Diversificarea acţionariatului OPCOM, din toamnă

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 1 iulie 2014

Diversificarea acţionariatului OPCOM, din toamnă

Diversificarea acţionariatului OPCOM, care este operatorul bursei noastre de energie, ar putea începe chiar în această toamnă, ne-au spus mai multe surse din Departamentul de Energie şi din Transelectrica. OPCOM este deţinut 100% de Transelectrica SA, care este transportatorul naţional de energie.

În februarie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) au solicitat autorităţilor noastre să accelereze diversificarea acţionariatului OPCOM, întrucât proiectul ar fi trebuit să fie gata anul trecut şi a fost agreat încă din 2012, potrivit surselor noastre, care ne-au spus că FMI şi CE ar fi respins ca nefezabilă fuziunea OPCOM cu Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Conform surselor citate, modelul de "privatizare" al OPCOM este diversificarea acţionariatului în cote egale către cei interesaţi. De asemenea, jumătate din acţiuni vor fi oferite actorilor pieţei electricităţii, iar cealaltă jumătate - operatorilor din piaţa gazelor. Există voci care spun că bursele de energie mari din Europa sunt interesate să facă un schimb de acţiuni cu OPCOM, în cadrul procesului de diversificare a acţionariatului.

Sursele noastre afirmă: "Întârzierea în «privatizarea OPCOM» a avut loc din cauza infringementului dat de Uniunea Europeană şi a procesului care a avut loc ulterior. OPCOM a fost amendat de Comisie.

Astfel că, într-o primă etapă, din toamnă se poate face diversificarea prin cooptarea Transgaz, transportatorul naţional de gaze, în companie. Apoi pot intra în acţionariat companiile energetice controlate de stat. Ca să se facă diversificarea, trebuie realizate toate evaluările pentru OPCOM, ca să se stabilească o valoare de vânzare a acţiunilor. Este greu de spus dacă se poate face în toamnă întrucât în noiembrie trebuie făcută cuplarea pieţelor de energie din România cu cele din Cehia, Slovacia şi Ungaria".

Sunt şi voci care susţin că sunt dispute pe marginea platformelor de tranzacţionare administrate de OPCOM, care au fost achiziţionate de compania mamă - Transelectrica SA, cu mai mulţi ani în urmă: "A fost făcută o reevaluare a platformelor ca să vedem ce majorare de capital se poate face la OPCOM. Practic Transelectrica primeşte acţiuni la OPCOM, în plus faţă de ce are acum, contra trecerii în patrimoniul operatorului bursei a platformelor de trnzacţionare. Numai că mulţi doresc ca aceste acţiuni la OPCOM să se distribuie tuturor acţionarilor Transelectrica proporţional cu deţinerile lor. Sunt mulţi acţionari ai Transelectrica ce doresc să aibă deţineri la OPCOM".

Sursele noastre mai spun că autorităţile trebuie să chibzuiască bine pe cine lasă în acţionariatul OPCOM şi ce condiţii pun la licitaţie, mai ales că operatorul pieţei noastre de energie va face parte din bursa regională de energie, ce va fi lansată pe 11 noiembrie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb