţile de foraj la sonda din apropierea satului Siliştea, comuna Pungeşti (Vaslui) au fost demarate la 1 mai 2014, după efectuarea tuturor verificărilor de siguranţă şi performanţă, şi au fost finalizate fără incidente, în luna iunie.

Mircea Ţicleanu, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Geologie (IGR), a precizat, recent, că exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice poate contamina toată reţeaua de apă potabilă din ţară. Specialistul apreciază că în ţările unde sunt exploatate gaze de şist au fost înregistrate accidente de manipulare a apelor reziduale, deversări intenţionate în râuri, pulverizări de gaze în atmosferă, poluări cu metale grele şi cu elemente radioactive, dar şi fenomene de distrugere a infrastructurii rutiere şi de poluare fonică.

De curând, mai multe state şi-au manifestat intenţia să renunţe la fracturarea hidraulică, după ce au anunţat că vor să legifereze această procedură sau chiar au autorizat începerea explorării şi/sau exploatării gazelor de şist.

Chevron România deţine trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Păltiniş - Băceşti, Popeni - Găgeşti şi Puieşti. De asemenea, compania petrolieră a mai obţinut, în aprilie 2014, şi cea de-a doua autorizaţie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare în perimetrul deţinut la Puieşti.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Deci MECENA CHEVRON foreaza , sistemastizeaza datele preda Marfa si pleaca . URA!!! Asa e la noi ... la prosti. Nu e prost RADULIAN : apar cutremure , dar d'ale blande ... prietenoase !!! CA DACA VINE CUTREMURUL ALA DE 30 DE ANI , ADICA DE PESTE 7,5 .. noi o sa facem distinctie intre cele rele si cele prietenoase NU? ca doar suntem destepti nu ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb