DIN CAUZA CRIZEI DIN ZONA EURO Ungaria se confruntă cu o situaţie foarte periculoasă

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 august 2011

Viktor Orban, premierul Ungariei: "Criza din zona euro implică ameninţări extraordinare, imediate pentru Ungaria".

Viktor Orban, premierul Ungariei: "Criza din zona euro implică ameninţări extraordinare, imediate pentru Ungaria".

Miza: posibila pierdere a suveranităţii economice, precum Grecia

Ungaria se confruntă cu "o situaţie foarte periculoasă" din cauza riscurilor extraordinare provocate de criza datoriilor din zona euro şi trebuie să reducă în continuare cheltuielile bugetare, altfel riscând, precum Grecia, o pierdere a suveranităţii economice, a declarat premierul Viktor Orban, citat de Mediafax.

Premierul a arătat că ungurii trebuie să se pregătească pentru o perioadă dificilă în toamnă, când ţara va avea două alternative, respectiv alunecarea pe ceea ce el a numit calea Greciei, sau continuarea planurilor economice începute cu un an în urmă.

"Ungaria a alunecat într-o situaţie foarte periculoasă în ultimele trei luni. Criza din zona euro implică ameninţări extraordinare, imediate pentru Ungaria", a avertizat Orban. El a adăugat că nu vrea să fie patetic, dar că miza este problema suveranităţii Ungariei.

Guvernul Orban a mizat pe redresarea economiei mondiale atunci când a rupt legăturile cu Fondul Monetar Internaţional, în urmă cu un an, şi a optat pentru un impozit unic de 16%, reducerea impozitelor pentru companii şi naţionalizarea activelor fondurilor private de pensii, de 15 miliarde de dolari. Reducerea impozitelor pe venit, cu 400 miliarde de forinţi (2,1 miliarde dolari) nu a reuşit să susţină consumul, după ce aprecierea francului elveţian a majorat ratele pentru împrumuturile imobiliare, în timp ce exporturile au scăzut din cauza cererii mai mici din străinătate.

Socialiştii aflaţi în opoziţie au dat un comunicat în care afirmă că politica economică a guvernului a dat greş şi au cerut demisia minis-trului Economiei, Gyorgy Matolcsy.

Secretarul de stat Mihaly Varga a prezentat recent, într-un interviu, un plan de acoperire a unui deficit de 80-100 de miliarde de forinţi (426-533 milioane dolari) din bugetul acestui an, apărut din cauza ritmului de creştere economică sub aşteptări. El a criticat totodată banca centrală pentru că menţine dobânzile la un nivel ridicat.

Economia ungară a stagnat în trimestrul al doilea, faţă de primul, şi a avansat cu numai 1,5% în termeni anuali, obligând guvernul să analizeze noi măsuri de austeritate bugetară pentru a menţine deficitul bugetar la 2,94% din PIB, aşa cum s-a angajat în faţa Uniunii Europene.

Creşterea economică din acest an va fi de maxim 2%, cu mult sub estimările iniţiale de 3,1%, evoluţie care pune în pericol ţintele bugetare, din cauza veniturilor mici.

El a avertizat că acoperirea deficitului produs de veniturile sub aşteptări nu este simplă şi necesită revizuirea în scădere bugetului.

Ar putea fi amânată şi reducerea impozitelor pe veniturile populaţiei.

Problema este agravată şi de o decizie a unui tribunal european, din iulie, potrivit căreia o parte din legislaţia privind returnarea TVA către companii contravine cu reglementările UE.

Potrivit primelor estimări, guvernul ar putea returna, din acest motiv, companiilor circa 240-260 miliarde de forinţi (1,28-1,38 miliarde dolari), a spus Varga.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb