• Fără avizul tehnic al Depozitarului, brokerii nu vor putea tranzacţiona acţiunile "Fondului Proprietatea"
• Instituţiile pieţei aşteaptă o rezolvare de la CNVM
Deşi mai sunt trei săptămâni până la listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), niciunul dintre cei 65 de brokeri autohtoni nu a primit încă avizul tehnic al Depozitarului Central care să îi permită să intermedieze tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea prin conturi globale, după cum a stabilit CNVM, la finele anului trecut.
Unii dintre brokerii care ţintesc o felie cât mai importantă din tranzacţiile cu FP au intrat deja într-o cursă contracronometru, derulând încă din ultimele zile ale anului trecut teste ca să vadă dacă pot să tranzacţioneze pe conturi globale acţiunile Fondului Proprietatea. Termenul este destul de strâns având în vedere că listarea Fondului este programată pe 25 ianuarie.
"Brokerii trebuie să deruleze aces-te teste, să îşi facă proceduri interne, să le depună la CNVM, după care Depozitarul Central trebuie să le dea un aviz tehnic. Fără acest aviz, brokerii nu vor putea să intermedieze tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea", a declarat, ieri, Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central, cu ocazia unei mese rotunde organizate de instituţie.
Situaţia este, însă, mult mai complicată, din cauza faptului că noul cod al Depozitarului Central, care include tranzacţionarea prin conturi globale, împrumutul de acţiuni şi short-selling-ul (n.r. vânzări în lipsă), a primit avizul Băncii Naţionale, abia la finele anului trecut, după ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare stabilise deja că acţiunile Fondului Proprietatea vor fi tranzacţionate prin conturi globale. Ca să intre în vigoare, codul Depozitarului Central mai trebuie aprobat, însă, şi de CNVM, decizie aşteptată din clipă în clipă. Problema este însă că şi în eventualitatea în care Comisia ar aproba mâine codul Depozitarului Central, brokerii nu vor mai avea timp până pe 25 ianuarie ca să se încadreze în prevederile Regulamentului 5/2010 prin care CNVM a aprobat conturile globale. Articolul 30 al Regulamentului prevede că brokerii trebuie să realizeze teste şi evaluări lunare ale aplicării sistemului de conturi globale, operaţiuni de împrumut de valori mobiliare etc, pe o perioadă de cel puţin trei luni, de la data intrării în vigoare a modificărilor la codul Depozitarului.
Brokerii mai au însă la dispoziţie doar trei săptămâni până la listarea Fondului Proprietatea.
"Cine a dat Regulamentele, trebuie să clarifice şi cum se vor aplica ele", a declarat Adriana Tănăsoiu, directorul Depozitarului Central, adăugând: "Noi am tot informat brokerii despre ceea ce trebuie să facă să tranzacţioneze prin conturi globale, să poată să opereze împrumutul de acţiuni etc, le-am făcut mai multe prezentări, şi, de la finele lui decembrie, le-am pus la dispoziţie sistemul nostru de teste". Directorul Depozitarului nu a dorit să spună câţi intermediari din cei 65 au început să facă teste.
O parte din incertitudinile care planează acum asupra modului în care brokerii autohtoni vor reuşi să tranzacţioneze acţiuni FP vine din faptul că unii dintre ei au crezut că va fi la fel de simplu ca în cazul tranzacţionării acţiunilor "Erste", transferate şi ele prin conturi globale, fără prevalidare.
Adriana Tănăsoiu a declarat: "Toată lumea a crezut că acţiunile Fondului Proprietatea o să se tranzacţioneze la fel ca acţiunile Erste, însă nu este chiar aşa. Brokerii trebuie să ne confirme zilnic că au verificat în sistemul de back-office care este numărul de acţiuni Fondul Proprietatea pe conturi globale, dacă sunt gajate, etc, şi noi trebuie să verificăm dacă raportările lor sunt conforme cu evidenţele din Depozitar. Lucrul acesta trebuie să îl facă din prima zi de tranzacţionare a acţiunilor Fondului Proprietatea, adică de pe 25 ianuarie. În plus, brokerii trebuie să ne raporteze deţinerile clienţilor din conturile globale de două ori pe an (la 30 iunie şi la 30 decembrie) şi ori de câte ori acţionarii trebuie să îşi exercite drepturile, obligaţii pe care nu le aveau în cazul Erste".
Contactat de ziarul "BURSA", Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, a declarat că brokerii au înţeles că acţiunile FP vor fi tranzacţionate după modelul "Erste" şi a admis că există unele probleme care trebuie rezolvate: "Toată lumea înţelesese că acţiunile FP vor fi tranzacţionate la fel ca Erste, ceea ce nu punea o problemă pentru brokeri pentru că majoritatea au mai tranzacţionat acţiuni EBS. Într-adevăr, timpul pe care brokerii îl au la dispoziţie este foarte scurt ca să se conformeze cerinţelor de tranzacţionare a titlurilor FP pe conturi globale, există o nelinişte printre intermediari pentru că nu ştiu ce prevederi să ia în calcul. Nu puteau să se apuce să îşi modifice softul de tranzacţionare înainte ca noul cod al Depozitarului să fie aprobat de BNR pentru că nu ştiau dacă va primi avizul sau nu, iar acum sunt presaţi de timp", a spus Dan Paul.
Unii brokeri au început deja să anunţe promoţii pentru investitorii care îşi deschid conturi la ei ca să tranzacţioneze acţiunile Fondului Proprietatea, însă unii acţionari riscă să rămână cu acţiunile în braţe dacă brokerii lor nu vor primi avizul tehnic al Depozitarului Central.
"Noi facem testele necesare, din punctul nostru de vedere suntem pregătiţi ca să tranzacţionăm acţiuni FP prin conturi globale până pe 25 ianuarie. Nu văd nicio problemă în acest sens pentru că am tranzacţionat şi acţiuni Erste şi totul a fost în regulă", a declarat Ionel Uleia, directorul general al casei de brokeraj "Prime Transaction".
CNVM a aprobat ca acţiunile FP să se tranzacţioneze prin conturi globale, la solicitarea conducerii "Franklin Templeton", administratorul Fondului.