DIN MARFARELE ROMÂNEŞTI ŞI CROATE Gruia Stoica vrea să prindă trenurile elene

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 18 septembrie 2013

Gruia Stoica vrea să prindă trenurile elene

Grampet a depus scrisoare de intenţie pentru preluarea companiei feroviare de transport marfă şi pasageri din Grecia

Compania Grampet, controlată de omul de afaceri Gruia Stoica, a depus scrisoare de intenţie pentru preluarea Trainose, compania feroviară de transport marfă şi pasageri din Grecia.

Trainose este a patra companie de transport feroviar pe care Grampet intenţionează să o cumpere, în ultimul an corporaţia condusă de Gruia Stoica depunând ofertă pentru BDZ Bulgaria (în acest caz, procesul de privatizare a fost suspendat) şi câştigând licitaţiile pentru preluarea operatorului de transport feroviar de marfă HZ Cargo din Croaţia şi pentru privatizarea CFR Marfă, compania noastră de profil.

În ultimul caz, Grup Feroviar Român (GFR) - parte a Grampet -, care a semnat contractul de vânzare-cumpărare a 51% din acţiunile CFR Marfă, urmează să trimită dosarul de notificare către Consiliul Concurenţei, în vederea avizării tranzacţiei.

În prezent, Grampet operează în ţări ca Germania, Serbia, Muntenegru, Ucraina şi Moldova.

Într-un interviu pe care ni l-a acordat anul trecut, Gruia Stoica ne-a spus că sectorul de transport feroviar are o importanţă strategică deosebită, atât în România, cât şi în Europa. Domnia sa ne-a precizat: "Comunitatea Europeană este tot mai preocupată de dezvoltarea acestui sector, întrucât reprezintă o alternativă ecologică, sigură şi rapidă la transportul clasic - cel rutier. Dovadă în acest sens este Strategia Marco Polo, în care dezvoltarea transportului feroviar şi cel al transportului intermodal sunt piloni de bază. Este clar că aceasta este direcţia în care se vor îndrepta lucurile, în condiţiile în care mărfurile au nevoie să circule tot mai repede şi mai departe, iar limitele transportului rutier sunt tot mai vizibile. Aceasta este calea strategică de dezvoltare şi sunt bucuros că noi ne aflăm în avangarda românească. Dorinţa mea este ca şi statul român să reuşească să articuleze o strategie în acest sens, aşa cum au articulat marii decidenţi europeni, pentru că trebuie să ţinem pasul cu restul lumii civilizate, iar, mai mult decât atât, datorită poziţiei noastre geo-strategice, trebuie să profităm de avantajele pe care le avem. Cert este că secolulul XXI va aparţine căii ferate, care va cunoaşte extinderi tot mai mari, iar materialul rulant va cunoaşte dezvoltări tot mai spectaculoase".

În cazul companiei de transport feroviar din Grecia, pe lângă Grampet, au mai fost depuse scrisori de intenţie din partea companiilor SNCF (Franţa) şi RZD (Rusia), aceasta din urmă prezentând o ofertă comună cu societatea elenă de construcţii GEK Terna, potrivit oficialilor din cadrul agenţiei pentru privatizare din Grecia, citaţi de presa locală şi preluaţi de Mediafax. Oferta RZD-GEK Terna vizează conectarea căilor ferate elene la o reţea care ar lega Asia şi Europa, atât pe uscat, cât şi maritim. Compania rusă vrea ca portul Salonic să fie inclus în pachetul de privatizare. Această cerinţă prezintă, însă, o serie de probleme, întrucât acordul cu troica creditorilor internaţionali prevede privatizări separate, iar Bruxelles-ul este suspicios în privinţa investiţiilor strategice în infrastructură derulate de ţări din afara UE.

Compania chineză COSCO nu a depus o ofertă, după ce mai multe cereri ale acesteia pentru prelungirea termenului limită au fost respinse. Există, însă, posibilitatea implicării COSCO în privatizarea Trainose într-o fază ulterioară, în cooperare cu una dintre companiile care au trecut de prima etapă, cea mai probabilă ţintă pentru COSCO în vederea formării unui eventual consorţiu fiind Grampet România.

Presa elenă subliniază că societatea COSCO este interesată de Trainose în vederea unor legături strânse cu operaţiunile pe care le deţine în portul Pireu.

Oficialii eleni speră ca statul să obţină 200 de milioane de euro, în urma privatizării companiei feroviare.

Trainose operează toate rutele de trafic de pasageri şi marfă pe o reţea de 2.500 de kilometri de cale ferată. De la declanşarea crizei datoriilor, în 2009, compania de stat a primit 1,4 miliarde euro de la buget, folosiţi pentru închiderea rutelor neprofitabile şi concedierea a aproape jumătate din angajaţi.

Sindicatul din domeniu a anunţat că va participa la un protest de patru ore care ar urma să fie organizat mâine de Confederaţia Generală a Muncitorilor din Grecia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb