DUPĂ CONTROLUL DE LA GARDA DE MEDIU Greenpeace: "Complexul Energetic Oltenia este obligat să oprească Unitatea 7 de la Turceni"

P.B.
Ziarul BURSA #Companii / 3 februarie 2016

Greenpeace: "Complexul Energetic Oltenia este obligat să oprească Unitatea 7 de la Turceni"

După un control efectuat de Garda Naţională de Mediu ca urmare a sesizării făcute de către organizaţiile non-guvernamentale Greenpeace şi Bankwatch, Complexul Energetic Oltenia este obligat să oprească activitatea blocului energetic cu numărul 7 al Termocentralei de la Turceni, întrucât unitatea respectivă nu îndeplineşte condiţiile de funcţionare conform legislaţiei privind emisiile industriale, potrivit unui comunicat al Greenpeace.

La începutul lunii ianuarie, cele două ONG-uri au semnalat activitatea grupului energetic 7 al Termocentralei Turceni, în ciuda faptului că acesta îşi epuizase perioada de funcţionare la începutul anului 2014, conform activiştilor.

Reprezentanţii ONG-urilor au explicat: "Grupul energetic 7 a avut din 2006 o scutire de la îndeplinirea obligaţiilor legale de reducere a poluării, sub forma unui angajament de a mai funcţiona doar 20.000 de ore începând cu 2008, până cel târziu la 31 decembrie 2015. Conform acestei derogări, timp de 5-6 ani, grupul 7 a poluat până la de 10 ori mai mult decât normele legale general valabile sau faţă de alte grupuri energetice de la Turceni. Cele 20.000 de ore au fost epuizate în 2014. În urma sesizării transmise de către Greenpeace România şi Bankwatch România către Garda de Mediu Gorj, aceasta din urmă a dispus "sancţionarea contravenţională a operatorului economic, [...] respectiv suspendarea activităţii la blocul energetic nr.7, [...] până la revizuirea Autorizaţiei Integrate de Mediu nr.1/10.03.2014".

În răspunsul transmis de Garda de Mediu către ONG-uri se arată: "Echipa de control a constatat că operatorul economic a permis funcţionarea blocului energetic nr. 7, în scopul producerii de energie electrică, fără a respecta în mod obligatoriu prevederile Legii 278/2013 art. (4), alin. (1), conform căruia < Este interzisă operarea fără autorizaţie integrată de mediu/autorizaţie de mediu a oricărei instalaţii sau instalaţii de ardere, instalaţii de incinerare a deşeurilor sau instalaţii de coincinerare >".

Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România, a declarat: "Garda de Mediu a răspuns solicitării noastre, iar echipa de control şi-a făcut treaba. Verificările din teren ne-au confirmat bănuielile: grupul energetic 7 funcţiona în afara legii. Vom urmări în continuare situaţia Grupului 7 şi vom participa la consultările publice pentru noua autorizaţie integrată de mediu".

La rândul său, Alexandru Mustaţă, coordonator de campanii în cadrul Bankwatch România, a adăugat: "Anticipam răspunsul Gărzii Naţionale de Mediu deoarece, în acest caz, legislaţia este clară: o termocentrală nu poate funcţiona legal în lipsa autorizaţiei integrate de mediu. Răspunsul Complexului Energetic, conform căruia Dispecerul Naţional a solicitat funcţionarea Unităţii 7, nu ţine cont de faptul că o Hotărâre de Guvern nu poate ignora legislaţia în vigoare şi directivele europene".

Activiştii spun că, potrivit legislaţiei aplicabile, grupul 7 de la Turceni nu mai poate fi pus în funcţiune decât dacă au loc investiţii pentru conformarea cu standardele de mediu aplicabile unei termocentrale noi şi numai după revizuirea autorizaţiei integrate de mediu pentru termocentrala Turceni în ansamblu.

Complexul Energetic Oltenia, amendat cu 60.000 de lei de Garda de Mediu

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a fost amendat cu suma de 60.000 de lei pentru operarea blocurilor energetice 1 şi 7 de la Termocentrala Turceni, judeţul Gorj, fără respectarea prevederilor legale privind emisiile industriale, a precizat Garda Naţională de mediu (GNM), potrivit Agerpres.

"Urmare a sesizării Fundaţiei Greenpeace CEE România (...) având ca obiect funcţionarea blocului energetic nr. 7 al Centralei Termoelectrice Turceni, jud. Gorj, fără a mai deţine Autorizaţiei Integrată de mediu, în perioada 19 - 29.01.2016 a fost efectuată o acţiune de inspecţie şi control de către o echipă de control din cadrul GNM - CG (Comisariatul General, n.r.) Bucureşti şi S.C.J. Gorj. În urma verificării efectuate, echipa de control constată că operatorul economic a permis operarea blocurilor energetice nr. 7 şi nr. 1, în scopul producerii de energie electrică (...) fără a respecta în mod obligatoriu prevederile Legii 278/2013 privind emisiile industriale, art. (4), alin. (1), conform căruia "Este interzisă operarea fără autorizaţie integrată de mediu/autorizaţie de mediu a oricărei instalaţii sau instalaţii de ardere, instalaţii de incinerare a deşeurilor sau instalaţii de co-incinerare", se arată în informarea GNM.

Potrivit Gărzii de Mediu, în urma acestor constatări, Complexul Energetic Oltenia a fost sancţionat cu suma de 60.000 de lei, precum şi cu suspendarea activităţii grupurilor energetice 1 şi 7 din cadrul Centralei Termoelectrice Turceni. (A.G.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb