Dolarul îi face de ruşine pe adversarii lui Trump

EMILIA OLESCU, ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 noiembrie 2016

Dolarul îi face de ruşine pe adversarii lui Trump

Leul, îngenuncheat în faţa dolarului american

Dolarul, la nivelul maxim al ultimilor 14 ani faţă de valutele majore

Mitul distrugerii economiei americane în urma câştigării alegerilor din SUA de către republicanul Donald Trump s-a risipit în mai puţin de o zi. Atât moneda americană, cât şi pieţele acţiunilor au urcat încă din a doua zi după anunţarea rezultatului scrutinului prezidenţial.

Dolarul american a explodat, ieri, în raport cu moneda naţională, după câteva zile în care a avut o evoluţie ascendentă, pe fondul rezultatelor alegerilor din Statele Unite ale Americii (SUA).

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, ieri, un nivel al monedei americane de 4,2246 lei, faţă de 4,1844 lei - valoarea de marţi a cursului dolar/leu. Astfel, dolarul a atins maximul istoric, în raport cu leul.

BNR nu are cum să intervină în piaţă pentru reglarea cursului dolar/leu, ne-a spus Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Centrale. Domnia sa ne-a explicat: "Valoarea dolarului în raport cu leul reiese dintr-un calcul încrucişat, în funcţie de singura referinţă din piaţa noastră valutară - cursul leu/euro -, dar şi de evoluţia cursului euro/dolar şi de situaţia din pieţele externe".

Fostul bancher Lucian Isar consideră că evoluţia cursului este folosită de BNR drept "element de presiune publică": "Nu este prima dată când Isărescu (n.r. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu) foloseşte cursul ca element de presiune publică în momentele în care se află în momente neconfortabile, echivalente pentru el cu cereri publice de transparenţă. Spre exemplificare, în 1997, pe când existau discuţii în a fi schimbat, cursul dolar/leu a sărit de la 7.000 la 14.000 în 24 de ore, pentru a reveni la 9.000 după alte 24 de ore, după ce a finalizat negocierile. Isărescu a încercat presiunea prin curs inclusiv în timpul dezbaterilor pe legea de dare în plată. Am convingerea că în 2016 politicienii români şi populaţia nu mai pot fi la fel de uşor păcăliţi cum au fost, de exemplu, în 2008 sau 2009, cu deprecieri ale cursului de schimb".

Lucian Isar este de părere că evoluţia dolarului din ultima perioadă este un "mesaj pozitiv legat de planul imens de investiţii propus de Donald Trump (n.r. preşedintele ales al SUA). România este foarte bine poziţionată să profite de noua orientare, apreciază domnul Isar, menţionând că o dovadă recentă este tranzacţia semnată de Bell Helicopters şi IAR Ghimbav.

Explozia dolarului faţă de leu este "ceva incredibil", apreciază Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), care ne-a declarat: "Creşterea explozivă a dolarului nu are decât pe moment un efect pozitiv pentru exportatori. De aceea, nu putem aplauda ceea ce s-a întâmplat cu dolarul. Noi nu suntem pentru creşteri explozive, accidentale şi de scurtă durată. Pe noi ne interesează o stabilitate relativă, nu ne dorim explozii emoţionale sau ne-emoţionale bazate pe fenomene politice şi care nu ţin de economie". Afacerile noastre pe zona cu dolarul sunt în scădere, a conchis domnul Ionescu.

Creşterea monedei americane are la bază politica monetară a SUA, opinează analistul economic Florin Cîţu, care menţionează că economia Statelor Unite merge bine, americane aşteptând, în curând, o nouă decizie în ceea ce priveşte dobânzile. "Desigur că poate fi şi un sentiment pozitiv în urma rezultatelor alegerilor din Statele Unite, pentru că Donald Trump pare un om al afacerilor", completează Florin Cîţu, subliniind că, la noi, evoluţia cursului de schimb dolar/leu nu va avea efecte semnificative, pentru că nu avem importuri atât de mari din SUA.

Analiştii economici consideră că discursul lui Donald Trump, preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii (SUA), radical schimbat faţă de cel din campania electorală, dă un sentiment pozitiv pieţelor.

Dolarul, sub 1,07 unităţi pe euro pentru prima oară după decembrie 2015

Dolarul american a crescut ieri, pe pieţele externe, până la cel mai ridicat nivel din aprilie 2003 până în prezent faţă de un coş de valute, atingând totodată cursul maxim al ultimului an în raport cu euro, în condiţiile în care investitorii renunţă la plasamentele în obligaţiuni şi se îndreaptă către moneda americană.

În aceste condiţii, marile bănci şi traderii aduc în atenţie din nou posibilitatea ca moneda americană să ajungă la paritate cu cea europeană.

Dolarul american a urcat cu 0,5% la ora 11.08 pe piaţa SUA, atingând 1,0673 unităţi/euro. Moneda a ajuns sub pragul de 1,07 unităţi pe euro pentru prima oară după decembrie 2015, susţinută de previziunile de accelerare a inflaţiei datorită politicilor aşteptate de la noul preşedinte ales al SUA, Donlad Trump, care se pare că vor determina banca centrală americană (Fed) să crească mai repede ratele dobânzilor.

Indicele Dollar, care măsoară evoluţia monedei SUA faţă de un coş de valute principale, a urcat cu 0,3% ieri, la 100,53 puncte - cel mai ridicat nivel din aprilie 2003 până acum. Indicele a câştigat aproape 3 procente după ce Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale din SUA.

Conform unui sondaj Bloomberg, traderii anticipează că există o probabilitate de proape 43% ca euro să ajungă la un curs de un dolar într-un an, procentul fiind aproape dublu faţă de cel care preconiza această probabilitate în urmă cu două săptămâni.

Conform specialiştilor "Deutsche Bank" AG, al patrulea mare trader valutar din lume, rezultatele alegerilor din SUA vor face ca euro să coboare la un dolar în 2017, de la 1,05 dolari la finele lui 2016.

Conform analizei Bloomberg, euro va reveni la 1,11 dolari la finele anului viitor.

Menţionăm că, ieri, indicele major Dow Jones Industrial Average al pieţei americane a scăzut după ce, în ziua precedentă, consemnase un record maxim.

Dacă nu vor apărea şocuri majore, Rezerva Federală americană va majora dobânda cheie luna viitoare, a declarat ieri preşedintele sucursalei Fed din Saint Louis, James Bullard, transmite Reuters.

Următoarea reuniune a comitetului de politică monetară de la Fed (Fomc) va avea loc în perioada 13-14 decembrie, conform Agerpres.

"La momentul actual, ar fi nevoie de o surpriză pentru ca Fed să nu majoreze dobânzile", a spus James Bullard la o conferinţă bancară organizată de UBS la Londra. Potrivit lui Bullard, singurele motive care ar determina Fed să renunţe la majorarea dobânzilor sunt şocurile mari care în trecut au determinat banca centrală a SUA să ia o pauză, precum volatilitatea pe pieţele mondiale sau cifre slabe privind numărul de noi locuri de muncă create în SUA.

Opinia Cititorului ( 27 )

  1. mai terminati cu tabloidizarea...

    rump cu litere mati in titlu si rusinea dusmanilor lui..(care?) ca intr- o manea 

    iar in articol ..ca in us se creaza joburi de 6ani de zile , ca nu se tiparesc dolari de doi ani, ca dob. fed va fi 1 lasuta la anul iar la alte valute e zero- euor, yen si ca aia nu stiu cand si cum vor iesi din qe

    ce are trump nb 

    1. N-am inteles decit porunca sa termin cu tabloidizarea. Restul, Dumnezeu cu mila, seamana cu un prompter stricat.

      promterul stricat insinua aleator siintr-un dicteu automat ca sunt multe cauze careau adus euro -usd dela 1,5 la aproape 1,05 .si poate la paritate.

      daca trump va lua decizii cu impact pe.cursul dolarului in spatele acelor decizii vor fi cauze di econ. usa si a lumii si nu ceva ce se afla in stomacjl sau creierul lui trump. 

      daca presa mondiala o sa faca din trump cauza cauzelor cum facea antena 3 din basescu e semn ca simplificarea gandirii in care a inotat ani de-a randul presa se autoreproduce

      de ce ar intra si bursa in hora.? 

      tot din prompterul stricat:

      daca N U exista o cale de a se iesi din qe de pe yen si euro dolarul se va intari aberant pt econ.usa?  

      si anumite bariere de tarife la importuri in usa se vor impune de catre trump si republicani. 

      va fi actiunea lui trump sau efectul unor 

      decizii dezordonate luate inaintea lui ? 

      un m.draghi sau altiii ar avea nevoiedeun tap ispasitor dar sa il gasesti in  

      presedintele sua e greu de realizat , lucru de care unii lideri s- au prins, alltii ca junkersunt greu de inteles.rational. 

      decat cum zic eu ca ei cauta subliminal sa faca din trupt o scuza pt esecuri monstruoase ale lor.

      doar ca nu tine 

      A existat o emotie cu privire la reactia negativa a pietelor, in eventualitatea alegerii lui Trump ca presedinte.

      Pietele au o componenta moral-psihologica a determinarii fluctuatiilor, componenta in doze diferite de la perioada, la perioada, dar permanenta. 

      Indicatorii economiei reale sint determinanti complementar. 

      In ocazia alegerii lui Trump, nu s-a petrecut nimic in economie, ci mutatia a avut loc pe terenul expectatiilor, deci pe componenta morala si psihologica a pietelor si a fost legata strins de personalitatea lui Trump. 

      Efectul a fost contrar expectatiilor trimbitate de adversarii lui Trump, facindu-i de rusine. 

      Ce este neclar, in asta? 

      Este ceva gresit? 

      Nu vad.

      Articolul mi se pare la locul lui. 

      Juncker este tot ceea ce poate fi mai dezgustator - un betiv cabotin, lipsit de caracter (este singura scuza pentru ideile si masurile distructive pe care le inspira, altfel as crede ca actioneaza, pur si simplu, tradator, contra intereselor unitatii europene).

      Ultimele lui declaratii, in ocazia alegerii lui Trump, ameninta sa scoata Europa de pe harta principalelor cai comerciale si sa-i confere statut de continent african. Cind ma uit la el si la Draghi, mi se face pielea de gaina. 

      ok a existat factorul asta psihologic etc.

      si daca multa lume -in lusiv pietele-vor duce mai departe o isterie trump nu e vina bursa.

      articolul e ok. o prezentare a mai multor pcte de vedere 

      sunt chiar curios sa urmaresc a este doua personaje anul ce vine...

      pozitiile in care se afla fac povestea din hazlie intr-adevar tragi-comica 

      Este, deja, palpitant.

      Ai vorbit (scris) exact ca Vasilescu; esti de-a dreptul lamuritor. 

      PS Romaneste se scrie: In cazul (in situatia) alegerii lui Trump.... nu In ocazia alegerii lui Trump, care suna la fel cu Este rosii la piata?

      Draghi de ei.Si de tine. 

      Aveti curajul de a spune ca imparatul e gol!

      Domnu', situație și ocazie sunt sinonime.

      În românește.

      Mai încearcă... 

      Domnu' Make, zgandaresti, din nou (rau de tot) urechile; sinonime, sinonime dar depinde in ce context le pui/unde le folosesti. Parca la un moment dat cineva incerca sa te convinga cu: Scopul scuza mijloacele. Scuze,dar acum n-ai nicio scuza.Initial am vrutsa-ti citez ceva din Becali, dar am considerat ca nu-i cazul sa te jignesc - suntem oameni, se mai intampla si de aceea te-am plasat la Vasilescu. 

      Incerc, din nou: In ocazia alegerii lui Trump, ....... dar , din nou ma zgandare rau de tot in urechi. Sa admitem ca Make este mai abraziv. 

      Iti suna bine in urechi, Este rosii la piata?

      Nici mie; o zi buna. 

      Nu este o scapare, face parte din felul natural in care formulez.

      Nu gasesc greseala de exprimare si cred ca ar trebui sa argumentezi cu mai mult decit ca te "zgindare" la urechi (in orice caz, este impropriu sa asimilezi felul acesta de exprimare cu o greseala gramaticala).

      Cit timp "situatie"si "ocazie" semnifica, amindoua, "imprejurare", cuvintele sint intersanjabile. 

      Niciodata - romaneste, nu folosim expresia In ocazia ..... ci (obligatoriu) Cu ocazia ...... atunci cand ne referim la vreun eveniment. 

      Make, nu se formuleaza natural ci gramatical......... 

    -chiar nu vedeti decat ce va convine in machiavelicul Trump?

    -chiar trebuie sa puneti toata redactia sa scrie cate un editorial in cinstea lui Trump? 

    -chiar puteti sa neglijati ostentativ toata opinia publica ce manifesta impotriva lui? 

    -chiar nu vedeti dispretul lui pt tot ceea ce nu este Trump, dvs insiva?

    1. Da, fetelor!

      Eu pun Redactia sa scrie, ii spun fiecaruia ce sa scrie, cind sa scrie si cum sa scrie. 

      Asa e, fetelor.

      Si tie ti-am dictat mesajul. 

    Sa nu cumva sa treaca o zi fara sa-l propavaduim pe binefacatorul coborat din neant pt salvarea omenirii de la abuzuri sexuale (vezi violuri), de la hotii, de la jigniri aduse semenului, de la rasism, de la violenta, de la incultura, de la egoism ...si lista e lunga si asta numai pt un ...personaj .

    1. Pai, daca mi-a dat spaga, ce era sa fac?!

      Tu ce-ai face, ai refuza spaga?! 

      Florian ne prosteste in amiaza Mare, la lumina reflectoarelor. T Rump i-a promis ca-i da in regim charter avionul daca poate sa-i foloseasca numele si el ne vrajeste ca a luat spaga...

      Mr Juvet in tocul usii, receptioneru in Fata lui, directoru la oaresce distanta...Mr Juvet intinde o hartiein dolari, receptionistu zice: Multumesc noi nu primul bacsis.Directorul sopteste: boule.Aceasta a fost prima mea lectie de educatie financiara...

    Dolarul si-a inceput trendul ascendent ,pe care se afla,din 2008.Vestea e ca sunt sanse pentru ca dolarul sa se tranzactioneze peste euro...Trendul ascendent pare sa nu se fi epuizat..

    Este si aceasta o modalitate de a plati "factura" catre americani. 

    Totusi alte monede au scazut mai mult decit leul fata de dolar. Peso mexican a scazut cu peste 10%. Deci sa spui ca leul este ingenucheat este cumva mult mai ales cind noi sintem mai ales legati de EUR. Ok doar in subtitlu e o nota de tabloidizare, articolul e mai echilibrat.

    Poate politica se schimba sub presiunea strazii saracite, de la austeritatea monetarist-neo-liberala-milton friedmanista la politica milton keynesista cu tenta populista de stimulare a cresterii economice. Vom vedea deficite bugetare/indatorari ale statelor si mai mari (alea care isi permit).

    Sigur ca ambele politici si-au dovedit "falimentul" (in final saracind populatia si imbogatind pe cei bogati). 

    1. 1. Peso-ul mexican a căzut din motiv și fiin'că Trump a promis o mare factură pentru ZID și, espacialmente, revizuirea NATFA(linei). Pe vremea campaniei fiecare procent în sus al d-nei Clinton însemna apreciere pentru peso și viceversa, înțelegi monșer?!

      2. Domnu' Goldstein vă rog frumos să rugați doamnele redactor să nu mai ia declarații din partea soțului doamnei de la PNL. E aberant să spui că BNR dictează cursul dolarului. Nu sunt fan al confreriei bancherilor dar să te dai intelighent doar așa ca să te afli în treabă nu se face. Situație în care ar fi bine să o aducem pe d-na Yellen în str Lipscani și să trimitem Guvernatorul la Vașington. Măcar așa am putea spune că un român face dolarul! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb