Din nou în fierbere, la 14 iulie

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 - 14 iulie

Ilustraţie după o idee de Eugen Mihăescu

Ilustraţie după o idee de Eugen Mihăescu

English Version

Ziua Franţei

Imaginea de mai sus îl prezintă pe Jean Jaures cu "steagul roşu" al socialis­mului internaţional în timp ce ţinea un discurs la un miting al socialiştilor, care a avut loc la 25 mai 1913, la Pre-Saint-Gervais. În faţa a 150.000 de persoane, Jean Jaures a criticat legea serviciului militar obligatoriu timp de trei ani.

O copie a pozei s-a aflat în biroul de campanie al lui Jean Luc Melenchon, preşedintele partidului France Insoumise (Franţa Nesupusă), partid de extremă stângă din Franţa. Conform publicaţiei franceze Le journal de Dimanche, în iulie 2014, cu ocazia centenarului asasinării lui Jean Jaures, Jean Luc Melenchon a ţinut un discurs în care a spus: "Ştim dintr-o experienţă numită Revoluţia Franceză că nu trebuie să disperăm niciodată şi că într-o zi sau alta, în ţara noastră, Franţa, măreţia evenimentelor răspunde măreţiei gândirii! Jaures, întoarce-te!" 

Jean Jaures a fost un politician socialist francez care s-a născut la 3 septembrie 1859, la Castres. Profesor de filozofie, Jaures şi-a început cariera politică drept deputat republican, dar a aderat la socialism după marile greve ale minerilor din Carmaux, care au avut loc în perioada anilor 1892-1895. În timpul Afacerii Dreyfus, el i-a luat apărarea căpitanului Alfred Dreyfus şi a criticat antisemitismul.

În anul 1904, Jean Jaures înfiinţează ziarul L'Humanite, care o perioadă îndelungată a fost cotidianul Partidului Comunist Francez, iar în zilele noastre exponentul ideilor extremei stânga din Franţa.

Un an mai târziu, Jaures participă la crearea Secţiei franceze a Internaţionalei Muncitorilor (SFIO), contribuind astfel la unificarea mişcării socialiste franceze.

Cu toate acestea, poziţiile sale reformiste i-au adus opoziţia unei părţi din stânga revoluţionară. El şi-a petrecut ultimii ani din viaţă încercând, în zadar, să prevină izbucnirea Primului Război Mondial. Aceste poziţii pacifiste i-au adus moartea, fiind asasinat de naţionalistul Raoul Villain în ajunul Primului Război Mondial, mai precis în 31 iulie 1914.

În anul 1924, rămăşiţele sale pământeşti au fost transferate la Pantheon.

Franţa e în fierbere din nou în 14 iulie, după ce situaţia politică a devenit una volatilă în urma deciziei preşedintelui Emmanuel Macron de a dizolva Adunarea Naţională şi a convoca alegeri parlamentare anticipate în 30 iunie şi 7 iulie 2024. Preşedintele Macron şi-a anunţat decizia după ce partidul său, Ensemble, a înregistrat un eşec usturător la alegerile europarlamentare din 9 iunie, când pe primul loc s-a clasat formaţiunea politică Rassemblement National, de extremă dreaptă, condusă de Marine Le Pen, care a obţinut 32% din voturile exprimate, iar pe locul al patrulea s-a clasat, cu 9,2% din voturi, partidul politic de extremă stângă, France Inssoumise, condus de Jean Luc Melenchon.

Sperând să taie aripile celor două extreme politice franceze, în seara de 9 iunie, după aflarea rezultatului alegerilor din Franţa pentru Parlamentul European, Emmanuel Macron a dizolvat Adunarea Naţională, cu trei ani înainte de finalizarea mandatului, şi a convocat alegeri parlamentare în 30 iunie şi 7 iulie 2024. Numai că socoteala de acasă nu a fost egală cu cea din târg. Mai precis, în urma scrutinului din 30 iunie, pe primul loc s-a clasat alianţa dintre partidul lui Marine Le Pen - Rassemblement National şi Partidul Republican condus de Eric Ciotti, cu 33,1% din voturi, urmată de alianţa de stânga Nouveau Front Populaire, cu 28%, alcătuită din Partidul Socialist şi France Insoumisse, iar coaliţia partidelor prezidenţiale sub conducerea lui Ensemble a avut doar 20%. În primul tur, participarea la alegerile parlamentare a fost de 66,7%.

În faţa pericolului ajungerii extremiştilor la guvernare, Emmanuel Macron a avut discuţii atât cu liderii formaţiunilor politice din arcul guvernamental, cât şi cu cei ai Partidului Socialist şi ai lui France Insoumisse, şi s-a decis ca în majoritatea circumscripţiilor electorale, candidaţii aflaţi pe locul 3 să se retragă pentru ca cei aflaţi pe locul 2 sau pe locul 1 să obţină mai multe voturi decât candidaţii rămaşi în cursă pentru Rassemblement National şi pentru Partidul Republican. Tactica pusă la cale de Macron a dat roade, astfel că în turul al II-lea, din 7 iulie, Noul Front Popular (alianţa partidelor de stânga şi extrema stângă) a câştigat alegerile parlamentare, în faţa coaliţiei prezidenţiale condusă de Ensemble şi a Rassemblement National. Stânga politică a obţinut în al doilea tur al parlamentarelor 7.005.381 de voturi (25,68%), rezultat ce permite Noului Front Popular să ocupe 178 de locuri în Parlamentul francez, dintre care 32 câştigate în primul tur, din 30 iunie.

Ensemble, formaţiunea lui Emmanuel Macron, şi aliaţii ei au strâns în al doilea tur al parlamentarelor 6.314.424 de voturi (23,15%), obţinând 150 de aleşi la nivel naţional, dintre care doi aleşi în primul tur din 30 iunie.

În urma alegerilor din 7 iulie, Rassemblement National a obţinut 126 de mandate, dintre care 37 câştigate în primul tur. Voturi la care trebuie adăugate cele 1.364.964 obţinute de candidaţii aliaţi republicanilor lui Eric Ciotti, ceea ce oferă 17 locuri suplimentare. Candidaţii republicani care nu au dorit să se alăture alianţei de extremă dreapta au obţinut 1.474.650 de voturi, sau 5,41% din voturile exprimate. Au obţinut 39 de locuri, inclusiv unul câştigat deja în 30 iunie.

În urma victoriei partidelor de stânga şi extrema stânga, Jean Luc Melenchon, liderul France Insoumisse a afirmat că fotoliul de premier trebuie să revină formaţiunii sale politice, dar este greu de crezut că se va întâmpla acest lucru atât timp cât în joc se află şi Partidul Socialist. Oricum, negocierile pentru desemnarea unui premier, care să alcătuiască un nou guvern se anunţă foarte dificile între stânga politică, extrema stângă şi partidele de centru şi centru-dreapta din Franţa, fapt ce l-a determinat pe preşedintele Emmanuel Macron să nu accepte demisia premierului în funcţie Gabriel Attal, până la finalizarea acestor negocieri şi conturarea viitoarei alianţe de guvernare. Cert este că una dintre ipotezele care se conturează în Franţa este ca Emmanuel Macron să accepte demisia guvernului Attal în 17 iulie, adică la timp pentru a finaliza constituirea grupurilor din Adunarea Naţională şi a participa la alegerea preşedintelui acesteia pe 18 iulie, în prima sesiune.

Până atunci, Franţa politică e în fierbere, se fac şi se desfac alianţe de guvernare, mai ales că programele partidelor politice sunt atât de contradictorii în ceea ce priveşte reforma pensiilor, sistemul de impozitare, asistenţa socială şi migraţia.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Genialul Macron a realizat ceea ce nimeni nu credea ca se poate face scotind RN din jocul politic cel putin pentru urmatorii trei ani .Ca parcurs de etapa este exceptional . Ceea ce urmeaza se stie .Cine doreste a respecta Republica si cine doreste a se desprinde de extremismul de stinga sau de dreapta vine linga Macron .Macron a reusit sa separe apele mai ceva ca Moise de odinioara .Macron ne-a aratat tuturor ce inseamna democratia si ce inseamna decizia cetateneasca .RN a inghitit hapul .Urmeaza ca stinga sa se sparga in bucatele si cei care ce redenumesc republicani sa preia impreuna cu Macron conducerea Frantei . Cetateanul a votat restul il face Macron .Franta arata lumii intregi ce inseamna experienta politica si modalitatile prin care pina si cel mai aprig dusman al democratiilor lumii poate fi invins .Acum veti vedea ce se intimpla in SUA acolo unde lui Trump ii sunt luate toate jucariile politice .Genialul Macron performeza si in SUA artatind omenirii ce inseama democratia si cit de mult conteaza votul cetateanului atunci cind dictatorii vor sa isi impuna programele lor antinationale .Un exemplu democratic de urmat .

    1. Macron nu are atribuții constitutionale în afara de politica externa și de numire prim ministru, dizolvare parlament în cazul în care primul ministru demisionează. Parlamentul este acum împărțit în 3 și nicio parte nu poate trece legi, deci "geniul" a făcut Franța neguvernabilă.

      macron conduce franta in timp ce in parlament se cearta unii cu altii

      daca mai apare o criza ( sau una inventata ) macron decreteaza legea martiala si conduce ca zele in ucraina  

      macron conduce franta in timp ce in parlament se cearta unii cu altii

      daca mai apare o criza ( sau una inventata ) macron decreteaza legea martiala si conduce ca zele in ucraina  

      ce imi placce cand trolisorii sovietici se zbat si ne explica ce nasol e in Franta in Germania si in general in Occident si cum "multipolaritatea" adica lumea condusa de rusia china si iran este viitorul!

      Macron a lucrat perfect dar nu trebuie uitat ca inainte de a fi politician a lucrat bancher si nu oriunde ci la Rothschild asadar omul este bazat in pregatire.  

      Coana Ioropa este o colonie ocupată de alte națiuni.Nu toată lumea isi dorește acest statut.In general oamenii care gândesc nu se împacă cu așa ceva.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6036
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3117
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9767
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.0257

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb