DEŞI NU A SCRIS ÎN CV CĂ ŞTIE LIMBA ROMÂNĂ,  Nagy Zoltan, numit de Senat în funcţia de vicepreşedinte al Institutului Cultural Român

Ziarul BURSA #Politică / 5 noiembrie 2013

Plenul Senatului a aprobat, ieri, prin vot secret, numirea candidatului UDMR Nagy Zoltan pentru funcţia de vicepreşedinte al Institutului Cultural Român (ICR). Numirea acestuia a întrunit 84 de voturi "pentru", 7 voturi "împotrivă" şi 20 de abţineri. Votul a fost electronic secret.

Nagy Zoltan a primit recent avizul favorabil din partea Comisiilor pentru cultură şi Politică Externă din Senat, el fiind criticat, la audieri, pentru că nu a menţionat în CV că ar cunoaşte româna, ci doar maghiara, engleza şi germana. În timpul audierii, senatorul PSD Gabriela Firea i-a atras atenţia candidatului că nu a precizat în CV că ar cunoaşte limba română, nici măcar la capitolul limbi străine.

"CV-ul este impresionat, dar voiam să vă întreb dacă este o omisiune sau nu consideraţi necesar să se cunoască acest lucru. În CV-ul dumneavoastră precizaţi că limba maternă este maghiara, iar limbi străine cunoscute sunt engleza şi germana, dar nu precizaţi nimic despre limba română", a spus aceasta. Nagy Mihai Zoltan i-a răspuns social-democratei că nu a întâmpinat, de-a lungul timpului, probleme în cunoaşterea limbii române, chiar dacă nu este limba sa maternă.

"Trebuie să recunosc că provin dintr-un sat în care trăiesc numai cetăţeni maghiari şi prima dată pentru mine limba română a fost o limbă străină pe care, încet, încet, am reuşit să o învăţ, astfel că a devenit pentru mine a doua limbă prin care comunic, gândesc şi prin care sper că voi realiza mai mult pentru această ţară. (...) Am crezut că, dacă sunt cetăţean român, se presupune că limba română îmi este cunoscută", a subliniat candidatul propus de UDMR.

În replică, Gabriela Firea a spus că în CV-ul lui Nagy Mihai Zoltan nu este precizat că este cetăţean român, ci numai că are naţionalitate maghiară.

La rândul său, senatorul liberal Sorin Ilieşiu i-a propus candidatului UDMR să asimileze limba română ca limbă maternă în CV. "V-aş propune să asimilaţi limba română ca limbă maternă în CV-ul dumneavoastră, ţinând cont de poziţia pe care doriţi să o ocupaţi", i-a sugerat senatorul PNL candidatului UDMR pentru funcţia de vicepreşedintele al Institutului Cultural Român.

Potrivit CV-ului său, Nagy Mihai Zoltan este director adjunct la Arhivele Naţionale ale României - Biroul din Bihor. Acesta a fost, din august 2008 până în mai 2010, consilier superior la Ministerul Culturii şi Patrimoniul Naţional, în cadrul Secretariatul de Stat pentru Culte. Potrivit sursei citate, acesta a lucrat şi la Societatea Muzeului Ardelean din Cluj-Napoca, fiind angajat ca cercetător ştiinţific din iulie 2000 şi până în august 2008.

Nagy Mihai Zoltan a terminat cursurile Universităţii Ştiinţifice din Pécs, în prezent urmând cursurile de doctorat la aceeaşi instituţie. Conform sursei citate, Nagy Mihai Zoltan a studiat la Colegiul Catolic Pázmány Péter din Budapesta şi la Liceul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia.

Pe 8 octombrie, plenul Senatului a decis prin vot numirea lui Liviu Sebastian Jicman în funcţia de vicepreşedinte al Institutului Cultural Român.

Plenul Senatului a adoptat, în data de 18 iunie, proiectul de hotărâre privind încetarea mandatelor preşedintelui Institutului Cultural Român (ICR) Andrei Marga şi al vicepreşedintelui Horia Gârbea, ca urmare a demisiilor acestora, dar şi revocarea lui Vladimir Simon din funcţia de vicepreşedinte al ICR. Lilian Zamfiroiu a fost numit la conducerea Institutului Cultural Român pe 25 iunie, prin vot în plenul Senatului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. lasatima cu ungurul asta care joaca mana-n mina cu javrele de socialisti,udmr este un partid minjit mai bine o suport pe partidul lui Tokes care are curaj sa spuna ceea ce gindeste pe fata!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb