DUMITRU COSTIN, BLOCUL NAŢIONAL SINDICAL: "Industria de apărare este precum copilul cu mai multe moaşe"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Apărare / 20 ianuarie 2015

"Industria de apărare este precum copilul cu mai multe moaşe"

"Trebuie să înzestrăm armata şi să revitalizăm forţa de muncă"

"Sperăm ca alocarea de 2% din PIB pentru Apărare să nu devină buget de shopping pentru unii"

După semnarea acordului politic naţional privind creşterea finanţării pentru domeniul Apărării, reprezentanţii sindicatelor din domeniu au prezentat, ieri, o serie de măsuri pentru relansarea industriei locale.

Dumitru Costin, preşedintele Biroului Naţional Sindical (BNS), susţine că trebuie să înzestrăm armata şi să revitalizăm forţa de muncă din domeniu: "Apreciem faimosul Pact pentru Apărare, pe care liderii politici şi l-au asumat cu multă dragoste şi respect, dar sperăm să nu se transforme în acelaşi demers şmecheresc, astfel încât cei 2% din PIB să reprezinte buget de shopping pentru unii".

În acest moment, industria noastră de apărare este precum copilul cu mai multe moaşe, care moare cu moţul netăiat, a declarat liderul BNS, subliniind că industria de apărare a fost scoasă complet din calculele de achiziţii, în ultimii ani.

Domnia sa a precizat că sectorul industriei de apărare contabiliza 100.000 de salariaţi în 1990, dar numărul acestora a ajuns la circa 10.000 de oameni în acest moment. "Astăzi, circa 10.000 de angajaţi au rămas în capacităţile militare şi continuă să lucreze în condiţii din ce în ce mai precare", a precizat Dumitru Costin.

Sindicalistul a arătat că media de vârstă a lucrătorilor este extrem de ridicată, undeva la 55-56 de ani, fiind una dintre cele mai bătrâne sectoare din ţară, din punctul de vedere al resursei umane.

Totodată, Dumitru Costin a declarat că, în intervalul 1991-2001, au fost cheltuiţi peste cinci miliarde de euro pentru înzestrarea armatei, dar arată că aceste investiţii nu se regăsesc în economie, fiind bani publici irosiţi.

"Să clamezi că vrei să relansezi industria de apărare din ţară este un lucru frumos, pozitiv, dar pentru acest lucru declarat politic, ar trebui să stârpim corupţia care s-a manifestat şi se manifestă în acest sector", consideră liderul BNS.

Domnia sa propune mai multă transparenţă privind achiziţia de tehnică militară şi a amintit de mecanismul de compensare economică numit offset:

"Fiecărui ministru al Economiei i-am cerut să dea publicităţii, în mod transparent, lista firmelor şi sumele care au fost compensate pe obligaţii.

Vrem să vedem modul în care s-au stins toate obligaţiile pe care le-au avut marii furnizori de echipamente, tehnologii şi servicii militare în relaţia cu România. Discutăm de sume care depăşesc 5 miliarde de euro şi dorim să vedem cum se regăsesc în economia României aceşti bani. Vă garantez că publicarea acestei liste ar produce cozi la DNA".

Dumitru Costin susţine că legea offsetului a fost modificată în fiecare an, din 2002 şi până acum, pentru că nu s-a dorit aplicarea ei corectă.

Arpad Şuba, FSLI-METAL: "Într-o situaţie de conflict, noi ne predăm în secunda doi"

Ţara noastră ar trebui să înceapă achiziţia de echipamente militare produse pe plan local, ca să nu fim luaţi prin surprindere în cazul unui conflict armat, a declarat Arpad Şuba, preşedintele Federaţiei Sindicale a Lucrătorilor din Industrie METAL (FSLI-METAL).

Domnia sa a precizat: "Dacă vrei să cumperi ceva dintr-o ţară, nu poţi să întreprinzi nimic împotriva ei sau aliaţilor săi, în cazul unui conflict. Este foarte simplu să faci avioanele să nu zboare, pentru că sunt pline de electronică".

În condiţiile în care noi cumpărăm toate echipamentele militare din străinătate, într-o situaţie de conflict ne predăm în secunda doi, a subliniat Arpad Şuba.

În plus, Adrian Nania, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Apărare "Unirea", a declarat că ţara noastră are capacităţi militare învechite şi echipamente din 1930, care încă merg.

Domnia sa a subliniat: "Niciodată n-am ştiut să negociem nimic, nici măcar să speculăm acordul cu NATO. Trebuie să fim foarte atenţi la scutul de la Deveselu, pentru că suntem vizaţi nu doar de vorbele unor generali sau miniştri de apărare ruşi. Vom rămâne tot cu echipamente militare second-hand, pentru că nu ştim să negociem, chiar dacă Apărarea primeşte 2% din PIB, din 2017".

Adrian Nania avertizează că ţara noastră trebuie să se apere singură timp de 48 de ore, în cazul unui atac, conform tratatului NATO.

Sindicaliştii din domeniul Apărarii solicită ca 20% din bugetul Apărării să fie folosit pentru înzestrarea armatei. De asemenea, aceştia cer aplicarea urgentă a legii industriei de apărare, precum şi implementarea unui program sectorial pentru împrospătarea forţei de muncă în industria de apărare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Pai daca zgindaresti ursul in birlogul lui, sau "ii freci ridichea" gratis prin taiga, fii pregatit sa si primesti primul o "laba dupa ceafa" sau mai rau (ca se intimpla la vinatoare), pina sa vina ceilalti "catei" latratori-haituitori, caci "vinatorul" s-ar putea reprofila pe "veverite" ca-i mai "interesant", decit sa o ia el pe "coaja"! NATO si SUA vorbesc mult, dar la inaintare sa o ia pe cocoasa trimit carnea de tun, cu tehnica care si-a dat "optstescul duh" iar cadrele - vai de pielea ostasului din prima linie! Noi ar trebui sa fim o tara cu un MAE de asi in drept international si negociatori desavirsiti, nu sa ne inarmam sa luptam cu una din fortele lumii, in locul altcuiva!

    Unii se predau in secunda doi .... bravo. Adica daca nu avem si noi 2000 tancuri sa le punem fata in fata cu ale lor nu ne mai jucam?

    Ca sa fie 2% pentru aparare ar trebui ca bugetul total al MApN sa fie mai mare pentru ca ei includ si pensiile militare care nu prea sunt cheltuieli de aparare.

    Ministru TUDOSE MIHAI minte ca vrea sa faca o restructurare a industriei de aparare??, PENTRU CA NU vrea.

    Daca ar fi vrut AR FI TREBUIT SA INCEPEAPA CU SCHIMBAREA DIRECTOAREI PENALE ANGHEL RUXANDRA RODICA CARE CONDUCE ABUZIV DIRECTIA FANTOMA INDUSTRIA DE APARARE (care functioneaza ilegal avand un numar insuficient de angajati adica doar 5, in timp ce numarul legal pt a exista o directie este de circa 20-25 persoane). 

    Mai mult Tudose a dat asigurari acestei penale si a declarat ca va pastra TOTI OAMENII LUI NITA, ADICA TOTI PENALII LUI NITA, de ce? Pentru ca ca stiu cum sa fure??? 

    ASA CA NU VETI FACE NICI O RESTRUCTURARE A INDUSTRIEI DE APARARE SI VETI MURI DE GAT CU PENALA DE ANGHEL RUXANDRA RODICA – CEA MAI MARE INCOMPETENTA SI HOATA CARE A CONDUS ACEST SECTOR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb