DIN CAUZA INSOLVENŢEI HIDROELECTRICA, Angajaţii "Alro" se tem de reducerea activităţii

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 iulie 2012

Angajaţii "Alro" se tem de reducerea activităţii

Gheorghe Dobra: Compania nu a luat încă nicio decizie privind reducerea producţiei

Surse: Negocierile dintre Hidroelectrica şi Alro, prelungite cu o săptămână

Hala nouă de prelucrare a aluminiului din cadrul Alro a fost păzită, ieri, de zeci de angajaţi, de teamă ca activitatea să nu fie oprită de şefii companiei. Drept reacţie, compania a dat asigurări că nu a luat până în prezent nicio decizie cu privire la reducerea producţiei.

Angajaţii au spus că au fost anunţaţi de conducerea uzinei că hala nouă de aluminiu se va închide, din cauza faptului că nu s-a ajuns deocamdată la un acord cu Hidroelectrica privind contractul de energie electrică.

Potrivit liderului de sindicat de la Alro Slatina, Constantin Popescu, citat de Mediafax, conducerea companiei intenţionează să oprească 20% din activitatea uzinei: "Am fost anunţaţi de luni seara că se doreşte închiderea halei noi de aluminiu. Acolo lucrează peste 100 de oameni, dar ideea este că dacă se închide aceea vor fi disponibilizaţi aproximativ 1.600 de oameni, atât de la Slatina cât şi de la Tulcea pentru că activitatea lor are legătură cu cea din hala care se închide".

Liderii de sindicat mai spun că s-a ajuns la un pas de închidere, după ce Hidroelectrica a intrat în insolvenţă şi nu a mai putut asigura uzinei Alro energie la preţurile de până acum.

Remus Borza, directorul Euro Insol, ne-a declarat, la finele săptămânii trecute, că la discuţiile dintre adminis-tratorii Hidroelectrica şi Alro Slatina a participat şi Vitali Machitski, proprietarul combinatului. Cum negocierile nu au dus la niciun rezultat, administratorii aşteaptă oferta îmbunătăţită a Alro în această săptămână.

Administratorii "Hidroelectrica" susţin că ţin cont, în negocieri, de importanţa Alro în economia noas-tră şi de faptul că este cel mai mare consumator de energie.

Surse din Hidroelectrica afirmă că negocierile cu Alro s-au mai prelungit cu o săptămână. Sursele noas-tre ne-au mai spus că, înainte de declararea insolvenţei Hidroelectrica, formula de preţ ajustată în funcţie de cotaţia internaţională a aluminiului a condus la tarifarea sub costuri (114-116 lei/MWh) a energiei livrate către Alro. În prezent, preţul de producţie a energiei hidro este de 125 de lei/MWh şi va urca la peste 130 de lei/MWh după declararea forţei majore începând cu 1 august.

Administratorii Hidroelectrica nu au putut fi contactaţi ieri, până la închiderea ediţiei, pentru a ne da detalii despre negocierile cu Alro şi cu alţi furnizori de energie cu care compania are încheiate contracte directe. Ieri după-masă, prin Hidroelectrica se zvonea că administratorii vor denunţa doar contractele cu Elsid Titu şi Electrocarbon, companii care plăteau 102-103 lei/MWh şi care au refuzat, sistematic, să accepte majorări de preţ. Restul "băieţilor deştepţi" ar negocia, în continuare, majorări de preţ, conform surselor citate.

Alro continuă negocierile cu Hidroelectrica pentru alimentarea cu energie

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (simbol ALR) nu a luat până în prezent nicio decizie cu privire la reducerea producţiei şi continuă negocierile cu Hidroelectrica pentru alimentarea cu energie, potrivit unui comunicat al companiei transmis Bursei de Valori.

Directorul general al Alro, Gheorghe Dobra, a declarat: "Nu am luat, încă, o hotărâre referitor la reducerea capacităţii de producţie. În momentul de faţă, analizăm situaţia curentă, în strictă legătură cu livrarea de energie electrică. În plus, ţinând cont de recentele declaraţii cu privire la declanşarea stării de forţă majoră de la Hidroelectrica, Alro analizează multiple variante pentru a fi pregătită în cazul în care această măsură va intra în aplicare".

Luând în considerare perioada anterioară de forţă majoră, care permite Hidroelectrica să reducă volumele livrate clienţilor, Alro trebuie să se asigure că are îndeplinite toate condiţiile pentru exploatarea în siguranţă a fluxului tehnologic, în cazul în care livrările de electricitate vor suferi fluctuaţii semnificative, potrivit companiei.

Surse din piaţa de energie ne-au spus că, anul trecut şi în iarnă, în perioada forţei majore, Alro a fost nevoită să cumpere cea mai mare parte din energia necesară de pe piaţa spot şi de pe piaţa de echilibrare, unde preţurile au fost de 3-4 ori mai mari faţă de tariful de livrare a energiei din contractul cu Hidroelectrica. Pe Piaţa Contractelor Bilaterale (PCCB) administrată de OPCOM, Alro a licitat şi a câştigat cantităţi mici de energie pentru primul trimestru al acestui an de la Complexul Rovinari şi Electrocentrale Galaţi. Preţurile de atribuire a acestor licitaţii au fost între 234 şi 250 de lei/MWh.

La Alro Slatina lucrează în prezent 2.500 de oameni, iar în primul semestru al anului 2012, compania a înregistrat profit de 30 de milioane de dolari.

Alro, companie deţinută de grupul Vimetco, înregistrat în Olanda şi controlat de Vitali Machitski, este cel mai mare consumator de energie electrică din România.

Compania a primit anul trecut energie de la Hidroelectrica în baza unui contract de 322,47 milioane lei, cel mai mare dintre contractele bilaterale ale producătorului de electricitate deţinut de stat.

Contractele directe de vânzare a energiei, la preţuri sub cele din piaţă, au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 şi 2003 şi expiră în 2014, 2015 sau 2018.

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a anunţat că vrea să găsească soluţii amiabile privind aceste contracte, prin discuţii cu beneficiarii acordurilor, menţionând însă că, dacă aceştia nu vor accepta noile condiţii, contractele vor fi denunţate.

Săptămâna trecută, discuţiile dintre administratorii Hidroelectrica şi Alro Slatina privind contractul de livrare a energiei, la care a participat şi omul de afaceri rus Vitali Machitski, proprietarul combinatului, nu au dus la niciun rezultat, urmând să fie reluate săptămâna aceasta.

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administraţie. Consiliul şi-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" şi al secetei din 2011.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Din pacate Alro se va inchide pentru ca nu exista sustinere din partea guvernului USL.

    In toata Europa producerea aluminiului este ajutata prin acordarea de contracte de energie favorabile sub nivelul mediu. 

    Nu s-a inteles deasemeni pana acum ca un consumator precum Alro are dreptul la energie ieftina prin faptul ca el consuma in banda si in regim de 24/7/365. 

    Inchiderea Alro va afecta circa 1% din PIB cu falimentul industriillor conexe. 

    1. Lasati-o pe-asta cu guvernul USL, d-le Vasile... Au ei multe bube-n cap, dar asta e deja prea gogonata. Aveti impresia ca guvernele Boc si MRU au sustinut tare de tot Alro? Iar daca intr-adevar i-au sustinut (chestie negata cu strasnicie de respectivii), au facut-o oare in cele mai bune si mai corecte moduri?

      Sau ca astora de-acum, USL-ul, le arde de Alro??? 

      Iar realitatea e ca in Europa, cu exceptia nordului bogat in energie hidro si partial a Frantei "nucleare", capacitatile de productie a aluminiului primar se inchid rand pe rand, exact din acest motiv - nu mai sunt competitive din cauza energiei scumpe in comparatie cu ce se poate gasi prin alte parti. 

      Luati de-aici un link, sa nu ziceti ca inventez, platts.com/newsfeature/2012/al uminum/index 

      Cat despre faptul ca un consumator in banda ar avea DREPTUL la energie ieftina, asta e o pretentie absurda, sau macar nefericit formulata. 

      Adica dvs. vi s-ar parea normal ca, daca maine va deschideti centrala de producere energie electrica pe banii dvs., sa vina statul si sa va spuna, "Bai Vasile, nu ma intereseaza ce costuri ai tu, da' iti ordon sa 'vinzi' electricitate catre A si B la preturile la care vor aia, ca-s in banda, saracii"??? 

      Ar fi intr-adevar nasol de tot sa se inchida Alro (chiar daca industrii conexe, in afara de Alum, nu prea exista in Romania), dar sper ca nici macar nu vreti sa va imaginati ce consecinte ar putea avea falimentul Hidroelectrica. 

      Care Hidroelectrica, dupa parerea dvs., in anii secetosi ca 2011, si cum se arata si asta, 2012, ar trebui sa produca doar pentru Alro si cel mult si pentru Arcelor Mittal. 

      Pai, se poate rezolva si asta destul de usor - oferiti-va dvs. voluntar, impreuna cu restul consumatorilor casnici (fara mine, ca eu nu-s de-acord), sa platiti o subventie pentru electricitatea ieftina pentru Alro si totul va fi bine. 

      La un calcul rapid, cred ca vreo 3 lei in plus pe factura lunara de electricitate ar cam rezolva treaba... 

      Aaa, sa nu uit -- puneti un leu jumate si pentru Arcelor Mittal... si unul pentru CFR... si unul pentru Oltchim... si unul pentru... 

      C-asa-i bine si frumos - veniturile si profiturile sa le privatizam, iar costurile si pierderile sa le socializam 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb