Reporter: Cât de mult a afectat pandemia activitatea caselor de avocatură?
Gheorghe Piperea: Ca orice întreprindere mică sau mijlocie, şi afacerea avocaţială a avut de suferit în pandemie. În plus, apar două categorii suplimentare de probleme - dacă sectorul IMM-urilor este afectat de o creştere cu un grad a temperaturii, avocatura este în febră de 39 de grade; când se fac reduceri de costuri, primele facturi care sunt amânate/refuzate la plată sunt cele ale firmelor de avocatură. Voi adăuga că există două tipuri de business avocaţial care nu a avut de suferit în criza pandemică: cele care au contracte pe termen lung sau abonament - dedicaţie cu marii comercianţi de bunuri şi servicii de strictă necesitate (care au avut creşteri explozive de cifre de afaceri în pandemie) şi cele care au activitate în domeniul insolvenţei.
Reporter: Digitalizarea, împinsă de la spate de criza sanitară, se face simţită în domeniul dumneavoastră de activitate?
Gheorghe Piperea: Da. Suntem obligaţi să ţinem întâlniri cu echipa sau cu clienţii online, iar acest lucru reduce din spiritul avocaturii, care înseamnă interacţiune, încredere, confidenţialitate, gestionarea unor informaţii sensibile, privilegiate ale clienţilor. De asemenea, suntem obligaţi să ţinem legătura online cu instanţele şi cu alte instituţii, în condiţiile în care încă se mai practică metoda "pentru completarea formularului online, mergeţi la etajul doi". Sunt multe lucruri care s-au îmbunătăţit - de exemplu, accesul online la dosar sau comunicarea electronică a probelor, dar acestea dau mari rateuri şi, în plus, nu funcţionează peste tot. Nu sunt pentru digitalizarea justiţiei, întrucât nu vreau să fiu judecat de o aplicaţie sau de un algoritm, ci de un om supus greşelii. Dacă lăsăm aplicaţiile să facă munca juristului, nici de legi, nici de jurisprudenţe, nici de magistraţi sau avocaţi nu vom mai avea nevoie în viitorul apropiat, iar omul va fi transformat într-un avatar al său, levitând somnambul într-o matrice digital controlată de "inteligenţe artificiale".
Reporter: Restricţiile sunt tot mai des impuse de autorităţi. Credeţi că se poate ajunge în situaţia ca un avocat să nu-şi mai poată desfăşura activitatea din cauză că refuză vaccinarea/testarea?
Gheorghe Piperea: Mi-e teamă că da. Cutia Pandorei este deschisă. Deocamdată, avocatul poate fi prezent în instanţă (nu şi în alte locuri unde ar fi necesară prezenţa sa), dar e chestiune de timp până când o autoritate "grijulie", paternă cu populaţia infantilizată va decide că nu există niciun motiv pentru ca avocatul fără cod QR să fie lăsat să umble liber şi nesupus prin instanţe. Nenorocirea este că principalii susţinători ai acestui concept totalitar de "bine comun" sunt avocaţii şi magistraţii, în proporţie de peste 90% convinşi că măsurile totalitar - sanitare sunt pentru "siguranţa noastră". Este suficient să aruncaţi o privire peste publicaţiile "de specialitate" colaboraţioniste şi veţi observa că principala discuţie este despre prioritizarea dreptului la viaţă a celui care se vaccinează împotriva drepturilor şi libertăţilor celorlalţi (inclusiv dreptul la viaţă - un om cu comorbidităţi sau cu alergii sau cu reacţii auto-imune poate fi omorât de un vaccin experimental) şi despre limitarea libertăţii individuale acolo unde începe pumnul binelui comun (ceea ce spun elitele tehnocratice că este acesta).
Reporter: Cum catalogaţi restricţiile impuse în ultima perioadă? Încalcă acestea libertăţile individuale?
Gheorghe Piperea: Categoric că le încalcă, mai ales prin apartheidul sanitar pe care îl impun şi prin excluderea socială, extra muros, a celor care nu se supun. Mai importante sunt efectul de tunel (suntem, prin manipulare şi frică, îndesaţi într-un tunel, unde ni se arată, ca singură luminiţă de la capăt, vaccinul, chiar dacă, de fapt, lumina este farul locomotivei care vine pe contrasens) şi efectul de spirală/pantă fatală, cei care au acum "doza complete", nu o vor mai avea atunci când, previzibil, se va impune doza a treia. După codul QR cu motivaţii sanitare, vine codul QR cu motivaţii de muncă, sociale, economice, fiscale etc., adică ratingul de cetăţean de tip chinezesc, care nu ne va mai permite alte libertăţi decât cele "consecionate" de autorităţi în funcţie de comportamentul nostru, mai mult sau mai puţin supus).
Reporter: Aveţi cunoştinţă de dosare în care "pandemia" să aibă un rol principal într-un proces?
Gheorghe Piperea: Lucrez în prezent la un proces în care, în baza art. 69 din Codul civil, voi cere stoparea experimentelor sanitare şi genetice asupra omului şi oprirea tehnologiei ARN mesager utilizate în "vaccinurile" Pfizer şi Moderna, pentru că sunt, de fapt, terapii genetice, care pot afecta ireversibil genomul uman.
Reporter: Care sunt provocările cu care vă confruntaţi în ultima perioadă?
Gheorghe Piperea: Principala provovare este regresul constant şi aproape ireversibil al drepturilor şi libertăţilor, începând cu cele economice şi sociale şi continuând, zilele acestea, cu drepturile la viaţă, muncă şi sănătate; de asemenea, regresul democratic; de asemenea, regresul cognitiv (pare că tot ceea ce ni se întâmplă digital şi mediatic este menit unei prostiri în masă).
Reporter: Ce strategie a abordat casa de avocatură pe care o reprezentaţi pentru a depăşi mai uşor criza sanitară/economică?
Gheorghe Piperea: Nu am schimbat mai nimic, ne-am păstrat în liniile esenţiale ale luptei pentru drepturi şi libertăţi şi în domeniile de expertiză care ne-au consacrat - insolvenţa, protecţia consumatorilor, bankingul, concurenţa, litigiile de muncă, societăţile comerciale. Sunt lucruri care nu au dispărut în pandemie - mai mult chiar, după pandemie vor fi şi mai prezente în viaţa noastră profesională şi curentă; am căutat să fim stabili şi previzibili, pentru că lumea este în derivă şi are nevoie de ancore.
Reporter: Cum s-a modificat piaţa în perioada pandemică?
Gheorghe Piperea: În privinţa drepturilor şi libertăţilor s-a schimbat în rău. Involuăm, mai ales la nivel de profesie. Ne supunem, chit că avem de-a face cu prostie, rea-voinţă a autorităţilor şi alunecări pe panta fatală a totalitarismului. Am uitat că suntem oameni ai cetăţii, pe care trebuie să o apărăm, dar vestea rea pentru colegi este că, în totalitarism, primii care dispar sunt avocaţii şi cei care exercită alte profesii liberale. În totalitarism totul este ghidonat de la centrul unic de comandă, deci de ce ar mai fi nevoie de competiţie, inovaţie, asistenţă în contracte (care, apropos, reprezintă ordinea privată, opusă ordinii publice, totalitare), apărare, artă, cultură etc.? Dincolo de asta, domenii şi instrumente de lucru care, acum doi ani, încă păreau de poveste, sunt obişnuinţe azi - cine nu uitase de procesele de tip class action acum doi ani? Cine îşi imagina acum doi ani că pot fi închise super-marketuri pentru că încalcă legislaţia protecţiei consumatorilor? Cine îşi imagina acum doi ani că poţi avea 9 din 11 hotărâri de guvern de prelungire a stării de alertă anulate în instanţă şi un guvern demis şi, cu toate acestea, să se emită în continuare hotărâri de guvern de prelungire la nesfărşit a stării de alertă, care neutralizează drepturi şi libertăţi, în contra legii şi a Constituţiei?
Reporter: Din ce "direcţie" vin cele mai multe dosare în instanţă în această perioadă?
Gheorghe Piperea: În cazul nostru, insolvenţele, litigiile referitoare la pensii şi procesele de malpraxis.
Reporter: Cu ce probleme vă confruntaţi tot mai mult şi ce soluţii ar exista pentru rezolvarea acestora?
Petre Piperea: S-a făcut referire deja în răspunsurile anterioare la provocările cu care ne confruntăm. Aş dori de această dată să subliniez că de esenţa profesiei de avocat este confruntarea cu situaţii problematice. Acestea, desigur, diferă în funcţie de ciclurile pe care le traversează societatea şi economia. Dar indiferent de vremuri, avocatul ajută persoanele fizice şi juridice la identificarea şi punerea în practică a soluţiilor optime pentru depăşirea problemelor cu care se confruntă.
Reporter: Cum puteţi defini activitatea unui avocat?
Petre Piperea: Având în vedere inflaţia de acte normative cu care se confruntă societatea actuală, avocatul este un profesionist fără de care este imposibilă desluşirea hăţişului legislativ. Actele normative edictate în perioada pandemiei reprezintă doar un exemplu în acest sens. Însă unul ilustrativ. Astfel, odată cu instituirea stării de urgenţă în martie 2020, au fost luate o serie de măsuri prin intermediul unor reglementări noi. Ulterior, unele măsuri au fost ridicate pentru a fi apoi reinstituite. Pentru cetăţean, oricât de diligent şi informat ar fi, urmărea acestui proces legislativ şi cunoaşterea exactă a legislaţiei în vigoare la un anumit moment este imposibilă. Situaţia stă la fel în orice ramură a dreptului. Aici intervine avocatul care urmăreşte procesul legislativ, îl sintetizează, îl traduce în limbaj non-juridic şi îl împărtăşeşte persoanelor fizice şi juridice. În mod similar, în cazul în care o persoană fizică sau juridică se confruntă cu o situaţie ce se impune a fi rezolvată de către o autoritate competentă ori o instanţă de judecată, avocatul sintetizează problema juridică, o traduce în limbaj juridic, identifică instituţia competentă să o soluţioneze şi o adresează acesteia. Pe scurt, complexitatea raporturilor juridice şi continua expasiune a volumului reglementărilor pot fi gestionate numai cu ajutorul unor avocaţi bine pregătiţi, dedicaţi şi având o înţelegere complexă a realităţilor sociale.
Reporter: Care sunt şansele pe care le are un tânăr avocat pentru a evolua profesional?
Petre Piperea: Şansele de reuşită ale unui tănâr avocat depind parţial de acesta. Astfel, pentru reuşita în profesie este nevoie, printre altele, de cunoştinţe solide, de dedicare, de răbdare în construirea carierei, de atenţie la detalii. Dar şansele depind în egală măsură şi de echipa în care acesta are şansa să se formeze. În aceste sens, în echipa noastră punem preţ pe libertatea şi sprijinul acordat tinerilor avocaţi pentru a se dezvolta nu numai din punct de vedere profesional, ci şi personal, încurajând implicarea şi iniţiativa.
Reporter: Cum caracterizaţi măsurile luate de Guvern pentru susţinerea mediului de afaceri în această perioadă complicată?
Petre Piperea: Din păcate, din discuţiile cu clienţii noştri reiese că mediul de afaceri nu se simte sprijinit de autorităţi. Nu simte că există politici coerente şi bazate pe o viziune clară, astfel încât mediul privat, la rândul său, să poată elabora o strategie sustenabilă. Dimpotrivă, mediul de afaceri simte că trebuie să facă faţă pe cont propriu provocărilor acestor vremuri. Şi în această privinţă, avocatul, prin intermediul serviciilor de consultanţă juridică, este un partener şi chiar un sprijin pentru depăşirea provocărilor vremurilor noastre.
Reporter: Vă mulţumim!