DNA DECLANŞEAZĂ ANCHETA PENALĂ, ÎN PLINĂ OFERTĂ DE LISTARE A DIGI Ioan Bendei, vicepreşedintele RCS&RDS, acuzat de mită şi spălare de bani

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 mai 2017

Ioan Bendei, vicepreşedintele RCS&RDS, acuzat de mită şi spălare de bani

Subscriere de 943%, vineri, în jurul orei 18.00, potrivit Estinvest, pe tranşa de retail negarantată, în oferta Digi

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, vineri, începerea urmăririi penale faţă de Ioan Bendei, Vicepreşedinte şi Administrator Executiv al RCS&RDS, pentru spălare de bani şi mită, în timp ce oferta pentru listarea Digi Communications, acţionarul majoritar al RCS&RDS este în toi şi se bucură de un succes fulminant, în rândul investitorilor de retail.

Brokerii nu s-au pronunţat privind posibilele efecte ale acestei anchete, care vizează fapte din 2009 - 2011, asupra ofertei.

Investitorii de retail au subscris, până vineri, în jurul orei 18.00, aproximativ 25,7 milioane de acţiuni Digi pe segmentul negarantat, ceea ce reprezintă o subscriere de 943% pe această tranşă, potrivit Estinvest.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au anunţat, vineri, punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, faţă de inculpatul Dumitru Dragomir, la data faptelor preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi complicitate la spălare de bani.

Pe lângă Dumitru Dragomir şi Ioan Bendei, în dosar, sunt urmăriţi penal: Alexandru Oprea, la data faptei directorul general şi preşedintele consiliului de administraţie al RCS&RDS (cercetat pentru complicitate la dare de mită), Mihai Dinei, la data faptelor, coordonatorul activităţii juridice a RCS&RDS (pentru complicitate la dare de mită şi complicitate la spălare de bani), Bădiţă Florin-Bogdan, la data faptelor administrator al unei societăţi comerciale (pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani) şi Bogdan-Dumitru Dragomir, la data faptelor, asociat unic al aceleiaşi societăţi (pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la spălare de bani).

În prezent, Mihai Dinei este Administrator Neexecutiv al "RCS&RDS".

Conducerea RCS & RDS anunţă că nu există elemente noi faţă de anchetele anterioare şi îşi doreşte soluţionarea cât mai rapidă a acestui proces, întrucât nu se consideră vinovată de săvârşirea niciunei fapte penale, având un interes major pentru a se pune capăt oricăror speculaţii de presă ale unor persoane interesate, se arată pe site-ul digi24.

DNA a transmis: "În perioada aprilie 2009 - mai 2011, inculpatul Dumitru Dragomir, în calitate de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), a pretins suma de 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la suspectul Bendei Ioan, administrator al unei companii de televiziune prin cablu, în scopul atât de a îndeplini cât şi de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu precum şi de a îndeplini acte contrare acestora.

Banii respectivi au fost pretinşi şi primiţi de inculpatul Dumitru Dragomir în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, încheiat la data de 08.04.2008 între LPF şi consorţiul constituit din două societăţi comerciale, printre care şi societatea administrată de suspectul Bendei Ioan.

Această sumă de bani a fost disimulată ulterior, sub forma unor plăţi făcute în cadrul unui contract de asociere în participaţiune încheiat între o firmă controlată de inculpatul Dumitru Dragomir şi compania de televiziune prin cablu".

Procurorii detaliază: "În cursul anului 2008, la nivelul LPF s-a organizat o licitaţie având ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiţiei Liga I «Partener», în sezoanele competiţionale 2008-2009, 2009-2010 şi 2010-2011.

În urma desfăşurării licitaţiei cu strigare, consorţiul de firme menţionat anterior a fost declarat câştigător, preţul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA).

În cursul anului 2009, în contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat LPF acordarea unor condiţii contractuale mai avantajoase.

În aceste împrejurări, inculpatul Dumitru Dragomir, urmărindu-şi interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligaţiilor contractuale ale consorţiului, a solicitat reprezentanţilor companiei de televiziune prin cablu să intre într-un parteneriat de afaceri cu o firmă pe care acesta o controla.

Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir să susţină interesele companiei de televiziune prin cablu la nivelul LPF, în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15.08.2009, între societatea controlată de preşedintele LPF, reprezentată de suspectul Bădiţă Florin-Bogdan şi compania administrată de suspectul Bendei Ioan s-a încheiat un contract de asociere în participaţiune.

Conţinutul contractului a fost anume conceput de părţi astfel încât să creeze aparenţa unei asocieri tipice şi să mascheze cât mai bine voinţa lor reală internă, aceea de a da, respectiv de a lua mită.

În baza acestui contract, în perioada 18.08.2009 - 10.05.2011, compania de televiziune prin cablu a plătit societăţii respective, în 27 de tranşe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei).

În perioada 2015-2016, părţile implicate în încheierea contractului de asociere în participaţiune, au acţionat pentru «spălarea» şi «curăţarea» sa de caracterul infracţional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia.

Astfel, au fost încheiate mai multe contracte, părţile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participaţiune un caracter licit, în special în privinţa sumei de 3.100.000 euro, plătită în condiţiile de mai sus.

Aceste operaţiuni, care s-au derulat până în anul 2016, au condus în final la cumpărarea de către compania de televiziune prin cablu a afacerii care a stat la baza contractului de asociere.

De menţionat este faptul că, în acest demers infracţional au fost implicate şi celelalte persoane suspecte care au cunoscut detaliile acestui «parteneriat», au redactat şi au semnat diverse documente".

Potrivit prospectului de listare a companiei Digi Communications,

Ioan Bendei este administrator executiv şi Vicepreşedinte al RCS & RDS. În document se mai arată: "Este membru executiv al conducerii companiei RCS&RDS şi a precursoarelor sale din 1996. Domnul Bendei a fost implicat în industria televiziunii prin cablu începând cu 1992. Anterior a lucrat pentru TVS Holding Braşov şi Eurocable Oradea. În ambele funcţii a lucrat îndeaproape cu domnul Zoltan Teszari, fondatorul şi acţionarul majoritar al societăţii. Înainte de 1992, domnul Bendei a lucrat ca tehnician pentru Roman Braşov, cel mai mare producător de camioane din România".

Mihai Dinei este administrator neexecutiv al RCS&RDS, se precizează în prospectul citat: "Este membru al Consiliului de Administraţie al RCS&RDS din 2003 şi este fostul şef al departamentului juridic al RCS&RDS. Domnul Dinei s-a alăturat companiei RCS&RDS în 1999. Înainte de a se alătura companiei, domnul Dinei a lucrat ca director de cursuri şi trainer la Institutul Naţional de Administraţie. Domnul Dinei a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti în 1997. Înainte de a studia dreptul, domnul Dinei a fost militar profesionist în cadrul Marinei Militare române".

Un grup de acţionari Digi Communications, acţionarul majoritar al RCS&RDS, a lansat, pe 28 aprilie, o ofertă prin care vrea să vândă un pachet de 21.744.108 acţiuni, pentru o sumă cuprinsă între 826,27 milioane de lei şi 1,21 miliarde de lei.

Oferta se derulează până pe 10 mai, acţiunile oferite spre vânzare fiind din clasa B, având drepturi limitate de vot (o acţiune din clasa B are un drept de vot, iar o acţiune din clasa A are 10 drepturi de vot), dar aceleaşi drepturi la dividende (ca si actiunile de clasa A).

Tranşa pentru investitorii de de retail cuprinde 15% din acţiuni, în timp ce restul, de 85%, este destinat tranşei investitorilor instituţionali.

Investitorilor de retail li se va acorda o alocare garantată de 100% pentru numărul maximum de 267 acţiuni oferite per investitor de retail, conform principiului "primul sosit, primul servit", până la un număr total de 534.000 acţiuni oferite.

Investitorii de retail pot obţine o reducere de 7% din preţul de ofertă pentru subscrierile efectuate în mod valabil în primele cinci zile lucrătoare ale perioadei ofertei, până în data de 5 mai, şi o reducere de 3% din preţul de ofertă pentru subscrierile efectuate în perioada 8-10 mai.

Preţul de subscriere pentru investitorii de retail este de 56 lei/acţiune, preţul final al ofertei urmând să se situeze în intervalul 38-56 lei/acţiune, pe baza ofertelor investitorilor instituţionali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb