Drumul care traversează Aradul - modernizat din bani europeni

Paula Bulzan, Arad
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 28 august 2006

O cale rutieră care va lega două dintre cele mai pitoreşti zone ale judeţului Arad, va fi modernizată, după ce, Consiliul Judeţean a depus un proiect care a fost selectat de Ministerul Integrării Europene (MIE), pentru finanţare prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013. Iosif Matula, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, susţine că, deşi este o porţiune relativ mică de drum, de aproximativ 24 km, aceasta va face legătura între zona moţilor şi Banat, traversând oraşul de la nord la sud.

Finanţarea primită pentru modernizarea tronsonului de drum dintre localităţile Juliţa şi Mădrigeşti, în valoare de 6,8 milioane de euro, va rezolva problema transportului în două zone pitoreşti, respectiv Valea Mureşului şi Valea Crişului. Domnul Matula a precizat: "Acest sector de drum va face o trecere mai rapidă între partea de nord şi cea de sud a judeţului. După finalizarea proiectului, avantajele acestuia se vor simţi mai ales în ceea ce priveşte transportul de mărfuri între cele două zone sus-menţionate. Totodată, prin realizarea acestui tronson, se va scurta şi drumul spre Staţiunea Moneasa, cu aproximativ 100 km, pentru cei care călătoresc pe drumul naţional Arad-Deva". Domnia sa a mai adăugat faptul că zona în care vor fi efectuate lucrările este deosebit de atractivă şi oferă posibilitatea dezvoltării agroturismului. La rândul său, Gheorghe Falcă, primarul Municipiului Arad, a precizat că acest tronson de drum, considerat de maximă importanţă, aşteaptă finanţarea de mai bine de cinci ani.

De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Arad a participat, în localitatea arădea-nă Conop, la o întâlnire cu primarii comunelor Conop, Bârzava, Bata şi Ususău. Principalul punct al discuţiilor s-a axat pe necesitatea modernizării drumului comunal DC83 - Ususău - Chelmac - Belotinţ - Lalaşinţ - Bata. Drumul are o lungime de 25 km, este pietruit, dar greu accesibil pentru autovehicole, în special între localităţile Belotinţ şi Lalaşinţ, precum şi între Lalaşinţ şi Bata. Acolo sunt surpări de teren, din cauza apropierii de cursul Mureşului.

Întâlnirea a pus la punct paşii următori pentru demararea proiectului de modernizare a acestui drum. În prima etapă, primarii celor patru localităţi vor trece la constituirea unei asociaţii, urmată de efectuarea unui studiu de fezabilitate, iar la final va fi întocmit proiectul tehnic, în vederea accesării de fonduri. Mai trebuie precizat că drumul are o importanţă deosebită pentru satele Chelmac şi Belotinţ, sate aparţinătoare comunei Conop, iar reabilitarea lui ar conduce la scurtarea timpului de acces pentru cei care doresc să ajungă în centrul comunei.

Iosif Matula a subliniat: "Am stabilit etapele ce trebuie urmate pentru ca DC83 să ajungă un drum utilizabil pe toată porţiunea. S-a convenit ca fiecare localitate să emită o hotărâre de consiliu local, în vederea constituirii asociaţiei, urmată de alocarea sumei pentru studiul de fezabilitate, raportat la numărul de kilometri ce străbate fiecare comună. Cu sprijinul Consiliului Judeţean se va întocmi proiectul tehnic, iar după aprobarea lui, ne vom implica la nivel de cofinanţare".

Conducerea Consiliului Judeţean Arad are disponibilă o sumă de peste 15 milioane RON, dintre care 3,4 milioane RON din bugetul propriu, pentru programul de întreţinere şi reparare a drumurilor din judeţ. În acest program sunt incluse întreţinerea curentă a drumurilor pe timp de vară, tratamentele bituminoase, dotarea cu indicatoare şi marcaje rutiere, precum şi întreţinerea periodică a podeţelor şi alte lucrări. De asemenea, în programul pe anul 2006, din sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru drumuri judeţene, a fost alocată suma de 10,1 milioane RON. Din această sumă, pentru întreţinerea curentă a drumurilor au fost alocate 5,1 milioane RON, în timp ce pentru ranforsare sunt destinate 1,8 milioane RON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb