DOSARUL "FURTUL SECOLULUI" DIN REPUBLICA MOLDOVA Procurorul general începe urmărirea penală a persoanelor care au admis delapidările

Elena Deacu
Internaţional / 25 mai 2015

Procurorul general de la Chişinău, Corneliu Gurin, a anunţat că Procuratura a decis să deschidă o anchetă penală în cadrul căreia va investiga îndeplinirea şi neîndeplinirea obligaţiilor de serviciu de către persoane din instituţiile de stat care au admis delapidările de la Banca de Economii.

Procurorul Gurin a anunţat urmărirea penală în cadrul unui briefing de presă, în care a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor, pe fondul scandalului generat de "dispariţia" unui miliard de dolari, relatează Jurnal de Chişinău.

Printre instituţiile vizate de ancheza Procuraturii vor fi Agenţia de Proprietăţi Publice, Banca Naţională a Moldovei, Comisia Naţională a Pieţei Financiere, Comitetul pentru stabilitate financiară, factori de decizie de prim rang şi alte persoane din Guvern, Parlament, Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei şi alte autorităţi centrale.

Investigaţiile vor fi efectuate de un grup din care vor face parte procurori, inclusiv din subdiviziunile care se ocupă de crime grave şi excepţional de grave, procurorii anticorupţie, dar şi ofiţerii de urmărire penală.

"S-a constatat necesitatea extinderii şi aprofundării investigaţiilor în ceea ce priveşte diverse perioade ale administrării băncii, cât şi a persoanelor responsabile, în special activitatea instituţiilor de stat şi a persoanelor angajate în aceste instituţi de stat. Am dispus prin ordonanţă proprie pornirea urmăririi penale pentru îndeplinire şi neîndeplinire a obligaţiilor de serviciu de către persoane din instituţiile de stat, acţiuni care au cauzat daune în proporţii deosebit de mari. Totodată urmărirea penală va fi pe faptul gestionării prejudiciabile a proprietăţii de stat, pierderea controlului statului asupra Băncii de Economii (BEM), neintervenirea în vederea stopării devalizăriii băncii", a declarat procurorul general Corneliu Gurin.

Procurorul general a precizat că urmează o serie de percheziţii la instituţiile de stat, ridicări de acte, dar şi audieri.

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a făcut public la începutul lunii mai raportul Kroll privind dosarul care peste Prut a fost numit "Furtul Secolului", fiind acuzată până acum dispariţia din Republica Moldova a unui miliard de dolari. Numele omului de afaceri Ilan Shor şi al grupului său de firme este menţionat ca principal beneficiar al tranzacţiilor dubioase efectuate la cele 3 bănci care, potrivit raportului, ar fi controlate de Shor: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Autorităţile de la Chişinău au plasat anul trecut cele 3 bănci sub administraţia Băncii centrale, după ce o serie de împrumuturi neperformante au condus la falimentul creditorilor, care reprezintă împreună până la 20% din activele sistemului bancar al acestei foste republici sovietice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb