DISTRIBUŢIA, PILON AL NOII STRATEGII DE DEZVOLTARE ENEL nu mai vinde activele din România

ALINA TOMA VEREHA, Corespondenţă din Londra
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 martie 2015

ENEL nu mai vinde activele din România

Starace: "Am primit preţuri bune, dar vrem să ne axăm pe consolidarea activităţilor reglementate"

ENEL a decis să nu mai vândă activele din România (companii de distribuţie şi furnizare electricitate), a anunţat ieri, la Londra, Francesco Starace, directorul general al grupului.

Domnia sa a explicat: "Am decis să scoatem România de pe lista activelor de vânzare, pentru că afacerile noastre din această ţară se încadrează în noua strategie de dezvoltare pe cinci ani. Această strategie se va baza pe eficientizarea activităţilor operaţionale, dezvoltare industrială, management activ al portofoliului şi remunerarea acţionarilor. Deci, activitatea de distribuţie a electricităţii este unul din pilonii dezvoltării noastre".

Surse din rândul cumpărătorilor interesaţi de activele ENEL România au declarat pentru ziarul BURSA că preţul primit de grup ar fi contat în luarea deciziei de sistare a vânzării: "ENEL şi-a dorit să obţină în jur de 1,5 miliarde euro pentru distribuţiile şi furnizarea de energie în Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud.

Chinezii au vrut să le cumpere la pachet, cu un discount, dar planul a fost dejucat de statul român, care a intrat în cursă cu Electrica şi Nuclearelectrica, alături de GDF Suez, E.ON şi RCS&RDS. Confruntaţi cu vânzarea pe bucăţi, oficialii ENEL nu au mai fost încântaţi de sumele primite de la ofertanţi".

Însă Francesco Starace a declarat: "Motivul care a stat la baza deciziei noastre nu a ţinut de preţ. Am primit preţuri bune pentru activele noastre din România. Anul trecut, am reuşit să reducem datoria la nivelul dorit, prin vânzarea unui pachet de acţiuni de la Endesa. Astfel, nu a mai fost nevoie să vindem activele din România, mai ales că noua noastră strategie de dezvoltare este axată pe active care asigură venituri reglementate".

Domnia sa nu a menţionat care au fost sumele ofertate şi nici aşteptările de preţ.

Planul ENEL este să vândă, în următorii cinci ani, active în valoare totală de 5 miliarde de euro. Active de 2 miliarde de euro sunt deja în curs de vânzare, iar alte active de 2 miliarde au fost deja identificate, a mai spus Francesco Starace, care a menţionat că activele din Slovacia vor rămâne la vânzare şi că grupul aşteaptă ofertele finale ferme pentru Slovenske Elektrarne la începutul lunii mai.

Cele 5 miliarde de euro pe care ENEL doreşte să le obţină din vânzarea activelor vor fi reinvestite, potrivit conducerii ENEL.

Alberto De Paoli, directorul financiar al grupului, a spus că investiţiile din România se vor axa, în următorii ani, pe digitalizarea reţelei de distribuţie, montarea de contoare inteligente şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor către consumatori. Domnia sa nu a avansat o cifră anuală a investiţiilor programate pentru următorii ani în ţara noastră, menţionând că abia în urmă cu două săptămâni au decis sistarea vânzării activelor din ţara noastră.

Potrivit noii sale strategii de dezvoltare, grupul doreşte să diminueze cu 7% cheltuielile operaţionale, de la 9,9 miliarde euro în 2014 la 9,2 miliarde euro în 2019 şi să le scadă pe cele cu mentenanţa de la 3,6 miliarde euro în 2014 la 3 miliarde euro în 2019.

Francesco Starace a mai precizat că, pe partea de dezvoltare industrială, ţinta ENEL este să asigure, în următorii cinci ani, o creştere solidă a EBITDA (profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare), prin investiţii noi prudente, reducerea riscului afacerilor, flexibilitate în cheltuieli şi diversificarea activităţilor.

Domnia sa le-a spus analiştilor prezenţi la Londra: "Noul plan de dezvoltare, prevede, faţă de cel vechi, o creştere a capitalului pentru investiţii de 6 miliarde de euro. Astfel, în noul plan, avem 34 miliarde euro investiţii din care 54% merg către dezvoltare şi 46% către mentenanţă. Noile investiţii se vor axa pe proiecte cu grad redus de risc, nu pe proiecte de amploare ca în trecut. Ca regiune, 49% din investiţii merg către America Latină, 18% către Italia, 11% către Peninsula Iberică, 6% în restul Europei şi 7% în America de Nord. Ca tip de afacere, 48% din investiţii sunt alocate regenerabilelor, 30% reţelelor şi 20% unităţilor de producţie".

Oficialul ENEL a subliniat că în zona reţelelor de distribuţie strategia nouă îşi propune să aducă 3,6 milioane de noi consumatori şi instalarea a 11 milioane contoare inteligente. Pe partea de retail (livrarea de energie şi gaze către consumatori din piaţa liberă), ENEL şi-a propus să câştige 4,5 milioane noi consumatori. Creşterea programată a unităţilor de producţie a energiei regenerabile este de 7,1 GW instalaţi, iar cea pentru producţia convenţională de energie - de 720 MW instalaţi.

Strategia grupului pentru pieţele mature, inclusiv Europa, vizează dezvoltarea reţelelor de distribuţie digitalizate, în timp ce, în zona Americii Latine şi a Africii accentul va fi pus pe producţia de energie verde.

Francesco Starace a mai declarat: "Pieţele mature suferă transformări şi necesită dezvoltarea reţelelor de distribuţie inteligente. Reţeaua de distribuţie digitalizată reprezintă o prioritate pentru noi. Aşa că vom canaliza investiţiile în distribuţia digitalizată şi în noi servicii pentru clienţi. Pe pieţele emergente accentul va fi pus pe energia regenerabilă, iar dezvoltarea tehnologică va permite ieftinirea acesteia".

Domnia sa s-a declarat nemulţumit de cadrul european de reglementare din domeniul energetic întrucât operatorii nu au o perspectivă pe termen lung a evoluţiei preţurilor,în baza căreia să îşi construiască planurile de afaceri. Oficialul ENEL şi-a exprimat speranţa ca Uniunea Europeană să îşi poată concretiza rapid priorităţile strategice în domeniu.

Francesco Starace susţine că pieţele mature oferă în continuare oportunităţi în ciuda contextului dificil, creat de scăderea consumului şi de măsurile impuse privind eficienţa energetică. De aceea, ENEL şi-a propus să valorifice aceste oportunităţi prin diversificarea portofoliului de produse oferite consumatorilor şi prin digitalizarea reţelelor de distribuţie, care vor oferi în continuare venituri reglementate ce permit o dezvoltare sustenabilă.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb