Banca Naţională a României a redus, ieri, dobânda de politică monetară la minimul istoric de 2,75% pe an, de la 3%, confirmând, astfel, "estimările" făcute, recent, de premierul Victor Ponta.
"Dobânda de referinţă a Băncii Naţionale era în 2009 de 8,5%. Acum, probabil că în zilele următoare, va scădea sub 3%", a declarat premierul, săptămâna trecută.
Analiştii financiari se aşteptau la reducerea dobânzii cheie, în şedinţa de ieri, dând crezare spuselor premierului. Unii dintre ei au spus că decizia BNR are conotaţie politică, reflectând culoarea politică a noului Consiliu de Administraţie al BNR, care şi-a început mandatul luna trecută.
Radu Crăciun, economistul şef al BCR, spune, într-un raport "Erste" de luni, că, înainte de declaraţia premierului, se aştepta ca dobânda cheie să rămână neschimbată, având în vedere scăderea de dobândă şi rezervele minime obligatorii de la ultima şedinţă de politică monetară. Domnia sa a precizat: "Cu acel prilej (n.r. şedinţa de politică monetară anterioară) guvernatorul BNR declarase că «Viitorul Consiliu de Administraţie, dacă va lua decizii în viitor cu privire la rata dobânzii, le va lua cu foarte mare atenţie», ceea ce sugera o perioadă de pauză în ceea ce priveşte reducerea dobânzii. Ar fi fost o pauză binevenită pentru că acum mai importantă este ancorarea dobânzilor interbancare în dobânda de politică monetară ceea ce ar asigura mai multă predictibilitate pieţei monetare. Însă, declaraţia surpriză a primului ministru de acum o săptămână care a anticipat o nouă scădere a dobânzii cheie schimbă datele problemei şi ne obligă să ne revizuim prognoza şi să aşteptăm o nouă scădere cu 0,25 puncte procentuale a dobânzii cheie".
Conducerea BNR a analizat şi aprobat, ieri, Raportul trimestrial asupra inflaţiei. Faţă de prognoza din luna august, noua proiecţie indică o traiectorie aşteptată a inflaţiei sensibil mai redusă, rata anuală a acesteia urmând a se plasa la nivelul de 1,5% în decembrie 2014 şi la 2,2 % la finalul anului 2015.
Potrivit BNR, riscurile asociate noii proiecţii sunt generate în continuare cu precădere de un grad ridicat de incertitudine cu privire la evoluţiile din mediul extern, în principal volatilitatea fluxurilor de capital în condiţiile variabilităţii apetitului pentru risc al investitorilor pe fondul ajustării conduitei politicii monetare a principalelor bănci centrale din lume, al procesului de dezintermediere transfrontalieră din sistemul bancar şi al tensiunilor geopolitice.
Rata anuală a inflaţiei a urcat la nivelul de 1,54 la sută în luna septembrie faţă de 0,84 la sută în august 2014 pe fondul disipării efectului statistic al reducerii cotei TVA la unele produse de morărit şi panificaţie în anul 2013, precizează Banca Naţională: "În acelaşi timp, rata medie anuală a inflaţiei a rămas la nivelul de 1,2 la sută în luna septembrie, iar rata medie anuală a inflaţiei determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum - indicator relevant pentru evaluarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană - a fost de 1,3 la sută, nivel similar celui din luna anterioară.
În sectorul economiei reale, cele mai recente date indică o relativă decelerare a dinamicii anuale a producţiei industriale în condiţiile redresării încă lente a cererii interne, în principal pe seama evoluţiei investiţiilor şi ale atenuării tendinţei ascendente a exporturilor".
Potrivit BNR, împrumuturile în monedă naţională au continuat să consemneze ritmuri pozitive de creştere în condiţiile propagării reducerilor succesive ale ratei dobânzii de politică monetară asupra ratelor dobânzilor la creditele noi acordate companiilor şi populaţiei. "Dinamica anuală reală a creditului acordat sectorului privat a rămas însă în teritoriu negativ pe fondul accentuării contracţiei stocului de credite în valută şi al derulării operaţiunilor de eliminare a creditelor neperformante din bilanţurile instituţiilor de credit", se mai arată în comunicatul instituţiei.
În scopul reducerii volatilităţii ratelor dobânzilor de pe piaţa monetară interbancară şi al consolidării transmisiei semnalului ratei dobânzii de politică monetară, CA al BNR a decis îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 2,5 puncte procentuale de la +/-2,75 puncte procentuale. Astfel, începând cu data de 5 noiembrie 2014, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se va reduce la 5,25 la sută pe an de la 5,75 la sută, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menţine la 0,25 la sută pe an.
Totodată, pentru continuarea procesului de armonizare a mecanismului rezervelor minime obligatorii cu standardele şi practicile în materie ale Băncii Centrale Europene şi principalelor bănci centrale ale statelor membre UE, CA al BNR a decis reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută la nivelul de 14 la sută de la 16 la sută începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie 2014. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei se menţine la nivelul de 10 la sută, potrivit BNR.
1. in esenta e mult mai simplu
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 05.11.2014, 02:16)
Independenta justitiei este monitorizata de UE, independenta Bancii Nationale insa nu este introdusa pentru stagiunea actuala. Acesta este inca un motiv pentru care Andreas a avut dreptate. Sunteti decat niste brute inculte, intre care cea dintai sunt eu. Probabil ca pastilutele lu domu Doctor au ajutat. I pup You:-)