Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 va afecta, cel mai mult, firmele româneşti, IMM-urile, nu companiile străine, care vor găsi, întotdeauna, soluţii pentru a face faţă prevederilor actului normativ, a afirmat, ieri, Dragoş Petrescu, membru al Fundaţiei Romanian Business Leaders (RBL).
Domnia sa a declarat: "Cumva, OUG 114 a fost prezentată drept o acţiune îndreptată împotriva lăcomiei companiilor, cu predilecţie a celor străine, care activează în economia românească, dar această promovare a ordonanţei respective este una falsă, deoarece, în realitate, companiile româneşti vor fi cele mai afectate. Cele mari, străine, vor găsi, întotdeauna, resurse la nivel internaţional, cu incidenţă locală, astfel încât ele vor supravieţui. Dar noi, antreprenorii şi IMM-urile, unde să ne ducem? Noi aici ne desfăşurăm activitatea. Nu ne putem permite ca în aceşti ani costurile noastre să crească în aşa fel încât activitatea noastră să fie oprită. OUG 114 afectează întregul mediu de afaceri românesc în mod direct, prin creşterea cheltuielilor de finanţare, dar şi în plan secundar prin oprirea investiţiilor, fiindcă nu poţi să investeşti şi să te dezvolţi dacă nu ştii la ce să te aştepţi, dacă nu ştii ce costuri o să ai".
Toate acestea pun sub semnul întrebării continuarea activităţii IMM-urilor româneşti şi este foarte important ca Guvernul să înţeleagă la ce presiune este supus mediul de afaceri de la noi din ţară, atrage atenţia reprezentantul RBL.
În privinţa majorării costurilor, care ar putea fi generată de măsurile impuse prin OUG 114, Dragoş Petrescu a spus: "Noi, din păcate, pentru bugetul din 2019, avem trei puncte importante de creşteri de costuri. În primul rând, ele pleacă de la cursul de schimb valutar şi aici avem o incidenţă între 5-10%. Apoi avem costurile cu resursa umană, care estimăm că se vor majora cu 10-15%, pentru că ne aşteptăm la o creştere a bazei salariului minim. Nu în ultimul rând, sunt costurile cu energia care, din păcate sunt foarte greu de estimat. Noi am pus un cost de 20-30%, în plus, pe tot anul anul, iar toate aceste costuri suplimentare nu pot fi suportate de majorarea preţurilor produselor sau serviciilor. Nu poţi să vii cu majorări de 15-20% la preţurile meniurilor, ca să îţi acoperi cheltuielile, astfel încât să îţi păstrezi rezervele de investiţii".
În opinia sa, astfel sunt sacrificate rezervele de investiţii, întrucât antreprenorul "nu se mai poate gândi" la ele din cauză că nu are marjă de profitabilitate.