DESPĂGUBIRI PENTRU O FRAUDĂ DIN NEGURA VREMII Glencore trebuie să-i plătească Petrom 40 de milioane de dolari

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 martie 2015

Glencore trebuie să-i plătească Petrom 40 de milioane de dolari

Un tribunal din Marea Britanie a decis ca Glencore Plc să-i plătească OMV Petrom circa 40 milioane de dolari, pentru o livrare frauduloasă de petrol, care a avut loc la începutul anilor "90, relatează Bloomberg.

În perioada 1993-1996, Marc Rich & Co., care s-a transformat mai târziu în Glencore International AG, a livrat, falsificând documentele, 32 de transporturi de ţiţei la o calitate mai slabă decât cea comandată de companiile deţinute de statul român. Conform sursei citate, instanţa a decis că, primind ţiţei de slabă calitate, companiile controlate de stat au fost înşelate cu 40,1 milioane de dolari.

Glencore poate face apel la această decizie.

Instanţa a arătat că tranzacţia a fost intermediată de Petrolexportimport SA (Petex), companie care, la data faptelor, era controlată de statul român. Beneficiarii comenzii au fost Rafirom şi Compania Română de Petrol, respectiv strămoşii "Petrom" - companie care a luat fiinţă în 1997, potrivit surselor noastre .

Bloomberg relatează că frauda a fost dată în vileag de un fost angajat al Glencore, care i-a informat pe reprezentanţii Petex în 2002 asupra cazului.

Surse apropiate situaţiei ne-au spus că Petex a acţionat Glencore în judecată pentru a recupera dauna, dar tribunalul i-a respins cauza, pe motiv că societatea prejudiciată este fostul Rafirom - actualul Petrom. Sursele noastre susţin că, după această decizie, Petex ar fi informat Petrom, care a dat Glencore în judecată în 2008.

Frauda nu a fost străină de imperiul construit de celebrul Marc Rich, "regele petrolului" şi "părintele oligarhilor ruşi", decedat în 2013. În anul 1983, procurorul american anti-mafia, Rudolph Giuliani, l-a acuzat pe Marc Rich şi pe asociatul acestuia, Pincus Green, de evaziune fiscală şi de încălcarea embargoului impus Iranului de către SUA. Magnatul evreu a fost inculpat, în total, pentru 51 de capete de acuzare şi condamnat la 325 de ani de închisoare. Fraudele fiscale estimate de procurorii americani, în 1983, erau de peste 135 milioane de dolari, Rich fiind implicat în tranzacţii ilegale cu arme şi petrol. Ulterior, Mark Rich a fost graţiat de fostul preşedinte american Bill Clinton.

Marc Rich a avut legături în ţara noastră, fiind interesat, de-a lungul vremii, de mai multe afaceri cu resurse de la noi, inclusiv de Petromidia.

În 1997, compania controlată de Rich, Glencore AG, a încheiat un parteneriat strategic în ţara noastră, sub forma consorţiului Glencore-Grivco-Metanef, pentru a participa la privatizările unor mari companii de stat,după cum au relatat, de-a lungul vremii, sursele din presă. Acţionarii celorlalte două firme din consorţiu sunt Dan Voiculescu şi Ştefan Mărgineanu. Consorţiul a participat la privatizarea Petrom, însă a pierdut cursa în favoarea OMV. Austriecii de la OMV au preluat Petrom în 2004.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul propriu, Petrolexportimport (Petex) a luat fiinţă în anul 1948, având ca principal obiect de activitate exportul petrolului şi al tuturor derivatelor petrolifere, iar începând cu data de 1 ianuarie 1991, s-a transformat în societate pe acţiuni, fiind pricipalul agent de comerţ exterior în domeniul importului de petrol şi exportului produselor petroliere pentru sistemul nostru de rafinare.

Din data de 9 mai 2000 societatea a fost complet privatizată, a fost cotată la Bursa de Valori Bucureşti şi este, în prezent, controlată de Laird Resources LTD (76,7%) şi alţi acţionari privaţi - 23,3%.

Societatea a deţinut, până în 1997, monopolul asupra importului de ţiţei şi a exportului de produse petroliere.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb