Reporter: Unde se află Novomatic, pe piaţa jocurilor de noroc, la 25 de ani în România?
Adrian Georgescu:Grupul de companii NOVOMATIC din România a activat cu succes pe piaţa românească în ultimii 25 de ani, iar astăzi operează aproximativ 2.000 de aparate, în mai mult de 130 de săli de jocuri de noroc şi baruri, din întreaga ţară. De asemenea, grupul închiriază mai mult de 1.000 de echipamente de jocuri de noroc pentru terţi.
Reporter: Cum a evoluat activitatea companiei, în ultima perioadă?
Adrian Georgescu:Compania este lider de piaţă în afaceri de operare şi producţie a jocurilor de noroc din România, iar în luna martie a acestui an, a lansat la nivel naţional un nou operator care propulsează segmentul de pariuri sportive la un nou nivel, prin utilizarea unei tehnologii revoluţionare pentru terminalele automate de pariuri. Până la finele anului 2015, aproximativ 200 de terminale de pariuri vor fi operate pe piaţa românească sub numele mărcii de renume internaţional "TIP&CASH" a Grupului NOVOMATIC.Cifra de afaceri realizată în primul semestru este de peste 25,6 milioane euro, în creştere cu 65% faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut. Estimăm că în 2015 grupul nostru de societăţi va realiza un profit net cumulat de circa 0,7 milioane de euro.
Reporter: Ce investiţii aţi realizat în ultimul an şi ce buget aţi alocat în acest sens?
Adrian Georgescu:Anul trecut, societăţile locale din grup au realizat investiţii nete de 5,4 milioane de euro.
Pentru 2015 şi 2016 estimăm realizarea unor investiţii de peste 5 milioane euro pe an.
Reporter: În câte ţări este prezentă compania?
Adrian Georgescu:Grupul de Companii NOVOMATIC, fondat în anul 1980, este prezent la nivel mondial atât în statele membre ale Uniunii Europene, precum şi in Asia şi America Latină, în peste 80 de ţări.
Reporter: Câţi angajaţi aveţi în România?
Adrian Georgescu:Astăzi, Grupul de Companii NOVOMATIC din România asigură aproximativ 1.000 de locuri de muncă.
Reporter: Cum apreciaţi noua legislaţie din domeniu?
Adrian Georgescu:Noua legislaţie va duce către o mai bună funcţionare a sistemului de proceduri în cadrul industriei noastre, la responsabilizarea operatorilor de jocuri de noroc şi bineînţeles va avea un impact pozitiv asupra operatorilor care îşi desfăşoară activitatea legal.
Reporter: Ce aşteptări aveţi de la normele de aplicare ce trebuie să apară?
Adrian Georgescu:Consider oportun şi util un mai bun control al activităţii de concurenţă neloială şi contrafacere în domeniul jocurilor de noroc, aceasta având un impact negativ în momentul de faţă atât asupra organizatorilor de jocuri de noroc, cât şi asupra percepţiei asupra acestei industrii.
Reporter: Din cunoştinţele pe care le aveţi, ce probleme sunt, legate de noua legislaţie şi, respectiv, de noile norme?
Adrian Georgescu:Noile norme vin să clarifice prevederile legislative şi dau dovadă de transparenţă. În elaborarea normelor, ONJN (n.r. Oficiul Naţional al Jocurilor de Noroc) s-a consultat cu asociaţiile de profil din domeniu, a preluat chiar din propunerile acestora şi a încercat să creeze un cadru legislativ cât mai echitabil. Din păcate, în continuare rămâne neclarificată problema contrafacerii care alimentează piaţa ilegală. În această direcţie ar trebui să intervină BRML-ul (n.r. Biroul Român de Metrologie Legală) prin normele proprii, pe care trebuie să le armonizeze cu prevederile din domeniul proprietăţii intelectuale, astfel încât să nu mai poată fi operate/autorizate slot-machines contrafăcute care sunt o sursă pentru exploatarea ilegală, în cazul acestor echipamente de joc organizatorii asumându-şi riscul confiscării lor, întrucât preţul pe care l-au plătit este unul foarte mic.
Reporter: Cum vă afectează reglementările noi din domeniu, atât cele ce ţin de slot machines, cât şi cele care vizează online-ul?
Adrian Georgescu:Pe partea de slot machine, aşa cum bine ştiţi, taxele au crescut, lucru care afectează toţi operatorii din piaţă. În ceea ce priveşte on-line-ul, faptul că s-a deschis şi această piaţă este un lucru bun, rămâne de văzut cum vor merge lucrurile pe viitor.
Reporter: Care este profilul jucătorului român?
Adrian Georgescu:Conform unui studiu realizat de GfK Romania, la iniţiativa ROMSLOT, jucătorii de slot-uri sunt într-o proporţie de 92% bărbaţi şi au o vârstă medie de 29 de ani. Aceştia asociază slot-urile cu beneficii precum socializare, distracţie, relaxare, plăcerea jocului şi câştig. Doamnele sunt şi ele prezente în peisajul jocurilor de noroc iar acest lucru nu poate decât să ne bucure, de cele mai multe ori acestea jucând doar pentru distracţie.
Sigur, mai sunt şi jucători pentru care acest hobby reprezintă o reală sursă de venit sau care se confruntă cu probleme de adicţie însă Grupul de Companii NOVOMATIC din România este primul care a introdus conceptul de Joc Responsabil - un program dezvoltat pentru a preveni şi a combate această adicţie.
Comparativ cu anii precedenţi, percepţia asupra jocurilor de noroc este una mai puţin negativă.
Reporter: Cum vedeţi piaţa autohtonă a jocurilor de noroc? Ce aşteptări aveţi cu privire la aceasta?
Adrian Georgescu: Domeniul jocurilor de noroc s-a dezvoltat foarte mult faţă de momentul la care acest segment şi-a facut apariţia pe piaţă, în sensul îmbunătăţirii calităţii echipamentelor, intrării pe piaţă a din ce în ce mai multor operatori în domeniu şi bineînţeles, a reglementărilor continue ale sistemului legislativ în acest context.Cu siguranţă, piaţa jocurilor de noroc va beneficia de o şi mai bună dezvoltare şi funcţionare, menţinând acelaşi trend ascendent al rezultatelor obţinute.
"Următoarea mare realizare ar fi să coordonez toate operaţiunile Grupului NOVOMATIC din estul Europei"
Reporter: Cum se îmbină activitatea managerului din domeniul gamblingului cu viaţa sa de familie?
Adrian Georgescu:Încerc să menţin un echilibru între viaţa de familie şi activitatea profesională. A happy wife equals a happy life! De asemenea, organizarea şi implicit prioritizarea se numără printre elementele cheie.
Reporter: Ne puteţi descrie un moment de glorie şi unul de eşec din cariera dumneavoastră?
Adrian Georgescu:Percepţia asupra unor momente de glorie sau de eşec diferă de la un individ la altul. Important este faptul că după aproape 25 de ani în care am condus activitatea Grupului de Companii NOVOMATIC din România, această activitate poate fi descrisă nu de statistici sau de etichete, ci de cuvinte precum echipă, încredere, profesionalism, performanţă, siguranţă şi responsabilitate.
Reporter: Ce aţi schimba din cariera dumneavoastră, daca v-aţi întoarce în timp?
Adrian Georgescu:Nimic, sunt mulţumit de parcursul carierei mele profesionale.
Reporter: Care este ţinta pe care o urmăriţi, din punct de vedere profesional?
Adrian Georgescu:Următoarea mare realizare din punct de vedere profesional, ar fi să coordonez toate operaţiunile Grupului NOVOMATIC din estul Europei.
Novo VLTech Solutions: Loteria nu a pus la dispoziţie spaţiile necesare instalării terminalelor de video-loterie"
Procurorii DNA au ridicat recent o serie de documente de la sediul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), într-o acţiune care vizează anumite contracte încheiate de Loteria Română.
Sorin Constantinescu, fost consilier în cadrul Loteriei Române şi preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România (AOCR), ne-a precizat că procurorii au ridicat de la sediul MFP unele documente referitoare la activitatea Loteriei pe care Corpul de Control al Ministerului de Finanţe a refuzat să le pună la dispoziţia procurorilor anticorupţie în cadrul anchetei care se află în derulare.
Ca reacţie la unele informaţii publicate de mass-media, compania Novomatic a precizat, într-un comunicat, că CN Loteria Română şi SC Novo VLTech Solutions SRL, o companie românească, parte a grupului de firme Novomatic, au semnat în anul 2013 un contract de parteneriat (asociere în participaţie) pe termen lung în domeniul video-loteriei.
Potrivit acestui contract, citat în document, SC Novo VLTech Solutions SRL are obligaţia de a furniza 10.000 terminale de video-loterie (VLTs), precum şi sistemul de video-loterie asociat acestuia, iar CN Loteria Română are obligaţia de a pune la dispoziţia asocierii astfel create locaţii pentru amplasarea terminalelor de video-loterie. Veniturile obţinute din asociere sunt impărţite între parteneri pe baze egale (50/50).
Comunicatul de presă mai precizează: "Contractul prevede şi acordarea Companiei Nationale Loteria Română, o singură dată, a unui venit minim garantat, în sumă de 75 milioane de euro, dacă anumite condiţii sunt îndeplinite. Una dintre condiţii este aceea ca cel puţin 10.000 de terminale de video-loterie să fie instalate şi operaţionale. Din păcate, până la această dată, CN Loteria Română a putut pune la dispoziţie locaţii pentru amplasarea a numai aproximativ jumătate din numărul agreat de terminale de video-loterie.
SC Novo VLTech Solutions SRL a acţionat întotdeauna cu respectarea deplină a tuturor oligaţiilor contractuale asumate şi va proceda de aceeaşi manieră şi în viitor. Contractul de asociere a fost inspectat şi analizat de mai multe autorităţi ale statului şi până în acest moment SC Novo VLTech Solutions SRL nu are vreo informaţie referitoare la o eventuală plângere formulată împotriva acestui contract de către vreo autoritate.
SC Novo VLTech Solutions SRL îşi exprimă, de asemenea, convingerea că orice inspectare ulterioară va confirma deplina respectare a dispoziţiilor contractuale asumate.
Din păcate, zvonuri şi informaţii false referitoare la această chestiune sunt răspândite în zona media şi din acest motiv S.C. Novo VLTech Solutions SRL are în vedere pregătirea utilizării de mijloace legale pentru a preveni producerea unor eventuale prejudicii suplimentare viitoare".