DOSARUL ROMPETROL Sorin Roşca Stănescu, condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 octombrie 2014

Sorin Roşca Stănescu, condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare

Sorin Roşca Stănescu: "Mi-am făcut bagajele şi mă pregătesc de drum"

Gabriela Anghelache şi Paul Miclăuş, condamnaţi cu suspendare

Elena Albu, achitată

Bucşă şi Grama, în solidar cu Rompetrol, obligaţi să plătească peste 58 milioane dolari către MFP

Actualizare 17:38 Sorin Roşca Stănescu s-a predat la IPJ Ilfov

Senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu s-a predat, în urmă cu puţin timp, la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov, după emiterea mandatului de arestare.

Politicianul urmează să fie încarcerat în această seară, surse din IPJ Ilfov declarând, pentru ziarul BURSA, că Roşca Stănescu va fi închis, cel mai probabil, la Penitenciarul Rahova.

---

Actualizare 17:09 Sorin Roşca Stănescu: "Mi-am făcut bagajele şi mă pregătesc de drum"

Deputatul PNL Sorin Roşca Stănescu transmite, într-un comunicat trimis redacţiei, că se pregăteşte pentru încarcerare şi că va încerca să se adreseze opiniei publice din închisoare, amintind că, în timpul procesului, a refuzat să uzeze de prescripţia infracţiunii de utilizare a unor informaţii privilegiate. Vă redăm, mai jos, textul integral al comunicatului:

"Mi-am făcut bagajele şi mă pregătesc de drum. Înainte, însă, doresc să le transmit tuturor celor care mă cunosc, dar şi cetăţenilor care nu mă cunosc câteva gânduri.

În urmă cu opt ani, am fost implicat în faimosul dosar Rompetrol. Acesta are trei mari capitole: piaţa bursieră, creanţa Libia şi nereguli identificate de procurori privind modul în care a fost organizată societatea. În ceea ce mă priveşte, am fost cercetat penal pentru < informaţii privilegiate >, de care aş fi beneficiat cu ocazia emisiunilor de acţiuni Rompetrol. Atunci, am achiziţionat acţiuni nu la 80 de lei, preţul de la lansare, ci mult mai târziu, la 120 lei, numărându-mă printre cele câteva mii de persoane care au cumpărat. Mai târziu, am vândut acţiuni nu la preţul cel mai mare la care au ajuns ele, ci la un preţ cu o treime mai mic. În urmă cu circa trei ani, magistratul care ne-a judecat ne-a comunicat, verbal şi în scris, unora dintre noi, cei implicaţi în achiziţionarea acţiunilor pe bursă, că prezumtiva infracţiune s-a prescris. Am fost întrebaţi dacă dorim să uzăm de prescripţie. Toţi, inclusiv eu, am declarat că nu şi că dorim să ne judecăm până la capăt.

În urmă cu circa doi ani, s-a dat o sentinţă de achitare. Conform instanţei, eram toţi nevinovaţi. Motivarea a fost redactată abia după aproape un an.

În acest an, Procuratura a făcut apel şi am fost din nou judecaţi. În ceea ce mă priveşte, nu am invocat, în niciun fel, prescripţia. Procurorul de instanţă a făcut-o, însă. La termenul la care s-a judecat acest proces la Curtea de Apel, el a cerut instanţei să constate că faptele s-au prescris. Eu, prin apărătorul meu, am solicitat ca procesul să se judece, să se constate că sunt nevinovat, confirmându-se, astfel, decizia primei instanţe.

Astăzi, am aflat că sunt condamnat, astfel încât mă pregătesc pentru a mă duce la penitenciar. Începând de mâine, voi fi dincolo. Şi voi încerca să mă adresez de acolo, când şi cum voi putea, opiniei publice".

---

Actualizare 15:05 Bucşă, Grama, Aldea şi Simulescu, pedepse cu executare

În acelaşi dosar, Alexandru Bucşă a fost condamnat la 6 ani de închisoare, Petrică Grama la 2 ani şi 4 luni, Iulian Florin Aldea la 5 ani, iar Claudiu Simulescu la 4 ani, toate pedepsele fiind cu executare.

De asemenea, Gabriela Anghelache şi Paul Miclăuş au primit pedepse de 3, respectiv 2 ani de închisoare, ambele cu suspendare, iar Elena Albu a fost achitată.

Irina Mihaela Popovici, fost vicepreşedinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au dispus încetarea procesului penal în cazul Irinei Popovici pentru fals intelectual (ca urmare a prescripţiei faptei) şi achitarea pentru acuzaţia de aderare la un grup infracţional organizat.

Şi Gabriela Victoria Anghelache, fost preşedinte al CNVM, a primit trei ani de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului. Anghelache a fost achitată pentru aderare la un grup infracţional organizat, iar CAB a dispus încetarea procesului penal pentru fals intelectual.

Paul Gabriel Miclăuş (membru al CNVM la data faptelor) a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului şi achitat pentru aderare la un grup infracţional organizat.

Alexandru Bucşă (administrator şi director economic al Rompetrol la data faptelor) a primit 4 ani de închisoare pentru complicitate la delapidare. El a mai fost condamnat la 3 trei ani pentru complicitate la spălare de bani, respectiv constituire a unui grup infracţional organizat. Curtea de Apel a dispus ca Bucşă să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv cea de 4 ani, la care a adăugat un spor de 2 ani, astfel că acesta a primit, în final, 6 ani de închisoare.

În ceea ce-l priveşte pe Florin Iulian Aldea (la data faptelor agent de servicii de investiţii financiare şi reprezentant al SSIF Alpha Finance), judecătorii CAB au dispus încetarea procesului penal pentru complicitate la manipularea pieţei de capital, ca urmare a prescripţiei. Totuşi, Aldea a primit 5 ani de închisoare pentru aderare sau sprijinire a unui grup infracţional.

Claudiu Simulescu (la data faptelor agent de servicii de investiţii financiare şi reprezentant SSIF Eastern Securities) a fost condamnat la câte 3 ani pentru complicitate la manipularea pieţei de capital, respectiv aderarea la grup infracţional. Pedeapsa a fost sporită cu 1 an, astfel că Simulescu trebuie să execute 4 ani de închisoare.

Petrică Grama (fost şef al Direcţiei Generale a Bugetului de Stat din Ministerul Finanţelor Publice - MFP) a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru complicitate la delapidare şi la 1 an pentru constituirea unui grup infracţional organizat. La pedeapsa cea mai grea, a fost adăugat un spor de 4 luni, astfel că Grama va executa 2 ani şi 4 luni de închisoare.

Victor Eros (fost membru al CNVM) a primit 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului, iar Cerasela Rus (la data faptelor agent de servicii de investiţii financiare şi trader la SSIF Alpha Finance) a fost condamnată la 3 ani de închisoare, tot cu suspendare, pentru aderarea la un grup infracţional organizat.

Elena Albu (fostă şefă a Corpului de Control al CNVM) a fost achitată pentru aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat şi pentru favorizarea infractorului.

CAB a mai decis ca Alexandru Bucşă şi Petrică Grama, în solidar cu Rompetrol, să plătească peste 58 milioane dolari către MFP.

De asemenea, fiecare dintre cei doi inculpaţi antemenţionaţi trebuie să plătească statului, în solidar, 20.000 lei cheltuieli judiciare.

Curtea de Apel Bucureşti "admite acţiunea civilă exercitată de partea civilă Ministerul Finanţelor Publice şi,în consecinţă, obligă pe inculpaţii Bucşă Alexandru şi Grama Petrică în solidar cu partea responsabilă civilmente SC ROMPETROL SA la plata sumei de 58 521 056 USD în echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii plus dobânda legală aferentă ,calculată de la data 05.01.2001 până la data achitării integrale a debitului, către partea civilă Ministerul Finanţelor Publice. În baza art.397 alin.2 C.p.p. cu referire la art.249 alin.5 C.p.p. dispune luarea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor inculpaţilor Bucşă Alexandru şi Grama Petrică şi ale părţii responsabilă civilmente SC ROMPETROL SA până la concurenţa pagubei produse prin infracţiune", se arată în minuta publicată în această după-amiază pe site-ul CAB.

---

Actualizare 14:48

Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a fost condamnat astăzi, de Curtea de Apel Bucureşti (CAB), la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare în dosarul Rompetrol, iar fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş a primit o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.

Toate sentinţele date astăzi de CAB în dosarul Rompetrol sunt definitive.

CAB a dispus condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu la 1 an de închisoare pentru utilizare de informaţii privilegiate şi la 2 ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat. Ca urmare a contopirii pedepselor, cea mai grea dintre acestea a fost sporită cu 4 luni, urmând ca Stănescu să execute 2 ani şi 4 luni de închisoare.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare pentru complicitate la manipularea pieţei de capital şi alta, tot de 2 ani, pentru constituire a unui grup infracţional organizat. Pedeapsa a fost sporită cu 8 luni, astfel că Pantiş va executa 2 ani şi 8 luni.

În cazul lui Dinu Patriciu, CAB a constatat încetarea procesului penal, ca urmare a decesului acestuia. Judecătorii Curţii au lăsat nesoluţionată partea civilă legată de Patriciu.

---

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti sunt aşteptaţi, astăzi, să dea decizia definitivă în dosarul Rompetrol, în care 12 persoane sunt acuzate de mai multe infracţiuni, printre care manipularea pieţei de capital, complicitate la delapidare şi la spălare de bani. Verdictul în acest dosar a fost amânat, în 23 septembrie, pentru 7 octombrie.

Curtea de Apel Bucureşti a încheiat în 9 septembrie dezbaterile în dosarul Rompetrol, în care au fost judecaţi Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, senatorul Sorin Roşca Stănescu, fostul ministru Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu, Gabriela Victoria Anghelache şi Irina Mihaela Popovici. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Dinu Patriciu, care a murit în 19 august.

Instanţa a amânat atunci pronunţarea unei decizii în dosarul Rompetrol pentru 23 septembrie.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a cerut, la ultimul termen de judecată, să se constate încetarea procesului penal pentru fostul ministru Sorin Pantiş şi senatorul Sorin Roşca Stănescu, întrucât faptele de care sunt acuzaţi s-au prescris, precum şi în cazul lui Dinu Patriciu, în urma decesului acestuia.

Procurorul DIICOT a susţinut că decizia de achitare dată în primă instanţă în cazul tuturor inculpaţilor din această cauză nu este motivată. Acesta a cerut ca Victor Eros, Gabriela Anghelache şi Alexandru Bucşă să primească pedepse orientate spre maximul prevăzut de lege pentru faptele de care sunt acuzaţi, iar Petrică Grama să primească o pedeapsă cu suspendare.

În 28 august 2012, Dinu Patriciu a fost achitat de Tribunalul Bucureşti în dosarul Rompetrol, în care procurorii au cerut pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare, pentru mai multe infracţiuni, printre care delapidare, spălare de bani şi manipularea pieţei de capital prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare la un nivel anormal ori artificial.

Totodată, instanţa i-a achitat atunci şi pe ceilalţi 12 inculpaţi - Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Miclăuş, Elena Albu, Gabriela Anghelache şi Mihaela Popovici.

Tribunalul Bucureşti a respins ca neîntemeiate pretenţiile civile formulate de Ministerul Finanţelor, precum şi cererea DIICOT de confiscare a sumei de 9.885.496 de euro şi de instituire a sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale lui Patriciu, Bucşă, Grama şi Aldea.

Decizia a fost contestată de procurori la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o decizie definitivă în dosarul Rompetrol, judecat din septembrie 2006.

Potrivit DIICOT, activitatea infracţională a inculpaţilor a fost analizată sub două aspecte: creanţa Libia (primele trei infracţiuni ale lui Patriciu, precum şi cele de care sunt acuzaţi Grama şi Bucşă) şi manipularea pieţei de capital.

Alexandru Bucşă este acuzat de procurori de complicitate la delapidare, complicitate la spălarea de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, iar Petrică Grama, de complicitate la delapidare şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, potrivit Mediafax.

Florin Iulian Aldea este acuzat de complicitate la săvârşirea infracţiunii de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, de complicitate la săvârşirea infracţiunii de spălare de bani şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

Cerasela Elena Rus este acuzată de complicitate la săvârşirea infracţiunii de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare şi de sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional. Claudiu Simulescu este acuzat de complicitate la săvârşirea infracţiunii de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

Sorin Roşca Stănescu este acuzat de utilizare a informaţiei privilegiate şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat, iar Sorin Pantiş, de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

Victor Eros a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului şi pentru aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat, Paul Gabriel Miclăuş şi Elena Albu sunt acuzaţi de favorizare a infractorului şi aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat, iar Gabriela Victoria Anghelache, de fals intelectual, favorizarea infractorului şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

În octombrie 2008, fostul vicepreşedinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare Irina Mihaela Popovici a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT pentru fals intelectual, favorizarea infractorului şi aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. La Mai Maaareee ! Hahalera ordinara, in aceeasi Cloaca cu Lepadaturile chireac, ciutacu, miruna munteanu de la tvr si la toate cozile de topor in solda puscariasilor vantu si voiculescu ...

    1. Ce legatura are basisnistule una cu alta? Cand o sa intre basescu la puscarie tot asa o sa delirezi? Sau atunci nu mai aparati justitia?Aici e vorba de piata de capital, pe pariu ca habar nu ai de ce au fost condamnati, dar bati si tu campii ....

      Speri " ma linutza ta ", dar speri degeaba sorinele ... Cam multzi sorinei jos la beci, din cate vad vor intra, asa ca nu te mai scarpina la cerebel "nervosule" ... A crapat Dinu Patriciu si muuulte "schelete" prin dulapuri a lasat "Marele Liberal"... sorinele , baietzash nervos : piata de capital e in UK, in vestul Europei in general, la noi Clica pontista face carare la DNA zilnic, cu toata mafia...

      Si apropo de Presedintele meu, Domnul Traian Basescu, cea mai mare victorie a Domniei sale e ca Imbecilii acestei tari si peste 10 ani vor fi afectati psihic dupa ce au trecut toti aia pe care i-au votat prin cantonamentele Puscariilor !!! Nu e putin lucru sa ai 26 de presedinti de consilii judetene cercetati penal sau jos la mititica... De 10 ani va luptati degeaba cu Marinarul si ati luat-o cu toti in coccisuri binemeritat :))) Imbecilitatea si holbarea zilnica pe Latrinele voiculesciene precum si pe Otv -ul lui sebi ghita creeaza stari obsesiv compulsive, iar psihiatria romana va avea muuult de studiat urmatorii 20 de ani ; pe voi :)))  

    Boboc, Rusanu si acum Anghelache, postul asta parca e blestemat...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb