Dosarul în care Hayssam a primit 23 de ani de închisoare prin contopirea pedepselor, trimis spre rejudecare

A.C.
Anticorupţie / 13 decembrie 2014

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au trimis ieri spre rejudecare dosarul în care sirianul Omar Hayssam a primit o pedeapsă de 23 de ani şi patru luni de închisoare prin contopirea celor trei pedepse definitive pe care le avea şi prin aplicarea prevederilor noului Cod Penal, potrivit datelor oferite pentru Agerpres de reprezentanţii instanţei supreme.

Magistraţii au admis atât contestaţia lui Hayssam, cât şi pe cea a procurorilor, au desfiinţat hotărârea Curţii de Apel Ploieşti şi au dispus trimiterea cauzei spre rejudecare.

Aceasta este a treia oară când ÎCCJ trimite spre rejudecare un dosar în care se solicită aplicarea legii mai favorabile în privinţa sirianului Omar Hayssam.

Curtea de Apel Ploieşti a respins de două ori, în 25 aprilie şi în 25 iunie, sesizarea formulată de Comisia de evaluare a incidenţei aplicării legii penale mai favorabile din cadrul Penitenciarului Mărgineni privind pe condamnatul Omar Hayssam. El a contestat deciziile la instanţa superioară, iar magistraţii de la ÎCCJ au trimis de fiecare dată dosarul la rejudecare.

Ulterior, Curtea de Apel Ploieşti a admis, la sfârşitul lunii octombrie, sesizarea formulată de respectiva comisie şi a descontopit cele trei pedepse definitive pe care acesta le avea repunându-le în individualitatea lor.

În baza noului Cod Penal unele dintre aceste pedepse repuse în individualitatea lor au fost reduse, instanţa stabilind pedeapsa principală cea mai grea, aceea de 13 ani şi patru luni închisoare, rezultată după aplicarea noilor prevederi penale în dosarul răpirii jurnaliştilor.

La această pedeapsă instanţa a adăugat un spor de o treime din totalul de 30 de ani al celorlalte pedepse, astfel că, în final, condamnatul urma să execute pedeapsa principală de 23 de ani şi patru luni de închisoare.

Decizia Curţii de Apel Ploieşti a fost contestată atât Omar Hayssam, cât şi procurorii de la structura centrală a DIICOT.

Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de instanţele din România în trei dosare în care a fost trimis în judecată de DIICOT, el primind 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor români în Irak, 16 ani de închisoare în dosarul "Volvo Truck" şi trei ani de închisoare în dosarul "Foresta Nehoiu". El a reuşit să fugă din România în anul 2006, fiind adus în ţară pe 19 iulie anul trecut. Omar Hayssam este încarcerat în prezent în Penitenciarul Mărgineni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb