• Update 19:07 STS: Site-ul oficial al Preşedinţiei României nu a fost "spart" niciodată
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), administratorul paginii de internet a Preşedinţiei, afirmă că acesta nu a fost "spart" niciodată, precizările fiind făcute în contextul în care DIICOT a anunţat că audiază un bărbat suspectat de accesare fără drept a sistemului informatic al serverului www.presidency.ro.
Într-un comunicat transmis, astăzi, surselor din presă, reprezentanţii STS precizează că pagina de internet a Preşedinţiei nu a fost "spart niciodată", iar STS nu a depus o plângere penală în acest sens.
Reprezentanţii STS au menţionat: "Administratorul site-ului www.presidency.ro este Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Site-ul menţionat nu a fost spart niciodată. STS nu a făcut niciodată vreo plângere penala în acest sens", menţionează reprezentanţii STS.
-------
• Update 10:55 Hackerul, bănuit de infracţiuni cu carduri
Acelaşi individ este bănuit că, în perioada 2010 - martie 2014, ar fi obţinut ilicit datele a 62 de mii de carduri bancare unice, cu ajutorul cărora a extras până acum 643.564 lei din conturile păgubiţilor.
Percheziţiile au scos la iveală sumele de 153 mii euro şi 41 mii dolari, asupra cărora vor fi instituite măsuri asiguratorii.
"De asemenea, există suspiciuni că susnumitul a transmis în mod neautorizat către alte persoane un număr de 3.449 de card-uri bancare unice, conţinând date de identificare ale unor carduri bancare aparţinând unor utilizatori, date care au fost obţinute în mod ilicit", se arată în documentul DIICOT.
Ulterior, sumele de bani reprezentând contravaloarea datelor de carduri transmise neautorizat de B.S.T. erau trimise altei persoane (U.A.) prin Western Union sau Money Gram ori erau convertite în monedă virtuală, prin site-uri specializate în achiziţionarea şi tranzacţionarea monedei virtuale bitcoin, ce asigurau anonimatul beneficiarului.
Valoarea monedelor virtuale deţinute de către B.S.T. era transformată în monedă convenţională (dolari sau euro) şi ulterior transferată în conturile acestuia deschise la bănci din România sau în conturile deţinute de U.A. Din aceste conturi, cei doi efectuau retrageri în numerar, folosind o parte din sume pentru cumpărături.
Procurorii DIICOT Cluj au fost ajutaţi, în acest demers, de ofiţeri de poliţie judiciară de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Cluj-Napoca, suportul de specialitate fiind asigurat de Serviciul Român de Informaţii (SRI).
---
Procurorii DIICOT Cluj au desfăşurat astăzi percheziţii la persoane acuzate de infracţiuni informatice şi spălare de bani, una dintre acestea fiind suspectată că ar fi atacat sistemul informatic care găzduieşte site-ul oficial al Preşedinţiei României, potrivit unui comunicat publicat astăzi de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
"Există suspiciuni că B.S.T. a procedat la accesarea fără drept a sistemului informatic care găzduieşte server-ul www.presidency.ro, site-ul oficial al Preşedinţiei României, accesul la acest sistem informatic fiind restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, în scopul obţinerii de date informatice, prin folosirea fără drept a unor programe deţinute şi utilizate pentru efectuarea unor atacuri informatice", precizează comunicatul.