DUPĂ CE BANCA CENTRALĂ A LĂSAT DOBÂNDA NEMODIFICATĂ Lira turcească - la minim istoric

Ziarul BURSA #Internaţional / 19 august 2015

Lira turcească - la minim istoric

Lira turcească a coborât marţi la cel mai redus nivel din istorie în raport cu dolarul, după ce Banca centrală a decis să lase dobânda de bază nemodificată pe fondul incertitudinii politice, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Pieţele financiare din Turcia sunt supuse la presiuni după ce Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), din care face parte şi preşedintele Recep Tayyip Erdogan, nu a reuşit să formeze un guvern de coaliţie cu al doilea şi al treilea mare partid politic, ceea ce creşte şansele unor noi alegeri parlamentare în toamnă, după alegerile legislative din 7 iunie.

Pe acest fundal, comitetul de politică monetară de la Banca centrală a Turciei a decis să menţină dobânda repo pe o săptămână la 7,50%, precum şi dobânda pentru împrumuturile overnight la 7,25%.

"Ţinând cont de incertitudinile de pe pieţele domestice şi globale, precum şi de volatilitatea preţurilor la energie şi alimente, comitetul a decis să implementeze o politică de înăsprire a lichidităţii atât timp cât va considera necesar", a informat Banca centrală a Turciei, într-un comunicat.

Imediat după anunţarea deciziei Băncii centrale, lira turcească a scăzut până la nivelul de 2,8850 lire pentru un dolar, faţă de 2,8675 lire înainte.

Luni, ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybekci, declara că "dobânzile trebuie să scadă", reluând încercările anterioare ale oficialilor Guvernului turc de a influenţa deciziile Băncii centrale.

Preşedintele Tayyip Erdogan solicită Băncii centrale să reducă dobânda pentru a stimula economia, însă economiştii sunt de părere că, dimpotrivă, Turcia are nevoie de o înăsprire a politicii monetare pentru a combate inflaţia.

Reţeaua teroristă Stat Islamic îndeamnă poporul turc să îl înlăture pe "trădătorul" Recep Erdogan

Organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic îndeamnă poporul turc, într-o înregistrare video, să îl înlăture de la putere pe preşedintele "trădător" Recep Tayyip Erdogan, pe care îl acuză că a vândut Turcia "americanilor şi ateilor kurzi", potrivit Corriere della Sera, citată de Mediafax. Mesajul video, transmis de un "emir" al reţelei teroriste Stat Islamic care vorbeşte în limba turcă, este o reacţie la bombardamentele Turciei împotriva poziţiilor islamiste din Siria şi la oferirea bazei aeriene Incirlik pentru tranzitul avioanelor militare americane.

"Poporul turc trebuie să se revolte împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, care a vândut jumătate de ţară americanilor şi jumătate ateilor kurzi", transmite reprezentantul reţelei teroriste Stat Islamic.

În înregistrarea video, organizaţia teroristă a prezentat imagini cu Recep Tayyip Erdogan alături de preşedintele SUA, Barack Obama, precum şi secvenţe cu Abdullah Ocalan, liderul organizaţiei insurgente Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

"Poporul turc trebuie să iniţieze cât mai curând războiul împotriva ateilor şi oamenilor de afaceri care asupresc musulmanii din Turcia", adaugă "emirul" reţelei teroriste Stat Islamic.

Turcia a lansat, pe 24 iulie, o operaţiune "antiteroristă", atacând poziţii militare kurde din Irak şi militanţi ai reţelei sunnite Stat Islamic, în Siria. Turcia a iniţiat raidurile aeriene ca reacţie la atacul terorist din oraşul Suruc, soldat cu 32 de morţi şi revendicat de reţeaua teroristă Stat Islamic. Este prima dată în ultimii doi ani când armata turcă atacă poziţii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o grupare paramilitară care luptă de zeci de ani pentru obţinerea autonomiei în Turcia şi care este implicată, de circa un an, în confruntări cu reţeaua teroristă Stat Islamic. Aripa militară a PKK a revendicat recent uciderea a doi poliţişti turci care ar fi colaborat cu organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic, activă în Siria, Irak, nordul Egiptului şi nordul Libiei.

Surse NATO: Turcia riscă în continuare să fie vizată de rachete lansate din Siria

Turcia prezintă în continuare riscul de a fi vizată de rachete lansate din Siria, atrage atenţia un oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice citat de agenţia Anadolu, potrivit publicaţiei Daily Sabah. Avertismentul a fost lansat în contextul în care Statele Unite şi Germania au anunţat că nu vor prelungi prezenţa sistemelor de rachete în Turcia. "Chiar dacă riscul atacurilor cu rachete din Siria în Turcia este considerat redus, există în continuare probabilitatea ca rachetele lansate de armata siriană împotriva forţelor opoziţiei să cadă în Turcia", a declarat un oficial NATO, sub protecţia anonimatului. Berlinul şi Washingtonul au semnalat recent că vor retrage sistemele Patriot staţionate temporar în sudul Turciei. Guvernul de la Berlin a anunţat că sistemele antirachetă vor fi retrase la începutul anului 2016. "Decizia a fost luată în contextul evaluărilor făcute de NATO în iunie 2015, care au stabilit că riscul rachetelor balistice siriene este redus", a argumentat Ministerul german al Apărării. În ultimii ani, regimul sirian a lansat sute de rachete balistice spre forţele insurgente, unele obuze căzând în Turcia. Siria se confruntă, începând din martie 2012, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 220.000 de morţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb