DEŞI UNELE COMPANII AU AVUT REZULTATE MAI BUNE Investitorii în acţiunile principalelor companii energetice fluieră a pagubă

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 noiembrie 2015

Investitorii în acţiunile principalelor companii energetice fluieră a pagubă

Ce poate fi mai sigur decât un monopol din energie, cu un randament la dividend de câteva ori peste dobânda bancară? Răspuns corect: depozitul bancar.

Înainte de desfăşurarea adunărilor generale, la finalul lunii aprilie, mulţi păreau convinşi că cel mai sigur pariu la bursă era un portofoliu compus din acţiunile celor mai mari companii energetice listate. Multe monopoluri sau duopoluri în zonele lor de business, afaceri sigure, randament la dividend spectaculos, cel puţin în comparaţie cu dobânda bancară la termen. Numai că socoteala de acasă nu merge mereu la bursă....Ce vedem acum? O scădere de aproxmativ 10 procente pe BET-NG din noiembrie 2014, corecţie care putea fi chiar mai mare dacă aprecierea Transgaz, Electrica şi Conpet (Conpet are însă o pondere de numai 2,49% în indice) n-ar fi atenuat declinul Petrom şi Romgaz.

Cum s-a ajuns aici? Am avut mai întâi continuarea corecţiilor în zona de mărfuri (fiind afectate rezultatele Petrom), apoi suspiciunile că economia Chinei începe să strănute, că Fed va majora în final dobânzile (sentimentul investiţional a avut de suferit, iar pieţele emergente sunt primele afectate) şi ceva evenimente conjuncturale pe final de an (vânzarea unui pachet de acţiuni Romgaz de către Fondul Proprietatea, ce a pus presiuni suplimentare pe cotaţii).

Cei care au luat acţiuni Romgaz sau chiar Transelectrica în primăvară pentru dividende sunt în pierdere, în cazul Romgaz chiar una importantă (de la 36 lei cotaţia a ajuns 28,4 lei), iar cine a mizat pe Petrom are un gol chiar mai mare în portofel (din apropierea a 0,4 lei s-a ajuns în preajma lui 0,29 lei/acţiune).

O excepţie notabilă a fost Conpet, cu o apreciere de 40% in intervalul noiembrie 2014-noiembrie 2015, dar în acest caz e nevoie de prudenţă în aprecieri - rezultatele mai bune raportate de companie nu explică la fel de bine ascensiunea cotaţiilor cum o face lichiditatea modestă a acţiunilor. Conpet a beneficiat în acest an de preţurile mici ale ţiţeiului, având în vedere că Petrom a extras mai puţin şi s-a importat mai mult (tarifele de transport sunt mai mari în acest caz). Transferul la cota bursei şi vânzarea pachetului deţinut de Fondul Proprietatea au contribuit, de asemenea la avansul consemnat de acţiunile COTE în ultimele 12 luni.

Electrica reuşeşte o creştere de profit şi avans al veniturilor şi, în consecinţă, un salt modest al cotaţiilor. Rămâne de văzut cum se va reflecta în profitul companiei o eventuală preluare a deţinerilor Fondului Proprietatea la ceilalţi distribuitori de energie, discuţia fiind reluată recent între cele două companii.

Rompetrol Rafinare raportează la rândul sau profit la 9 luni (14 milioane dolari raportat la o pierdere de 41 milioane dolari la T3 2014) pe fondul scăderii cifrei de afaceri, dar ar fi prematur să tragem aici concluzii, având în vedere lunga tradiţie a raportărilor de pierderi la rafinăria Petromidia.

Surpriza plăcută este, în opinia mea, Transelectrica, ce reuşeşte deocamdată să îşi menţină profitabilitatea în ciuda unor ajustări negative de tarife din partea ANRE. Creşterea de profit de 0,6% la nouă luni, raportată la perioada similară din 2014, este o performanţă în sine, şi pe fondul majorării veniturilor cu 13%, la 2,216 miliarde lei.

Dezamăgirea cea mai mare vine de la Romgaz, care are o ditamai corecţie dacă punem baza în preajma datei ex-dividend. Cine s-a lăcomit la acţiuni Romgaz purtătoare a unor dividende de 2,6 lei/acţiune, înregistrează pagubă (luate pe maxime, la 36 lei, acţiunile se tranzacţionează în jur de 28,4 lei, o scădere ce depăşeşte de peste două ori dividendul acordat). Având în vedere că reducerea veniturilor (9,5%) este semnificativ mai mare decât cea a cheltuielilor (5,7%), ar mai fi loc de ajustări pozitive în trimestrul al patrulea, mai ales că Romgaz pare decisă să nu mai bage bani în buzunarele găurite ale Elcen.

SNP Petrom are o scădere de profit aproape dramatică, de 59%, dar aici investitorii iau probabil în calcul că a contat cumva şi apropiata reevaluare a politicii redevenţelor (profitul n-a mai fost cosmetizat), astfel încât cotaţiile au pierdut "doar" 30% în ultimul an. În rest, să mai menţionăm revenirea pe proofit mai consistent la Nuclearelectrica - 131 milioane lei, creştere cu 70% faţă de T3 2014, dar ar fi, poate, prematur să ne bucurăm, având în vedere investiţiile uriaşe ce se prefigurează acolo.

Contra-trend. Ieftinirea preţului barilului a ajutat afacerile Conpet, care a beneficiat de tarifele mai mari de transport pentru petrolul importat, în condiţiile unei producţii interne reduse "strategic".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Vai,vai Dogarule !!!

    Noul BVC pe 2015 a fost "aranjat" pentru 2015 sa dea bine la realizarile de sfarsit de an.

    Nu poti sa prelimini in noul buget pe 2015 un profit de 1 mld.de lei la nivelul realizarilor pe 9 luni tot de 1 mld.de lei. 

    Credeti ca SNG va raporta pe tr.IV.2015 ..profit aproape "zero" 

    . Sunt convins ca la cifra de afaceri..cea prevazuta in BVC recalculat pe 2015 va realiza un profit de aprox. 250 mil.lei 

    Deci la finalul de an va realiza un profit de 1.25 mld. lei. Daca va uitati pe situatiile financiare din ultimii ani..SNG are rentabilitati la profit/CA de peste 30 % 

    Asa ca totul va fi bine CA al SNG si Exec.vor fi multumiti ca au depasit indicatorii prevazuti in noul BVC, iar investitorii care mai cunosc putina analiza....vor ramane pe actiunile SNG si poate sa mai si cumpere acum la acest pret. 

    Si ca sa fiu si mai si ...nu uitati ca dela 1 ian.2016 impozitul pe dividente va fi de 5 % si sar putea intampla sa luati dividente nete la cel putin nivelului an financiar 2014 

    Va rog sa ma notati...si va astept la anul... 

    PS. Va rog sa scoateti din costuri...eventualele provizioane...deoarece cu suita ELC-RADET Bucuresti sa lamurit situatia.

    Pe curand. 

    1. Ce zici d-le Cristian Dogaru ???sunt plauzibile cele relatate de Vasile??

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb