DIRECTORUL GENERAL ADJUNCT AL FMI: Există riscul considerabil ca majorarea dobânzilor de către Fed să aibă un efect negativ

Elena Deacu
Internaţional / 8 iunie 2015

Directorul general adjunct al FMI, Mitsuhiro Furusawa, a avertizat luni că există un risc considerabil ca majorarea dobânzilor de către Rezerva Federală (Fed) să aibă un efect negativ asupra pieţei financiare, relatează Reuters.

Fed a anunţat de mai multe luni că va începe să crească dobânzile, aflate în prezent la nivelul zero, până la sfârşitul acestui an.

"Riscul este ca odată cu schimbarea percepţiei pieţei, determinată de normalizarea dobânzilor, randamentele să crească puternic, iar fluxul de capital să se inverseze", a spus Furusawa la o conferinţă internaţională de la Seul, adăugând că acest proces ar putea deveni dezordonat.

Oficialul FMI a arătat că Fed poate reduce riscul unor retrageri dezordonate de capital prin continuarea comunicării intenţiilor înstituţiei în domeniul politicii monetare, în timp ce economiile pieţelor emergente trebuie să întărească indicatorii macroeconomici.

Furusawa a subliniat totodată importanţa adoptării de reforme structurale de către statele emergente, pentru a promova o creştere economică solidă, sustenabilă şi echilibrată.

O serie de oficiali la nivel mondial şi-au exprimat îngrijorarea că s-ar putea repeta situaţia din 2013, când investitorii la nivel mondial, îngrijoraţi de primul anunţ al Fed privind intenţia de a începe inversarea măsurilor monetare extraordinare de stimulare a economiei americane, au început să retragă capitalul de pe anumite pieţe.

Furusawa a arătat că ţările pot face faţă volatilităţii pieţei prin intervenţii pe piaţa valutară sau prin măsuri de management al circulaţiei capitalului, dar acestea nu trebuie să reprezinte un substitut pentru ajustare macroeconomică.

Oficialul FMI a mai spus că FMI anticipează că creşterea economică de pe pieţele emergente se va intensifica anul viitor, după tendinţa de încetinire înregistrată în ultimii cinci ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb