Primele telefoane 5G capabile să îndeplinească următoarele standarde din industria de telefonie mobilă vor fi disponibile publicului larg din mai multe state din Asia şi SUA încă din 2019, cu un an mai devreme decât majoritatea prognozelor, a declarat joi directorul general de la Qualcomm, Steven Mollenkopf, transmite Reuters.
Steven Mollenkopf, care conduce cel mai mare producător mondial de chipuri pentru smartphone-uri, a precizat că majorarea cererii venite din partea consumatorilor şi companiilor forţează industria telefoniei mobile să îşi devanseze termenul limită, fixat anterior în 2020, pentru a moderniza reţelele şi dispozitivele.
"Veţi vedea dispozitive 5G pe rafturile magazinelor în 2019. Dacă aş fi fost întrebat în urmă cu un an, aş fi spus în 2020", a spus Mollenkopf la salonul auto de la Frankfurt.
Directorul Qualcomm a prognozat că în SUA, Coreea de Sud şi Japonia există deja mai mulţi operatori de telefonie mobilă care îşi pregătesc reţelele pentru lansarea de telefoane 5G în 2019, iar China li se va alătura în curând de teamă să nu rămână în urmă.
"Veţi vedea o cerere robustă în toate aceste locaţii, ceea ce înseamnă că vor fi mai mulţi operatori care vor dori să fie primii...Dintr-o perspectivă geopolitică, anumite regiuni ale lumii nu vor să rămână în urmă", a spus Mollenkopf.
Jocurile Olimpice de iarnă care vor avea loc în luna februarie 2018 la PyeongChang, Coreea de Sud, ar urma să fie primul eveniment de prezentare publică a noilor servicii 5G.
Comercializarea dispozitivelor 5G este crucială pentru viitorul producătorilor de echipamente de reţea precum Huawei, Nokia şi Ericsson, precum şi pentru producătorii de dispozitive de genul Samsung Electronics şi Apple, pentru că va genera cerere pentru modernizări de echipamente.
Trecerea la noile reţele 5G promite să facă posibile noi servicii mobile şi chiar noi modele de business, dar ar putea, de asemenea, reprezenta o provocare pentru industriile care nu sunt capabile să investească în modernizarea echipamentelor. Spre deosebire de precedentele treceri de la standardele 2G, la începutul anilor 1990, la 3G în jurul noului mileniu şi la 4G în 2010, viitoarele standarde 5G nu vor aduce doar telefoane şi computere mai rapide, dar vor lega, de asemenea, automobilele, navele şi utilajele agricole la Internet.