Deşi mai mult de 80% dintre români susţin că ştiu ce trebuie să facă pentru a se proteja în cazul producerii unui seism, doar 28% deţin un kit de prim-ajutor pentru cutremur, arată cea mai recentă cercetare sociologică realizată de UNSAR împreună cu IRES, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Conform sondajului, cutremurul reprezintă unul dintre principalele riscuri pe care românii le percep drept posibile în cazul locuinţelor lor. Astfel, într-un clasament al riscurilor de care populaţia se teme cel mai mult, incendiile se situează pe primul loc (55%), urmate de cutremur (50%), furtună/vijelie (35%), explozie (27%), inundaţii (24%), furt din locuinţe (20%) şi alunecări de teren (14%). Toate aceste riscuri pot fi acoperite de către asigurările facultative de locuinţe. Tocmai de aceea este în interesul oricărui proprietar să-şi protejeze căminul şi familia, alegând cele mai potrivite soluţii de asigurare.
"România este unul dintre statele europene cele mai expuse la riscul de cutremur. În contextul în care luna viitoare se împlinesc 82 de ani de la primul mare cutremur produs în România modernă, 10 noiembrie 1940, este cu atât mai important pentru fiecare dintre noi să ştie cum poate fi mai bine protejat financiar, încheind o poliţă de asigurare a locuinţei", a declarat Alexandru CIUNCAN, Preşedinte şi Director General al UNSAR.
În mod paradoxal, deşi suntem ţara europeană cu cei mai mulţi proprietari de locuinţe, doar 20% din fondul locativ este protejat printr-o asigurare obligatorie PAD, care acoperă cele 3 riscuri catastrofale: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Totodată, doar 17% din locuinţele din România sunt asigurate facultativ. Aceste poliţe protejează împotriva mai multor riscuri, suplimentar faţă de PAD, cum ar fi incendiu, explozie, căderi de corpuri, vandalism, inundaţii de la vecini, se mai arată în comunicat.