DUNCA, ANPC: "Limitarea de către Raiffeisen a depunerilor de numerar - practică abuzivă"

A.T.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 februarie 2015

"Limitarea de către Raiffeisen a depunerilor de numerar - practică abuzivă"

Decizia Raiffeisen Bank România să limiteze depunerile consecutive de numerar (în monezi) la cinci operaţiuni/ zi este o practică abuzivă, ne-a declarat, ieri, Marius Dunca, Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Domnia sa ne-a explicat că în contractele de credit nu este stipulat cum ar trebui să fie achitate ratele, iar o bancă nu are cum să vină cu astfel de decizii "de azi pe mâine".

Şi avocatul Marius Coltuc ne-a spus că măsura luată de Raiffeisen Bank România este un abuz, considerând că Grupul clienţilor cu credite în CHF trebuie să depună o plângere la ANPC.

În urmă cu două zile, clienţii cu credite în franci elveţieni au adoptat o nouă formă de protest, achitând ratele prin depuneri succesive de sume de valori mici (monezi începând de la un ban).

Raiffeisen Bank România a decis să limiteze acest tip de plăţi pentru toate tipurile de credite, considerând ca fiind de rea-credinţă acţiunea celor care, "pe de o parte, nu discută cu banca situaţia lor concretă, iar pe de altă parte aleg să blocheze activitatea băncii şi a celorlalţi clienţi".

Grupul clienţilor cu credite în CHF ne-a transmis, ieri, un drept la replică la poziţia Raiffeisen Bank România, în care arată: "Am aflat cu stupoare faptul că onorabilul domn preşedinte al unei bănci (n.r. Steven van Groningen) care a acordat cu largheţe credite în CHF a luat decizia de a limita depunerile de numerar consecutive în monedă naţională! Noi considerăm de-a dreptul imoral şi lipsit de etică să catalogaţi clienţii băncii pe care o reprezentaţi ca fiind de rea credinţă. Aceste persoane «de rea credinţă» sunt aceleaşi pe care dumneavoastră, conducerea băncii şi consilierii de credite din sucursalele băncii Raiffeisen, îi minţeaţi cu neruşinare despre stabilitatea CHF şi despre avantajele pe termen lung ale acestor împrumuturi, doar pentru a beneficia de bonusurile grase acordate în funcţie de volumul de credite vândute".

Clienţii îl întreabă pe preşedintele Raiffeisen Bank România în baza cărui temei legal interzice plăţile în moneda naţională a României. "La articolul 16, legea privind statutul BNR precizează explicit că bancnotele şi monedele emise şi neretrase din circulaţie de către Banca Naţională a României reprezintă însemne monetare care trebuie acceptate la valoarea nominală pentru plata tuturor obligaţiilor publice şi private", consideră aceştia.

Solicitat, ieri, de presă să explice decizia restricţionării plăţilor în monede, Steven van Groningen nu a venit cu multe detalii suplimentare, precizând doar că decizia vizează doar plăţile repetate în monezi. Domnia sa a explicat: "Nu interzicem plata în monezi. Am restricţionat numărul de plăţi din dorinţa de a fluidiza activitatea băncii, cu un ghişeu dedicat acestor plăţi, astfel încât ceilalţi clienţi să nu aibă de suferit".

Van Groningen: "Am oferit soluţii de conversie a creditelor în CHF, însă cererea a fost foarte mică"

Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România s-a declarat, ieri, încrezător că banca va găsi soluţii pentru clienţii care au credite în franci elveţieni.

Domnia sa susţine că banca a oferit, în ultimii ani, clienţilor săi soluţii de conversie a creditelor în franci elveţieni, însă cererea din partea acestora a fost foarte mică, adăugând: "Gândiţi-vă că, recent, peste un milion de persoane s-au confruntat cu tăieri salariale de 25%. Aceştia aveau credite la bănci, iar băncile au găsit soluţii pentru ei. Dacă am reuşi să trecem peste acest moment dificil, cu siguranţă că vom găsi soluţii şi pentru clienţii care au credite în franci. Noi găsim soluţii pentru orice client. La nivel naţional, vorbim acum de circa 75.000 de credite în franci elveţieni, deci de o pondere mică din totalul împrumuturilor acordate".

Preşedintele Raiffeisen Bank România a ţinut să sublinieze că banca oferă în continuare soluţii pentru clienţii cu credite în CHF, respectiv conversia şi restructurarea acestor împrumuturi.

În urmă cu două zile, angajaţii din sucursala Unirii a Raiffeisen România au chemat poliţia pentru că un grup de 10 clienţi a dorit să facă depuneri succesive de 1 leu sau mai puţin pentru plata ratelor în CHF. Banca susţine că după ce aceştia au fost îndrumaţi către ghişeul dedicat acestor operaţiuni, clienţii au devenit violenţi şi au agresat verbal personalul agenţiei, precum şi pe ceilalţi clienţi prezenţi în agenţie.

Unul dintre clienţii care au boicotat, în urmă cu două zile, sucursala Unirii a băncii Raiffeisen a afirmat, într-un mesaj transmis redacţiei, că aceştia nu au fost violenţi şi nu au jignit angajaţii sucursalei sau pe ceilalţi clienţi, iar poliţiştii chemaţi nu au vrut să completeze proces verbal, organele legii afirmând că nu este de competenţa lor această problemă.

Domnia sa susţine că motivul pentru care s-a ajuns la această situaţie este refuzul băncilor de a negocia în vreun fel cu clienţii (deşi ei declară că sunt dispuşi) şi clauzele abuzive din contracte (deja câştigate în procesele cu banca).

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a precizat, marţi, că soluţiile ce ar trebui identificate în urma negocierilor individuale dintre clienţi şi bănci ar trebui să aibă ca efect menţinerea ratelor lunare la un curs similar cu cel din decembrie 2014. Conversia creditelor la cursul zilei cu un discount aplicat ar fi, în opinia BNR, cea mai bună soluţie care ar putea fi adoptată, nivelul discountului urmând să fie stabilit de la caz la caz, de cele două părţi.

Opinia Cititorului ( 38 )

  1. Foarte corect. Cei cu credite cu ce se aleg din aceasta nedreptate?

    Clauzele abuzive= furt nu s-au scos si bancile respective inca mai functioneaza. 

    1. E atat de greu sa iti dai seama cu ce se aleg??? Si un copill de clasa intai intelege.

      Chiar nu sesizezi consecintele actiunii? 

      Cu ce s-ar putea alege un gibon care pierde o juma de zi la banca pt depune 100 lei ? Omul aceal nu are treaba si in plus mai sta si in calea altora. 'Prostul daca nu-i fudul, parca nici nu-i prost destul'

      Bai gorila taci si plateste taxele si impozitele din tara asta, ca sa poata fura politicienii si mafiotii din tara asta .

      Mars la culcare. 

      dar cand medici fac greva iar tu esti rupt de boala, nu tot protest se cheama? cand vrei sa pleci la mare sau in concediu si afli ca cfr-ul e in greva iar la statiile peco e si acolo greva , nu tot protest se cheama. avem dreptul de a protesta in fata camateriei bancilor.

      Adrian, MATA era acasa cand te-a facut ?????

      Omul Acela protesteaza si vrea sa ne spuna ceva.

      Daca nu poti intelege asta este pacat dar nu este o crima. 

      Daca insa condamni dreptul cuiva de a protesta atunci chiar savarsesti o crima la adresa democratiei. 

      Iar sa-i mai faci si prosti dovedeste premeditare ci nu gandire! 

      Cristian

      Adrian, esti in necunostinta de cauza total.Noi care protestam avem bunul simt si en implicam , sa schimbam furtul din tara asta. Noi care indraznim sa protestam te anuntam ca vem serviciu cu multe ore pe zi, avem copii pe care trebuie sa-i crestem si sa-i educam.Ne doare sufletul ca prapadim o zi de concediu pe actiuni contra bancii.Dar o face, .O facem ca sa putem schimba ceva. Tu ce faci?In afara de a ne blama pe noi care ne incumetam sa schimbam ceva, tu ce faci?Esti o cauza pierduta pentru natiunea pe care noi dorim s-o avem.

    Bun simt care lipseste romanilor si de aceea trebuie reglementat prin lege. A mai fost asa un protest cand cu OUG 50 cand mergeau nesimtitii la ghiseu cu monede. Cu un astfel de 'protest' cel mult faci rau unui casier si altor 100 de clienti care au sialceva de facut in afara de a privi un handicapat care depune 100 lei in 100 de operatiuni. Natie de dobitoci prost crescuti. A incercat un dobitoc din asta sa se puna in locul casierului ?

    1. în privința limitării numărului de operațiuni. Dar atât. Raiffeisen are dreptate când poate solicita un comision suplimentar pentru plăți prea mici sau când poate redirecta clienții cu credite CHF la un ghișeu special la care coada este de 100 de persoane și nu încurcă activitatea altor persoane.

      adrian... esti ori prost ori angajat la banca. Care e mai boule problema casierului. Acesta incaseaza si emite chitante. Nu il punem boule sa spele pe jos sau sa-si vanda organele. Din cauza handicapatilor ca tine care va dati mari destepti a ajuns tara asta asa. Ca va dati cu parerea ca boii. OUG 50 a pornit ca o lege de PROTECTIE a clientilor dar a fost deturnata de bancherii... INTELIGENTULE ... impusca-te!

      dobitoc esti tu sau ceea ce reprezinti,apropo la ce banca lucrezi?

      Mai 'nea adriene, da' tu te-ai pus in locul ''nesimtitilor'' care risca sa isi piarda casele si au ajuns din disperare la astfel de solutii? crezi ca vreunul din ei si-au luat aceste credite ca sa mearga in dubai? sau ca sa-si ia vreo limuzina de fite? si in plus casierul respectiv a facut ceva ce nu era in fisa postului? a numarat bani si a dat chitante, unde e problema?

      Daca va simtiti deranjati de protestul celor cu credite in chf si nu vreti sa pierdeti timpul la coada la banca pt voi e simplu - schimbati banca. Din pacate pt ei nu pot iesi din aceasta situatie, sunt sclavii bancilor pt inca 20-25 ani de acum inainte.

      da casierul si tu boule te poti pune in locul meu?

      bun simt ar trebui sa aveti dumneavoastra probabil ca lucrati la banca ,nu tine de bun simt sa protestezi atunci cand nu esti ascultat de camatarii bancilor

      Adrian , am incercat sa ma pun in locul copilului meu care probabil nu o sa stie niciodata daca mami si tati ii pot garanta o locuinta.Casierul sa fie multumit ca are un loc de munca asigurat pe baza operatiunilor facute de mine.Gandeste inainte sa pui mana pe tastatura.Daca esti functionar de la banca, fa matanii in fata celor care vin cu galeata pentru ca-ti asigura painea pe care sincer , nu o meriti.

    Nu cred ca ANCP trebuie sa aprobe

    actele golanesti a unor smecherasi 

    care au timp sa adune monede si 

    apoi sa faca plati o zi intreaga. 

    O serie intraga de personaje publice incearca sa acumuleze capital politic la o situatie care nu

    are rezolvare. 

    1. Nea Ilie stai in banca dumintale, prosti ati fost, prosti ramaneti...

      Intrebare: dar ANPC trebuie sa accepte in schimb abuzul acestor camatari legalizati? Cand banca te suna de 4 ori pe zi, pe numarul tau, pe numarul de la servici, pe numarul parintilor, al vecinilor, ca si tu stai si te crucesti de unde au ei numarul vecinilor pe care nici tu nu il ai? Asta nu e tot act golanesc? daca nu se da la stiri, nu inseamna ca nu exista! dvs ar trebui sa stiti ca sigur sunteti un camatar la randul dvs!

      ia povesteste ,,nea ilie''cum ai primit matale apart.mocca dela stat(5-6salarii)si nu numai matale juma' de tara,iar eu am fost nevoit sa-mi fac credit pt.o casa!!!!

    ce este f corect? sa ma puna la colt ca nu fac cum vor bancherii in tara asta? dc nu au caserii sa deschida mai multe, eu vreau sa platesc anut cu banut sa vada si banca si ceilalti muritori cum e sa traiasca o nedreptate si sa nu dea nimeni 2 bani pe tine, nu suntem prosti nu suntem fuduli, suntem oameni normali ca si voi pe care nimeni nu ii baga in seama, dar voi sunteti prea cu capul bagat in (...) ca sa vedeti dincolo de lungul nasului, sa aveti sentimente de empatie fata de romanii vostri care sufera la 1m distanta de voi, ei sa vedeti si voi cum e, si cum ne chinuim noi de 7 ani de zile, cu apeluri telefonice pe capul nostru 24/24, da ce stiti voi? ati nimerit la unirii si nu ati putut plati, o vai v-a cazut coada, ei sa vedeti cum o fi ca toti ditre noi sa facem asta? ce o sa faceti atunci? suicide club? cred ca ar fi o solutie, oricum participati la incalzirea globala, dc nu ai nimic in creier nu avem nevoie de tine la perpetuarea speciei....rusine ca va numiti romani...dezamagire unde esti tu Tepes , doamne?

    Interesant ar fi sa stim atitudinea politistilor chemati "sa faca ordine" ce pozitie au luat? sunt in slujba bancii sau a cetatenilor/clienti ai bancii, din banii carora isi iau ei leafa.

    Cred ca ar trebui analizata aceasta problema sa vedem daca politia s-a implicat, daca au intrat sau nu in banca la o asemenea solicitatre. Ce sa caute un politist in banca; cu ce drept sa intervina pentru ca un client platesta cu bani mici? 

    lipsa de solidaritate cu cei aflati la ananghie, romani, parinti, oameni care merg la serviciu in fiecare zi, platitori de rate la banca este foarte trista. constat ca sunt multi postaci interesati sa ii incrimineze pe acesti oameni, iar cu siguranta cei care vorbesc urat vin din randul bancilor care se simt atacate. altfel, nu imi explic atata virulenta impotriva unor oameni ca noi toti

    in plus, oamenii astia s-au ridicat si protesteaza impotriva unui monopol extrem de puternic reprezentat de sistemul bancar. cei care ii incrimineaza apara un sistem corupt moral si probabil ca si financiar. traim intr-o tara din lumea a treia si suntem la mana bancilor pe care le apara insisi politicienii pe care ii platim ca sa ne reprezinte...si voi ce faceti? aruncati cu pietre in oamenii care se lupta cu mijloacele lui David impotriva Goliatului financiar

    Sigur, clientii sunt de rea-credinta cand platesc ratele cu monede, iar Banca a fost de buna-credinta cand a facut reclama mincinoasa creditelor in CHF. Stau marturie pliantele emise de banca.

    Nu-mi vine sa cred cati dobitoci sunt in tara asta, care nu inteleg o forma de protest. Daca ma duc sa depun monezi si eu pierd timp, pe cand casierul doar isi face treaba pentru care e platit. Stiu ca toata lumea visează la o slujbă unde sa dormi, dar... nu se poate chiar mereu. Daca inteligentii ăstia care ne înjură vin cu o solutie mai buna pentru ca banca sa ne bage în seamă, eu sunt numai ochi si urechi.

    ESTE UN ABUZ CA DOAR NOI SA SUPORTAM ACESASTA DIFERENTA IMENSA DE CURS VALUTAR 2007-2015 IN CONDITIILE IN CARE BANCILE AU AVUT PLIANTE CU PROMOTII PENTRU CREDITE IN FRANCI SI AM FOST SFATUITI DE CONSILIERII DE LA BANCI SA FACEM CREDITE IN FRANCI.PE LANGA ACEASTA NU CRED CA BANCILE AR AVEA DE PIERDUT. NU CRED CA ELE SUNT DATOARE PENTRU FRANCII PE CARE NI I-AU ACORDAT NOUA IN ANII TRECUTI ,TOATE AU RAPORTAT PROFITURI URIASE LA SFARSITUL ANILOR SI NU AU RAPORTAT DATORII .ACUM PIERD DIN CREION,PENTRU CA SE ASTEPTAU SA CASTIGE MULT MAI MULT DECAT AR CASTIGA DACA AR FACE CONVERSIA.

    SOLICIT CONVERSIA CREDITLUI DIN FRANCI IN LEI LA O VALOARE A FRANCULUI BENEFICA PENTRU AMBELE PARTI . 

    "La nivel naţional, vorbim acum de circa 75.000 de credite în franci elveţieni, deci de o pondere mică din totalul împrumuturilor acordate".Cum falimenteaza bancile in urma conversiei????

    Guvernatorul BNR spune ca ponderea creditelor in franci este de max 5% din totalul creditelor si nu este o problema atat de mare .In acelasi timp afirma ca daca conversia francilor se face la cursul istoric ROMANIA intra in recesiune.Ce sa intelegem?

    Cursul CHF/leu este 4.19. Pe 14 ian era 3.74 lei. Diferența? 12%. Atât. 12%. Ce faceți atât de mare scandal pentru 12%? Strângeți cureaua și plătiți.

    Mai ales că ați profitat de dobânzile mai mici la € sau lei. Ce profit ați scos acolo se duce la 12% în plus la rata de schimb. 

    1. Erata: mai mici decât la € sau lei.

      Isarescule, tu esti? Vad ca toata lumea s-a trezit analist economic. Bine asa! Ia zi Mugurele, de la 1,9 la 4,2 cam cat e %?

    Ce treaba am cu angajatul bancii??? Este angajat pe "inalta" functie de casier si este atributiunea lui sa aiba rabdare si sa nu comenteze, pentru ca este platit din dobanzile si comisioanele absurde, pe care noi astia amarati le platim! Daca noi nu am mai face plati prin banci, nu ne-am mai lua salariul pe card, nu am mai primi alocatiile prin banca, nu am avea dobanzile exorbitante la credite, el din ce naiba si-ar mai lua salariul ala urias?????? Asa ca, angajatul bancii SA TACA! Este platit, ca noi suntm obligati intr-un fel sau altul, sa lucram cu banca!

    1. Draga mea, ai o mentalitate de prost gust. Din banii tai se platesc cam multe in tara asta. Tu platesti bancherii, tu platesti medicii, tu platesti politistii si tot ce misca-n tara asta. Vrei un adevar ? Esti cantitate neglijabila, din impozitele si taxele tale daca se cuvine 0.0001 pentru fiecare. Totusi sunteti pe principiu clientul nostru stapanul nostru. Pai sa fie clientul OM si apoi mai vorbim. Mai mult ca sigur esti o mega frustrata cu salariul sub media economiei. Va rupeti carca carand monezi la banca sa demonstrati ce? Va luati liber de la serviciu pentru ce? Pe acei "trepadusi" de la ghiseu care trebuie sa suporte toti frustratii si nespalatii(da sunt si clienti care candesc) nu ii intereseaza ca depui 1 ban sau 10000 de lei. Faci 10.000 de depuneri a cate 1 ban, esti varza totul se multiplica se face duplicat hartie sa aiba, el sta frunos pe scaun si da click-uri. Dar tot ce imi doresc e sa se intoarca roata si sa va futa clientii de unde lucrati la fel cum faceti si voi acuma ca doar din banii lor va platesc pe voi.

    Am credit in chf la Raiffeisen, si va pot spune ca ei nu negociaza nimic.Ofera alternative la fel de scumpe si atât. Am facut la recomandarea lor 3 restructurari si m-au bagat in pamant, plus ca modifica contractul prin acte aditionale in care fac modificari subtile

    1. bine spus Dana ,Raifeeisen nu negociaza ,sunt niste excroci ,m-au sunat ptr 2 Chf care nu i-am platit din cauza lor ,dar se vede ca romanii nostrii sunt solidari cu cei care ne-au furat tara nu cu strijinul civic ,bravo ! cei care au vb urat despre noi cei care avem credite pentru o casa sunt acei care sunt de bani gata sau au avut o casa de pe timpul lui Ceausescu .Rusine sa va fie voua celor care nu vedeti realitatea din tara aceasta!

    In raiffeisen nu am nici dea mai mica incredere!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb