Judeţul Sălaj se confruntă cu un nou val de disponibilizări masive, deşi ocupă primul loc între judeţele învecinate în ceea ce priveşte şomajul, cu o rată de apoximativ 6 la sută, transmite Rompres.
Cele mai multe disponibilizări, 195, vor avea loc la Mina Sărmăşag, urmată de societatea Drumuri şi Poduri , cu 105 disponibilizaţi.
Prefectul Andrei Todea a declarat, ieri, că disponibilizările de la Mina Sărmăşag sunt urmare a restructurării SNC Ploieşti şi a transformării minei sălăjene în societate comercială, care va avea doar exploatări de suprafaţă, renunţîndu-se la cel subterane. El a mai spus că cei 195 de angajaţi ai minei care vor trece în şomaj vor primi cîte 15.000 RON (150 de milioane de lei vechi) plăţi compensatorii şi a adăugat că a fost chiar o bătălie pentru a ocupa un loc pe lista de disponibilizări.
Mina Sărmăşag a acumult datorii de 800 de miliarde de lei vechi, datorii care vor rămîne în sarcina SNC Ploieşti, iar directorul Teodor Ardelean crede că prin restructurare şi printr-o cantitate de cărbune de 8-12 mii de tone extrase lunar, mina va deveni rentabilă.
Societatea Drumuri şi Poduri, aflată în subordinea consiliului judeţean, este cuprinsă şi ea într-un program de restructurare, ca urmare a pierderilor pe care le înregistrează.
Cei 105 disponibilizaţi, din care 90 de muncitori, vor primi şi echivalentul a două salarii medii nete pe economie, după care, lunar, pe lîngă ajutorul de şomaj, vor mai primi un bonus echivalent cu diferenţa dintre salariul mediu pe care l-au avut în ultimele 3 luni şi indemnizaţia de şomaj.