DOMINIC BRUYNSEELS, BCR: Creditele neperformante vor atinge vârful, în prima jumătate a anului 2010

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 septembrie 2009

Vârful creditelor neperformante va fi atins în prima jumătate a anului 2010, în opinia domnului Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al BCR, citat de Agerpres.

Domnia sa a precizat că Banca Comercială Română a fost afectată de creşterea creditelor neperformante în special pe segmentul corporate şi că va trebui să crească în continuare pro­vizioanele.

În plus, banca restructurează portofoliul de credite atât pe segmentul IMM, cât şi pe cel al persoanelor fizice. Domnul Bruynseels a declarat: "Este important pentru restructurarea creditelor să analizăm cazurile individuale. Nu putem aplica aceleaşi reguli pentru toate cazurile. Şi clenţii trebuie să îşi schimbe modul de acţiune. Relaţia este importantă pentru a ne asigura că abordăm corect fiecare client. Nu putem să avem o abordare unitară. Băncile îşi cunosc clienţii cel mai bine".

Totodată, preşedintele executiv al BCR a afirmat că banca poate acorda perioade de graţie clienţilor cu probleme în rambursarea creditelor. "Majoritatea creditelor noastre sunt securizate, garantate cu ipoteci. Este uşor să le amânăm, să acordăm perioade de graţie", a adăugat Dominic Bruynseels.

Fonduri europene pentru relansarea economiei

Utilizarea fondurilor europene şi demararea lucrărilor de infrastructură ar susţine relansarea economiei, în opinia preşedintelui executiv al BCR

"Trebuie să fim inovativi, să ne gândim ca sunt 30 miliarde lei disponibili din fondurile europene pentru proiecte", a declarat domnia sa, adăugând: "Să folosim aceşti bani cât mai repede, că vor aduce lichiditate pe piaţă. Noi îi putem ajuta pe cei care vor să acceseze fonduri europene. Avem nevoie de lucrări de infrastructură. Putem folosi banii alocaţi din diverse surse pentru acest sector. Este un moment bun să rezolvăm această problemă. Ar trebui să accelerăm acest proces".

BCR se aşteaptă la rezultate mai bune în 2009 decât în 2008

Dominic Bruynseels estimează că BCR va obţine rezultate mai bune în acest an, faţă de anul trecu.t

Domnia sa a admis, însă, că economia reală se confruntă cu probleme. Din sectorul bugetar vor fi concediaţi oameni, iar dintre aceştia, 30.000 - 40.000 au credite la bancă, a spus domnul Bruynseels, adăugând: "Trebuie să ne gândim cum îi putem ajuta să îşi rezolve problemele".

El a menţionat că şi şomajul reprezintă o preocupare, însă BCR are o abordare inovativă a acestei probleme şi încearcă să se asigure că oamenii vor fi protejaţi.

Potrivit preşedintelui executiv, banca nu face concedieri, iar numărul angajaţilor se va menţine la 8.700 până la finele anului.

Nivelul profitului băncilor, în a doua jumătate a anului, va depinde de modul în care acestea îşi manageriază costurile şi creditele neperformante, a mai declarat Dominic Bruynseels.

Potrivit domniei sale, nivelul provizioanelor este cel mai important indicator. "Cred că regulile privind provizioanele vor fi mai permisive", a explicat Dominic Bruynseeels.

Leul se va întări comparativ cu euro

Moneda naţională are perspective de apreciere comparativ cu euro, în condiţiile unor predicţii pozitive pentru regiune, este de părere Dominic Bruynseels.

În opinia sa, acesta este un lucru bun pentru economie "deoarece vom putea exporta maşini şi alte bunuri manufacturiere".

Acesta a precizat că banca se va orienta în perioada următoare spre finanţarea Guvernului prin emisiuni de obligaţiuni guvernamentale în lei, la o rata a dobânzii rezonabilă.

BCR a continuat creşterea afacerilor, dar profitul net consolidat după impozitare şi plata intereselor minoritare a scăzut la 606,8 milioane lei (144,2 milioane euro), în semestrul I 2009, rezultat mai mic cu 20,1% faţă de primul semestru din 2008, în principal din cauza cheltuielilor mai mari cu provizioanele şi a scăderii venitului din comisioane generată de reducerea consumului populaţiei.

Rezultatul operaţional a crescut la 1,364 miliarde lei (324,2 milioane euro) în creştere cu 13,2% faţă de semestrul I 2008 şi cu 7,9%, faţă de semestrul doi al anului trecut. Principalul motor a fost creşterea puternică a venitului operaţional, cu 9,5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb